Ez a pici Tépőzár Gizella meggárgyult. Pedig még nincs egy éves – és még a tavasz sincs itt.
De már érzi.

Kevés annál idegesítőbb hang van, mint amit a macskák tudnak produkálni a párzás kapcsán. Először az ember rémülten kapja fel a fejét, hogy honnan jön ez a gyereksírás. Aztán fokozatosan megvilágosodik az elménk: jaj, már megint a macskák. És ebben nincs különbség: belvárosban és zöldövezetben egyformán elviselhetetlen a nyávogás.
De miért ordítanak ennyire a macskák párzás közben? Ha megnéznél közelről egy macska-péniszt, akkor mindjárt megértenéd a dolgot. A pénisz vége tele van apró, elszarusodott tüskékkel. És ami a megdöbbentő, hogy ennek is megvan az oka.
A nőstény macska általában (5) 7-12 hónapos kora között lesz ivarérett. Az első ivarzás időpontja függ a fajtától, évszaktól és attól is, hogy több cicát tartasz-e együtt vagy csak egyet. A perzsa macskák például csak egy éves kor után lesznek ivarérettek. A későősszel született kiscicáknál már tavasszal, 3-4 hónaposan is jelentkezhet az első ivarzás.
A macska szezonálisan poliösztrusos állat. Ez azt jelenti, hogy van egy szexuálisan aktív időszak, ami a tél végétől őszig tart, és ez idő alatt több szexuális ciklus követi egymást. A legaktívabb időszak februártól április közepéig tart. Szeptembertől januárig rendszerint egy nyugalmi időszak következik. Mivel az ivari aktivitást leginkább a fény mennyisége befolyásolja, így lakásban tartott macskáknál gyakori, hogy egész évben ivari aktivitást mutatnak.
Az ivarzás ugyan csak 4-5 napig tart, de sajnos 2-3 hetes gyakorisággal. A legzavaróbb talán a szűnni nem akaró nyávogás, ami az egyéb jeleket kíséri. A legjellegzetesebb az, ahogy a cica szabályosan „gurul” a hátán, hempereg, feltűnően hízeleg és dörgölőzik az emberhez, illetve tárgyakhoz. Az ovuláció (tüszőrepedés) nem következik be spontán, hanem a párzás, mint mechanikus inger váltja ki. És ez magyarázza a pénisz különös felépítését.
cikk