Day: December 19, 2008

Képzeletbeli beszéd gyerekeim ballagásán

Hát, itt vagytok… fiatalon, élettel teli… felszegett állal néztek a jövőbe, várjátok, milyen nagyszerű dolgokat ad néktek a sors… micsoda elképzelhetetlen élmények várnak még rátok az életben.

Helyes. Legyenek elvárásaitok.

De jó, ha tudjátok, hogy a sors egyáltalán nem egy kegyes fajta. Nagyon keveseteknek fog megadatni, hogy tényleg nagyszerű, szárnyaló életet éljen. A legtöbben közületek vagy előbb, vagy utóbb meg fogtok állapodni egy életvitel mellett és úgy élitek végig az egészet. Ne szépítsük a dolgot, a legtöbben közületek végig fogják gürizni ezt az életet. Oké, lesznek nagyszerű pillanataitok. Sőt, lesz olyan, amikor szilveszterkor azt mondjátok, micsoda nagyszerű év volt! Hiszen sokkal több volt az öröm, mint a keserűség, több a siker, mint a kudarc.
De ez az egész lassan be fog szürkülni és csak azt veszitek észre, hogy megint elrepült tíz év és csak egyre fáradtabbak vagytok.

Ez van. Erről szól az élet.

De nem csak elkeseríteni akarlak benneteket. Van jó hírem is. Mégpedig az, hogy a boldogság nem foglalkozik azzal, hogy fáradtak vagytok, nem foglalkozik azzal, hogy szürkébbre sikerült az életetek, mint gondoltátok volna, nem foglalkozik azzal, hogy esetleg csórók maradtatok. A boldogság nem foglalkozik az életviteletekkel.
A boldogság a fejetekben lakozik… nektek csak elő kell bányásznotok. Nem jön elő egykönnyen, félénk fajta. Meg kell találni hozzá a kulcsot. Segítek: úgy hívják, hogy vágyaink és lehetőségeink összehangolása.

Köszönöm a figyelmet.

Egymillió dollár

Az előző íráshoz kapcsolódva. A filmben többször is elhangzott különböző szereplők között egy kérdés: “Mit tennél, ha lenne egymillió dollárod?” És bár egyszer sem jutottak el idáig, de végig ott lebegett a háttérben a következő kérdés: “És mi akadályoz meg abban, hogy az egymillió dollár nélkül is ezt csináld?”

Nos, énnekem egyik kérdésen sem kellett túl sokat gondolkoznom, régóta tudom a választ.

  • Bejárnám a világot – és megírnám az élményeimet. Jelenleg az a forma jön be leginkább, hogy elutazni valami érdekesebb tájra, majd gyalog egy-két hét alatt bejárni. Persze a gyaloglás nem kizáró tényező, például egy kajakozás a görög szigetvilágban vagy a norvég fjordokban szintén simán beleférne.
  • Meg egyébként is írnék. Egy csomó ötletem van, melyekkel időhiány miatt nem tudok foglalkozni. Hogy csak egyet mondjak, szívesen írnék például egy abszolút tudománytalan – mondhatni szórakoztató – de azért pontos magyar történelemkönyvet.
  • Tökéletesíteném a rajztudásomat. Egy csomó ezzel foglalkozó könyv hever a polcomon, átfutni már mindegyiket átfutottam – de kipróbálni az ott leírtakat még nem volt időm.

Ha végiggondolod, az első válaszban ott van a második is. Ezek egyike sem olyan tevékenység, melyekből meg lehetne élni. Az meg az én balszerencsém, hogy olyan fő – azaz megélhetési – szakmám van, mely a szabadidőmet is elrabolja.