Házi elektronika II – Média center

Ma jutottam el oda, hogy képtelen vagyok tovább melózni. Szerencsére hétvégén megvolt a katarzis, most egy kicsit nyugodtabb napok jönnek. Bontottam egy üveg bort… ráérek irkálni.

Szóval házi elektronika, a családfő új szerzeménye, egy kompakt médiacenter. Dvico Tvix 6500a. Van hazai forgalmazója, van remek weblapja. Elolvastam. Itt írnak erről a termékről, megjegyezve, hogy ezek csak a plusz dolgok, melyeket az elődjéhez képest tud a készülék; azaz érdemes elolvasni, mi mindenre is képes ez az előd. Javaslom, mielőtt rákattintasz, vedd fel az orkándzsekit a pulóvered fölé, mert garantáltan el fog csöppenni a nyálad, ha meglátod, mekkora is ez a lista. Jól néz ki, na.

Megvettem. Hazahoztam.
Aztán szívtam, mint a torkos borz.

Eredetileg úgy gondoltam, hogy izgalmas történetek formájában leírom ezeket az eseteket… de fáradt vagyok én már ehhez. Inkább csak jöjjön a hibalista.

 • Az FTP szervere. Először azt próbáltam ki, mert ahhoz nem kellett gépkönyv. (Az IP címet DHCP-től kapta, a jelszó meg fixen bele van építve a készülékbe, a setup oldalon találjuk meg.) Nos, elsőre LOL. Másodikra sírás. 50 KB/sec másolási sebesség. Számold ki: egy átlagos DVD felmásolása 1400 óra.
 • Nyilván RTFM-mel könnyebb. Szépen összehoztam az USB DVD olvasómmal, később direktben is összedugtam a tabletpc-vel, legvégül összejött a távoli gépről történő felcsatolás is. Persze ez se tökéletes sikersztori, Vistáról nem megy. A kütyü nem fogadja el a jelszót. A jelenség gondolom ismert lehet, a NAS firmware oldalán írják is, hogy az 1.04 fw már tudja fogadni a Vista klienst. 2008 januárja óta. A Tvix még decemberben sem. Most megosztom a Vista gépem egyik könyvtárát, a tabletpc-vel rálépek a megosztásra, majd rálépek a Tvix-re is és így másolok fel cuccokat. (A desktop a 8 GB memóriájával mégis csak jobb videókonverziókra.)
 • Apropó, videókonverziók. Na, itt megyünk bele a málnásba. A kütyü azt állítja magáról, hogy még a vajaspirítóst is lejátssza. Tulajdonképpen… annyiból igen, hogy nekiszalad. Nem mondja azt, hogy ismeretlen fájlformátum. De a lejátszás szó barokkos túlzás. Oké, nyilván mindannyian tudjuk, hogy sem az avi, sem a wmv nem egyszerű formátumok, mindkettő tulajdonképpen csak egy keret, aztán annyiféle codec lehet bennük, amennyi csillag van az égen. De ekkora borzasztó rossz találati arányra nem gondoltam volna. Semmilyen más kiút nem volt, megvettem a winavi converter programot, ez azért elég sokmindent tud konvertálgatni. Külön vicc, hogy a wmv-be és avi-ba konvertáló része ennek is bugos, gyakorlatilag használhatatlan. De úgysem ez a cél, úgy tapasztaltam, hogy az mpeg2/mpeg4/vob az a három formátum, melyekkel a kütyü jól elboldogul. (Érdekes, az mpeg1-ről még csak nem is hallott. Alig volt 100 darab fényképekből összerakott videóm ebben a formátumban.)
  Jópofa dolog volt még a webcast/screencast témakör is. Bevallom, az egyik fő motivációm a nyelvtanulás volt. Írni, olvasni elég jól tudok már angolul, lassan karattyolni is… de a hosszabb szövegek megértésekor hamar fáradok. Ergo kétszeresen is hasznos, ha esténként megnézek egy-egy angol nyelvű szakmai előadást. Szépen le is szedtem egy emberes méretű anyagot: eleve a neten is van rendesen, aztán itt vannak két évre visszamenőleg az IT Forum dvd-k, aztán innen-onnan még jó kis anyagok… lenne mit nézegetni. Lenne. Ez a dög nem ismeri a camtasia codec-et… és nem is lehet alávarázsolni. Szépen át kell konvertálni egy felokosított gépben vob-bá. Enyhe szépséghiba, hogy a 18 MB méretű állományból 1 GB lesz. Aztán szorozd be ezt százzal.
 • Ezt akár meg sem kellene említenem, nyilván a másolásvédett DVD-ket csak úgy nem tudtam felmásolni. Dvdshrink.
 • Igazából vége is lehetne a listának… de nincs. Nem beszéltem ugyanis arról, amikor már minden rendben, elindul a lejátszás, jó is minden, hang is, kép is… aztán egyszer csak rebootol a kütyü. Ráadásul rohadt lassan. Aztán elindítod megint a filmet… és simán továbbmegy a kritikus részen. Dolgok történnek.
 • Sokkal kellemetlenebb – legalábbis eleinte – amikor egyszer csak elmegy a kép. Aztán rájössz, hogy ilyenkor a HDMI-n átvált valami egzotikus formátumba a kimenet, melyet a tévé már nem tud értelmezni. Sebaj, távkapcsolóról visszalökjük 480p-be, majd amikor visszajön a kép, bemegyünk a setupba és ráállunk a normális 720p-re. Tényleg nem nagy ügy, mostanság már behunyt szemmel is végig tudom csinálni.
 • Beszéljünk egy kicsit az összjátékról. Én 1 TB-s vinyóval vettem, ezen csak filmek vannak. (Nem, nincs tele. Ne hülyéskedj már.) A zenék és a fényképek nem itt vannak, hanem a NAS-on. Nyilván szerettem volna azokat is elérni. A gépkönyv alapján ez nem is tűnt bonyolult feladatnak. A DNS323 SMB megosztást tud, a Tvix SMB/NFS-t… hajrá. Szépen össze is jött. (Mondjuk, a biztonságnak adtunk egy erős pofont… jelszót nem lehet beállítani. Guest.) Szóval, mint nem először ebben a történetben, első ránézésre minden rendben. Látom a könyvtárakat. Beléjük mentem. Aztán még lejjebb. És amikor már meg kellene jelenniük a médiafájloknak, visszavág a gyökérkönyvtárba. Azaz csak addig tudok lefelé mászkálni, míg meg nem jelennek a jpg-k vagy mp3-ak. Praktikus.
  Rákérdeztem a forgalmazó fórumán. Azt a választ kaptam, hogy kapcsoljam ki a jumbo frame opciót a NAS-on. Igenám, de maga az opció az 1.05-ben jelent meg, nekem meg csak az 1.04 van fent. Erre meg az a válasz jött, lehet, hogy az 1.04-ben a jumbo frame alapértelmezett. Tegyem fel az 1.05-öt és kapcsoljam ki. Hát, lehet. Meg kaptam olyan tippet is, hogy felejtsem el az SMB-t, a Tvix nem igazán szereti… csakhogy a NAS hivatalos firmware-e nem tud NFS-t, a nem hivatalos meg nem tudja a RAID1-et. I’m doomed.

Most úgy hirtelen ennyit a felhasználói élményről. Nem túl pozitív a kép, mi? Ennek ellenére azt mondom, hogy ez a normális. Szomorú, de tény: ma már egy ilyen állapotú kütyü piacképes. Az emberek megveszik… tehát a gyártók már kilökik a piacra. Aztán a vásárlók dühöngenek és várják a firmware-eket… a gyártó pedig gőzerővel kódol. Ez a normális menetrend. Törődj bele. Ne vegyél meg friss terméket. Én most pont ezt szoptam be: a stabil előző termék már kifutott a piacról, az új meg még a trágya fázisban leledzik. Még egyszer mondom, nem is lenne ezzel baj… ha a gyártó tényleg ezerrel kódolna. De nem. A legutolsó hivatalos firmware valamikor májusban jött ki, azóta csak béták vannak. Meg fogcsikorgatások.

Viszont… az is tény, hogy a készüléknek roppant magas a geek faktora.

Na és ha már ennyit ekéztem a készüléket, jöjjön az önkritika rovat is. Amikor JoeP elismeri, hogy valahol ő is farok. Töredelmesen bevallom, hogy a vásárlás pillanatában fogalmam sem volt mi is a különbség a DVB-C, DVB-S, DVB-T és DVB-H műsorszórási technológiák között. Ennél is rosszabb, hogy valószínűleg rózsaszín szemüvegen keresztül néztem a termékre, és hiába volt egyértelműen leírva, hogy mire képes és mire nem… félredobva az egyébként extrém erős szövegértési képességemet, boldogan vettem hozzá egy TV tunert is. Annyit láttam csak belőle, hogy TV tuner… azaz ki lehet végre dobni a VHS videómagnót. Mennyi? Csak 27e? Oké, kell.
Persze, idővel megjött a feketeleves. Először is, hogy mi micsoda:

 • DVB-C: Digital video Broadcasting, Cable; magyarul kábeltévé
 • DVB-S: Digital video Broadcasting, Satellite; magyarul műholdas
 • DVB-T: Digital video Broadcasting, Terrestial; magyarul földi, szórt
 • DVB-H: Digital video Broadcasting, Handheld; magyarul mobil, azaz kütyü

De akit részletesebben is érdekel, hajrá:

Azaz most már te is láthatod: a tuner csak a DVB-T vételt tudja, tehát hiába van nekem kábeltévém (DVB-C), vagy esetleg parabolaantennám (DVB-S), cseszhetem. Ez csak a szobaantennát vagy a hagyományos tetőantennát ismeri – feltételezve, hogy van valami szervezet, mely ezen a hordozón keresztül küld digitális (HD) adást.
Van? Hát… nem egyszerű a válasz.

Nem veszem el előled az örömöt, hogy magad értelmezhesd a helyzetet. Egyszerűen csak linkelek.

És akinek ennyi kevés, itt lehet még durvábban megalapozni a tudást:

Nos, ekkora hatalmas tudással felvértezve, rájöttem, hogy farok voltam. Két menekülési útvonalam maradt: beletörődni, hogy kidobtam 27e forintot, vagy előrerohanni és megvenni a legdrágább szobaantennát, amely csak létezik. Vajon…?
Hogy miért a legdrágábbat? Mert ismerem magam. Ha vennék egy vacakot, és azzal nem jönne össze a kapcsolat, akkor bedühödnék és elmennék megvenni a legdrágábbat is. Így legalább kihagytam az első kört.
13 rongy. Hazavittem az ufót, beüzemeltem. Nem láttam semmit. Akkor kezdtem alaposabban túrni a neten… és akkor találtam meg, hogy nálunk a tetőantennákra fognak optimalizálni. Bakker. Ráadásul eléggé határon is fekszünk, ahhoz, hogy bátran mondhassam, ez még Budapest.
De nem adtam fel. Elkezdtem játszani a geometriával. Összevissza pakolásztam az antennát. Minél messzebb a többi elektromos bigyótól. Nem csak pakolásztam, de hajlítgattam, ki-betoltam az antennáját is… végül siker koronázta a próbálkozásomat: bejöttek a csatornák. Öt kisérleti csatornát kaptam el, ebből négy analóg volt, egy digitális. Nyilván ez utóbbi volt a legszarabb. Külön pikantéria volt, hogy amint megmozdult valaki a nappaliban, egyből behullámzott a kép. Úgy belegondoltam, mire is lenne jó ez az egész: magas minőségű – azaz magasabb minőségű, mint amilyen a kábelen jön – felvételek készítése a tévé adásokból. Ez volt az a pont, ahol elkezdtem hisztérikusan kacarászni.

Hétfőn azonban csak a Duna televízió nagy felbontású és a Duna Autonómia hagyományos adását érheti el az a pár száz fanatikus, aki már vásárolt mpeg4-es dekódert, mert ugye a mindenki számára ingyen elérhető adáshoz ilyen is kell.

Igen, legalább ez az elégtételem megvan. Elmondhatom, hogy benne voltam abban a párszáz fanatikusban, akik hétfő éjfélkor kíváncsian tekergették a szobaantennájukat, feszülten lesve, milyen magas minőségű hdtv jelet fog majd a szobaantennájuk. Valamikor ez majd történelem lesz.

ps.
Természetesen semmi jel nem jön, pedig már órák óta fut a készülékben a keresés.

22 Comments

 1. Hali,

  Szeretem olvasni a blogodat, de erre nem tudok mást mondani, mint hogy elég nagy lúzer vagy. Ráadásul jómódú lúzer, aki megengedheti magának, hogy úgy vegyen meg minden szart, hogy utána sem néz (rendesen).
  De ne értsd félre, alapvetően szimpatikus vagy így messziről, úgyhogy csak hajrá, továbbra is olvasni foglak.

 2. A tunert illetően aláírom. Az alapkészüléknél viszont nem. Ha az tényleg tudná mindazt, ami rá van írva, tök jó vétel lenne.

 3. Ilyen az early adopterek élete. Ökölszabályként én is azt tudom mondani hogy:
  – újgenerációs
  – normálisan fejlesztett gyári / legalább kétféle alternatív os firmware-rel nem rendelkező
  – (hozzáértő) mások által ki nem próbált, blogon nem tesztelt, fórumban nem véleményezett

  terméket nem veszünk.

  Mielőtt okoskodónak tűnnék: saját tapasztalat ;).

 4. Ilyenkor orulok, hogy a lustasagom legtobbszor gyoz geek enem felett. Ugyanis en egy ilyenbe hotzicher h nem vagnek bele 2-3 het aktiv utana olvasas, forumozas nelkul. ehhez meg lusta vagyok a legtobbszor.

  Milyen jo is hogy Te vagy, es megkimelsz:)

  Egybekent meg: “Tudom anya! Sal, sapka, doksi.”

  ps: tudom kibicnek konnyu, na de amig nekinem szaladtam hasonlo ugyekben a falnak nehanyszor, addig en is lelkes voltam.

  H.

 5. Józsi, a sztorid alapján jobban járok, ha megveszem mondjuk ezt:
  http://store.iomega.com/section?SID=d4050c5e10acf9b072dc762bf5d507bd944:4760&secid=40419
  vagy ezt:
  http://www.emtec-international.com/en/produit.php?categorie=STMOB&gamme=DISQUES%20DURS&ss_gamme=R700
  Egyben lesz NAS, a többi gépnek backup és médiaplayer. Nem fog mindent lejátszani, dehát a drága prémium cucc se játszik le mindent…
  Jóval olcsóbb, mint két külön eszköz. Az iomega-ban ráadásul van Mozy kliens is, szóval havi 5 dolcsiért van egy alternatív korlátlan backup.

 6. szerintem meg érdemes halk (esetleg passziv/vízhűtéses) gépet, PC-t berakni, akár windows-al, akár ubuntuval, oszt jóvan

  – lejátszik mindent
  – ha nem, akkor letölt codec és lásd előző pont
  – másra is jó
  – van hozzá egy tonna távirányító
  – stb.

 7. Hm, részvétem.
  Már írtam korábbi hozzászólásban, hogy egy Linux-al (mythbuntu) vagy egy Media Portal-al hamarabb és olcsóbban célba érnél.
  Én pont azért váltottam át pc alapú eszközre mert az ilyen kütyük hamar bebizonyítják a használhatatlanságukat.
  Az, hogy neked már becsukott szemmel megy pl. a hdmi probléma megoldása, nem biztos, hogy eredmény. Én akkor vagyok elégedett, ha a családból a technikától leginkább távol álló személy is elkezeli különösebb magyarázat nélkül.

 8. Popcorn Hour nem jott szoba? Jokat hallottam rola.

 9. Az volt az olcsóbb változat. Ez meg a többet tudó, drágább. :-)

 10. Én akkor vagyok elégedett, ha a családból a technikától leginkább távol álló személy is elkezeli különösebb magyarázat nélkül.
  És a folyamatos tanulás már smafu? ;-)

 11. A PC folyamatos alternatíva volt nálam is. De nem volt időm sokat foglalkozni vele, emellett megvannak annak is hátrányai: sokat kell vele foglalkozni, hogy kellően erős legyen, de csendes is, na meg hát nézzen is ki valahogy és keveset is fogyasszon. A célhardver mindezt tudta, anélkül, hogy egy percet is foglalkoznom kellett volna vele.
  Az más dolog, hogy ha az igéret és a valós tudás nem korrelál, akkor PC vonalon lehetőséged van magadnak javítani.

 12. Pix,

  Egyiknél sem láttam a RAID szót az adattáblán. Nekem az fontos volt a NAS-nál.

 13. Joep, minek RAID?
  3 helyen megvan a cucc:
  1. PC (laptop)
  2. NAS
  3. Mozy backup a NAS-ról

  Amit fontos, arra vigyázok (megy Mozy-ra). A filmek pusztulhatnak. Egyébként hiába van RAID a NAS-ban, bizonyos esetekben úgysem arról dolgozol majd, hanem PC-ről. Vagyis az utolsó mentés óta keletkezett anyagok mindig veszélyben vannak…
  De ezek aránya ugye jó esetben elenyésző.

  Ezzel együtt én is jobban örülnék egy raidnek, csakhát kapásból 40 rugóval dobja meg a szolúció árát. Ez meg már pénz manapság…

 14. A legbiztosabb mentés az, amikor nem kell csinálnod semmit, mégis mindig két példányod van.
  Ez pedig a tükör.

  bizonyos esetekben úgysem arról dolgozol majd
  Home könyvtára van mindenkinek a NAS-on. Hogy a többiek mit csinálnak, nem tudom… de én ide dolgozom.

 15. Tedd fel a két napja megjelent új béta firmware-t, és megszűnik a lefagyás, illetve a legtöbb egyéb probléma (amelyek egyébként a béta verziók velejárója). Az FTP-szerver közismert hibája az általad is használt bétának (tedd fel a legutóbbi hivatalos firmware-t, ha fontos az FTP-sebesség, az csak a HD-audio-val kevesebb), SMB-n jóval gyorsabb és kényelmesebb másolni hálózaton. De leginkább USB-n a géphez kötve érdemes feltölteni adatokkal. Az adatlapon ott az infó, hogy NFS kell a gyors hálózati lejátszáshoz, tökéletesen működik ezt tudó NAS-sal, vagy számítógéppel a mellékelt NFS-szerverprogrammal. Gyakorlatilag gond nélkül játszik szinte minden elérhető fullHD MKV filmet bármilyen forrásból. Frissíts szoftvert rajta!

 16. Az FTP csak eleinte tűnt kellemetlennek, tényleg meg lehet nélküle élni. Nem zavar. A fagyások inkább, különösen úgy, hogy mostanában a reboot után eltorzul a hang is. Ki-be kapcsolásra javul csak.
  Béta firmware-t csak végső elkeseredésben szoktam feltenni. Úgy emlékszem, azt mondtad, hogy már nem lehet sok a hivatalos firmware megjelenéséig, azt még megvárnám.

 17. “A kütyü nem fogadja el a jelszót.”

  erre írtam megoldást, nem ment át a moderáción vagy elcsesztem valamit?

 18. Egy hónap híján négy éve megy ez a blog. Eddig egyetlen alkalommal moderáltam ki egy bejegyzést, minden más megjelent.

  Szóval inkább a második. :-)

 19. ok :)
  szóval:
  Na a lényeg:

  A Vistában sok egyéb mellett megváltoztatták a hálózati autentikáció alap beállítástát NTLMv2 -re és mivel ezt a Samba -s (jelen esetben a DNS-323 -on futó linuxos) kiszolgálók nem támogatják elhasalt a csatolás.

  Megoldás:

  secpol.msc

  Local Policies/Security Options/Network Security: LAN Manager authentication level

  a “Send NTLMv2 response only” értéket meg kell váloztatni “Send LM & NTLM – use NTLMv2 session security if negotiated” -re

  ….és így már működik.

 20. Pont ennél a bejegyzésnél volt (az első pár kommentnél) hogy én is írtam de nem jelent meg, ezért megismételtem, az már jó lett. Szóval inkább mégiscsak a rendszerben van a hiba ;)

 21. Ez elég ijesztő, mert akkor a bloggal van baj. Ugyanis csak olyan hozzászólásokra van moderálás beállítva, amelyekben link is van.

 22. Takóca,

  Nagy vagy, működik. Köszi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.