Azt hiszem, túl népszerű vagyok

Ezért most belecsapok a lecsóba.

Szerintem még nem elég nagy a világgazdasági balhé. Különösen nem elég nagy kies hazánkban.
Még akkor sem, ha szándékosan sem tudtunk volna jobban beleszaladni a pofonba. Ugye egyetemes hiszti, világméretű pánik esetén magunkra irányítani a figyelmet, az olyan, mint kidugni a világ leggusztusosabb villámhárítóját Minden Viharok Öreganyjának orra elé.

De ez még mindig kevés.

Én abban reménykedem, hogy spekulánsék bedöntik az országot. Nem kell, hogy nagyon… de annyira legalább, hogy mondjuk fél évig 400 körül legyen az euró. Hogy csődbemenjen egy csomó háztartás. Hogy a sajtó tele legyen szívszorító történetekkel. Hogy aki megússza, az is nehezen hegedő sebeket szerezzen. Hogy a Kádár rendszerben szocializálódott nép örökre megjegyezze, hogy _nem mindegy_ és azt is, hogy _rajtad áll_. Hogy ez az egész nem egy kibaszott szappanopera a tévében, az Orbán nem egy dzsigoló és a Gyurcsány nem egy hősszerelmes… hogy mi is benne élünk… hogy a saját életünkkel és a jövőnkkel játszanak a fiúk. Hogy nem végtelen az állam bukszája és a segély/nyugdíj/közszolgálati fizetés/egyéb juttatás nem azon múlik, mekkor pofát tudunk nyitni, hanem azon, hogy mennyi pénz van a kasszában… és hitelt felvenni pofabetömésre nem ér. Hogy megbüntessük végre azt, aki kompromisszumképtelen. Hogy ráébredjünk, az adót fizetni kell és ezerrel figyelni rá, hogy ne lopják el. Még ha a mieink akarják, akkor sem. És hogy egyáltalán nincs olyan, hogy ‘mieink’… ez nem focimeccs.

Azt gondolod, hogy ez csak az én dühös kirohanásom? Mellékelek két linket.

Egy interjú. Imhol a részletek.

hvg.hu: Sokfelől hallani egy olyan forgatókönyvet, hogy 2009 júniusában az EU-választásokkal együtt előrehozott választásokat lehetne tartani. Ha ebben sikerülne megállapodni, már meg lehetne állapodni egy cselekvési tervről vagy szakértői kormányról. Sőt, jövő nyárig még Gyurcsány Ferencet is megtűrné az ellenzék, hiszen a felelősséget addig ő viselné. Ön szerint ez egy lehetséges forgatókönyv?

G. B.: Ez jól hangzó teória. De ahhoz, hogy valóra váljon, politikai konszenzus kellene, melynek eddig semmi jele. Inkább az a forgatókönyv látszik valószínűnek, hogy az ellenzék a válság hatásait a későbbiekben megpróbálja majd a Gyurcsány-kormány „nyakába varrni”, mondván, hogy az MSZP tehet arról, hogy a válság legyengített állapotban érte Magyarországot. Hasonló a helyzet, mint Mohács előtt: viszálykodtak a magyar urak, mindenki mondta a magét. Jött a vész, és a magyar sereg fele távol maradt a csatától, és bekövetkezett a katasztrofális vereség.

hvg.hu: Milyen szép is lenne, ha az MSZP és a Fidesz megállapodna valamilyen mimimális együttműködésben. Van ennek esélye?

G. B. : Sajnos, olyan országban élünk, amelyben a közvélemény két táborra szakadt, és kölcsönösen gyűlöli egymást. Felmerül a hitelesség problémája: akárkinek nem hiszik el az emberek, hogy a nevükben képes megállapodni. Ami a válságot illeti, figyelembe kell venni, hogy az emberek még mindig nem érzik a saját bőrükön a válság következményeit. A pénzügyi válság még nem gyűrűzött be a mindennapokba. Talán ez is közrejátszott abban, hogy a csúcs érdektelenségbe fulladt, egy lakossági fórum színvonalára süllyedt.

Illetve egy másik cikk.

Az ír gazdaság akkor már évek óta súlyos válságban volt, amihez jelentősen hozzájárult a kormány és az ellenzéki pártok évtizedek óta tartó háborúskodása. A pártok a hetvenes évektől egymásra licitáltak populista ígéreteikkel, és hiába látták a bajokat, a gazdaság és a költségvetés egyensúlyának helyreállítására egyikük sem volt képes. 1977-től 1987-ig felelőtlen költekezés zajlott: 1986-ra az államadósság elérte a GDP 116 százalékát, a költségvetés kiadásai 55 százalékra rúgtak, a maximális adókulcs meghaladta a 60 százalékot. Kormányok jöttek és mentek, de nemigen tartottak egy-másfél évnél tovább. Írország hiába csatlakozott 1973-ban az Európai Közösséghez, csak a kontinens szegényházaként emlegették. A kormányzati balfogásokból először az akkor éppen ellenzékbe szorult Fine Gaelnek lett elege. A párt elnöke a Tallaght Kereskedelmi Kamarában tartott beszédében hirdette meg az úgynevezett Tallaght stratégiát: a kormány és az ellenzék közti együttműködés a szakértők szerint nagyban hozzájárult az ír gazdasági csodához, vagyis Írország 1990-2000-es években mutatott robusztus növekedéséhez. A válság egyszerűen már olyan nagy volt, hogy a politikusok tisztában voltak vele: hiába kerül egyik vagy másik párt hatalomra, egyedül nem fogja tudni kivezetni az országot a bajból.

Érted, ugye? A politikusok addig nem fognak változtatni, amíg akkora kurva nagy nem lesz a válság, hogy már muszáj nekik. Az országunk ugyanabban a cipőben jár, mint a nyolcvanas években Írország. És csak reménykedhetünk, hogy nem lassan, hosszú agóniával jön el az országcsőd, hanem gyorsan – és utána elindulhatunk végre a felemelkedés útján.

29 Comments

 1. Igen, szerintem is minnél előbb le kellene érnünk a gödör aljára.
  A kérdés csak az, hogy benne leszel-e abban a csomó tönkrement háztartásban? akkor hogyan fogsz erről a kemény gondolatról vélekedni? amikor a gyerekeknek nem lesz normális ruhája, étele, ágya, iskolája?
  Én még arra is gondoltam már, hogy nagy levegő, és én bevállalnám, ha biztosan tudnám, hogy van értelme, és nem csak valamelyik politikai párt vagy irányzat járna jól.

 2. Igen, ezen én is gondolkodtam. Mi lenne ilyen esetben konkrétan velünk? Hajléktalan biztosan nem lennék. De rendesen megérezném: jelenleg 210e forint havi törlesztőrészletünk van svájci frank alapú kölcsönben. Az írásban említett forintromlásnál ez felugrana havi 320e-re… és ezt egész biztosan nem tudnánk fizetni. Nyilván át kellene ütemezni a kölcsönt, valószínűleg vissza kellene adni az autót, a nyaralásoknak, csavargásoknak biztosan vége lenne és lehet, hogy egy-két nagyértékű dolgunktól is meg kellene szabadulnunk.
  Ennek ellenére úgy vélem, bevállanám mindezt, cserébe azért, hogy elinduljunk kifelé a gödörből. Hogy a népharag elsöpörje a mostani politikusokat – és lehessen reménykedni egy jobb jövőben.

  Már csak a gyerekek kedvéért is, ugye.

 3. Tudod JoeP csak az a baj, hogy már megint a kisember fog rosszul járni-mint mindig. A nagyok semmit fognak észrevenni az egészből.
  A kisember meg már túl sokszor hozta meg az áldozatot, hogy “jó, bevállaljuk és hátha jobb lesz”.
  De sosem lett jobb!

  Én azt mondom, Magyarországon nincs politika, mert ez az egész, ami itt zajlik nem más, mint hatalmi harc.

 4. S Balage:
  Hülyesség. A kisember nem járt rosszul. A kisember megvette a plazma Tv-t és az autót hitelre, a kisember az Adriára jár nyaralni. A kisember adót csal a vállalkozásában, számla nélkül fizet amit lehet, és a család felét leköltözteti a nagyihoz, hogy igénybe vehesse a gázártámogatást.
  OK, létezik egy szegény réteg, de Joep nem ezekről ír. Az ország többsége kádáron szocializálódott, pénzügyileg fogalmatlan költekező/ügyeskedő. Ráadásul politikailag felelőtlen. Nem fogja fel, hogy nem az a dolga, hogy 4 évente elmenjen választani és közte marad a hőbörgés a TV előtt. Nem. Az lenne a dolga, hogy képviselje magát a helyi ügyekben, körmére nézzen az önkormányzati képviselőjének, segítse a helyi közösségeket. Ettől lesz Európa, nem a kurva plazmaTV-től…
  A kisember hagyta magát hülyíteni, nem figyelt a dolgokra, hát most jól megjárja.

 5. S Balage,

  Persze. Sajnos ez a világ csak így működik. Ha egy ország olyan szerencsétlen helyzetbe kerül, hogy nincs egyetlen államférfija sem hatalomközelben, csak két, egyformán erős önző párt marja egymást… akkor ez a helyzet csakis akkor tud megváltozni, ha a kisembernek tele lesz a töke az egésszel és ráébred, hogy _mind_ a kettőt el kell zavarni a halál farkára. Hiszen politikusainkat _mi_ választjuk. És amíg az ország egyik fele az egyiknek, másik fele a másiknak szurkol, addig mindkettő újra meg újra meg lesz választva.

  Ahhoz, hogy a nép akkora nyomást tudjon gyakorolni a politikusokra, hogy azok megijedjenek és ténylegesen elkezdjenek normálisan kormányozni, ahhoz viszont nagyon sok kisembernek kell csődbe jutnia. Az emberek fejében lévő köd csak sok szenvedés árán oszlik szét.
  És még akkor sem biztos, hogy mindez békésen fog menni.

 6. Pix,

  Először azt mondod, hogy hülyeség… majd leírod ugyanazt. :-)

  Szinte mindegy, kiket nevezünk kisembereknek, mindenki meg fogja szívni valamennyire. Az is, aki adót csalt, az is, aki nem. Lesz, akinek ez mondjuk az autót, a plazmatévét, a horvát nyaralást fogja jelenteni – és lesz, akinek esetleg a mindennapi betevőt.

 7. “egyformán erős önző párt marja egymást”-nem JoeP,az egyik kormányoz 6 éve… a másik ellenzékben van.Mindkettő letett valamit az asztalra. 2002 és 2008.Össze lehet hasonlítani a két terítéket.
  “mind_ a kettőt el kell zavarni a halál farkára”-nem JoeP az egyiknek kellene már rég elmenni a halál farkára önként.
  Ugye megegyezhetünk hogy augusztusban sem épp a kánaán volt itt és csak aztán ez a fránya válság most aztán betett szeptemberben és akkor most fogjunk össze.ja.

 8. Joep, úgy értem, hogy ne jöjjön senki nekem ezzel a “megint a kisember jár rosszul” rizsával. Amikor jól járt a kisember, akkor is csak a sírás ment.
  A kisember 8 éve egyre jobban él, kurvára elszaladtak a reálbérek meg a nyugdíjak. Mire fel? Miben vagyunk jobbak, mint mondjuk a szlovákok?
  Jaaa, semmiben.
  Miért gondoljuk, hogy szarabb teljesítmény mellett jobb élet jár? Ja, hogy a nyugati minta? Hát, ott sincs kolbászból a kerítés. Meg persze évszázados előnyük van, jobb termelékenység, tőkefelhalmozás, más szemléletmód az utolsó mosogatófiúig bezáróan.
  Időszerű megmondani a népnek, hogy nem jár neki a nyugati életszínvonal. Nincs aki odaadja. Meg kell dolgozni érte.
  Csipkerózsika álom vége, ébresztő van.

 9. Pix,

  Én azt mondtam, “hogy már megint a kisember fog rosszul járni-mint mindig.” Tehát FOG.

  Egyértelmű, hogy nagyon sok ember felelőtlenül vette fel a hitelt a plazma tv-re, meg mit tudom én mire. Amikor a keresete nem engedte meg, de megvette, mert ez most “menő”.

  De mi lesz azokkal az emberekkel, akik már most létminimum környékén élnek? Ők elbírnak még további megszorításokat? Mert nagyon sokan már nem!
  Őket mivel fogják vígasztalni? Azzal, hogy x év múlva jobb lesz?
  Lósz@rt! Nekik nem fogod/fogják tudni megmagyarázni!

  És igenis mindenkinek rosszul fog esni! Mert neked is rosszul esne, ha (Ne adj Isten!) de nem tudsz elmenni nyaralni, vagy nem azon az életszínvonalon fogsz élni, mint eddig tetted.

  Oké, aláírom, hogy nagyon sokaknak van eltitkolt jövedelme. De miért is ne titkolná el? Ha bevallod, semmi nem marad utána. Mindent elvesznek adó címen. Mert 10 millió magyarból 3 millió dolgozik, amiből kb a fele fizet adót! Ááááááá, abbahagyom, mert felbaszom az agyamat.

 10. Jazzz,

  Ébredj már fel. Te vagy az egyike azoknak, akik miatt ezek még mindig játszhatják a játékaikat.

  Egyfelől a gazdasági szakemberek szerint egyértelműen 2000-ben álltunk rá a rossz pályára, onnantól mindenkinek csak(?)annyi a hibája, hogy nem korrigált.
  Másfelől ha valaki beszorít valakit a sarokba, akkor mind a kettő hibás: az is, aki nem tud kijönni, meg az is, aki nem engedi.

 11. S Balage:
  Igen, rosszul fog járni a kisember, de nem “megint”. Előbb, meg azelőtt, meg 5 évvel azelőtt meg kifejezetten jól járt. Csak ugye arra már nem emlékszünk. A siránkozást rühellem, pláne ha alaptalan, ennyi.
  Nekünk tűrhetően ment az elmúlt pár évben, mégsincs nagyképernyős TV-m. Bankban van a pénz. Gondoltunk a jövőre, ami így is rázós lehet.
  Kevesen vannak szerintem ebben az országban, akik saját hibájukon kívül a létminimum környékén élnek. Anyám tanár volt szakközépiskolában, évtizedekig látta a tanulók romló morálját. Ha valaki szarul keres, az nagyrészt saját hibája. Talán meg kellett volna becsülni és rendesen kitanulni azt a szakmát. Basszus, ma pesten egy maszek szerelő vagy festő jobban kereshet mint egy diplomás közgazdász. Ne sírjunk nekem.
  A létminimum környékén élők jelentős százaléka szarik dolgozni, elvan a segéllyel, a foglalkoztatás alulról nyaldossa a béka seggét. Ezért is tart itt az ország, a 2 millió félig meddig legális munkavállaló országa. A közszférát ne számoljuk ide, az gyakorlatilag nem termel GDP-t, őket is az 2 millió adójából etetik.
  Nagyon remélem, hogy felszámolják a korábbi segélyezési rendszert, a kamu rokkantnyugdíjazást, a többi célt tévesztett hülyességet. Igenis jöjjön a monoki modell, segély csak közmunkáért járjon, gyermektámogatás csak akkor, ha jár a gyerek iskolába, stb, kurva szigorú ellenőrzés mindenhol.
  Az eltitkolt jövedelmet pedig szépen derítse fel az APEH, és büntessen. Az nyilvánvalóan nem fog menni, hogy adót csökkentünk, aztán majd mindenki jó fiú lesz és nem csal többet. Párhuzamosan kell a morált javítani és mindig annyit csökkenteni az adóból, ami már belefér a javuló egyensúly mellett. A kiindulási alap megvan, a Gyurcsány csomag megszorításai miatt javul a költségvetés helyzete. Legfeljebb a vállalati szférában jöhet adócsökkentés, amit a Fidesz is akar, bár szombaton a Demján is eltáncolt ettől.

 12. Jazzz

  Te el vagy tévedve ha azt hiszed, hogy csak az egyiknek kéne mennie. A másik is elkúrta, csak nem mondta mikrofonba. A politikai dumád JoeP-re tartozik, hogy akarja itt vagy sem, de úgy látom te csak gyurcsányozni és fideszre szavazni tudsz. Pedig most gondolkodni kell. Kivételesen.

 13. JoeP ébredj már fel ezzel hogy én “azokhoz” te meg “ezekhez” vagymittudomén kikhez tartozol nem jutunk sehova. Jelenleg van egy szar gazdasági-pénzügyi helyzet megspékelve ezzel a válsággal. Van egy kisebbségben “kormányzó” hiteltelen kormány. A szakemberek azt is mondták már a nyáron hogy így kisebbségileg ez a kormányzás max. vegetálás 2010-ig.Válság nélkül is(még akkor) Na most ettől a kormánytól várnak valakik valamit ebben a helyzetben. Az lenne a kérdésem hogy ha 2000-ben arra a fránya pályára állt(?) a gazdaság még hány év kell míg azt a lefelé ívelő pályát felgörbítik “ezek”.10-20 év?(Egyébként a narancsos fiúk tudtak akkor valamit ha 2000-től ezen a fránya süllyedő pályán 2006- ra a nagyajólétben dübörgő pannon pumáig süllyedtünk míg végül fel szállt a hattyú madár merhogy beindult ő.) Tehát 10-20 év addig pedig kuss fogjunk össze őrizzük a lángot. Most az a baj hogy azalatt a két év alatt amíg regnálnak 2010-ig “ezek” totálkárra kormányozhatják az országot. Szakemberek azt is mondják hogy egy normális országban már túl lennénk az előrehozott választáson. Ez a politikai elit ebből kell választani. Utopia hogy hogy egy többséggel rendelkező harmadik erő kellene.Nincs rá idő.
  És JoeP ha olvasod a sajtót ami nemcsak a népszabi (már egyre több lap hírei érhetők el rss-ben) nagy valószínűséggel jobboldali meggyőződésű politológusba is akadsz és az ő véleményére,de tiszteletben tartom hogy mit fogadsz el tájékozódási pontnak.Végül két idézet az általad belinkelt anyagból.”Ha a kormány jó irányba halad, akkor nem fogom ellenezni a politika fő irányvonalát.” (Alan Dukes) Van ahol sikerült jó irányba haladni..
  “Kormányok jöttek és mentek, de nemigen tartottak egy-másfél évnél tovább.” No ez meg hogy lehet.Biztos nem 1,5 év a parlamenti ciklus…Lehet hogy lemondott az a kormány amelyik belátta hogy cselekvésképtelen? Lehet hogy belátták?Hm.

 14. Jazzz,

  Ne haragudj, de végig sem olvastam. Pont az ilyen írások miatt szoktam elmenekülni a politikai fórumokból is.

 15. JoeP
  Semmi baj ne viccelj,ez a te blogod.És hogy nem olvasod végig rendben van.Stimmel.

 16. Ahh, azt hittem az jön, hogy nem baj, te sem szoktad végigolvasni az én írásaimat. :-D

 17. :) Egyik kedvenc blogom a Mivanvelem.hu és az is marad kérem, ha tetszik ha nem.Erre ráfaragtál..

 18. Az egyik cég, akinek dolgozom, ~10 milliárdos éves forgalmu kis garázsbt… fogta és elkezdte keresni a külföldre település lehetőségeit.

  Így döntött.

 19. Engem épp most érintett meg a válság szele.
  Lejárt egy ING-s befektetétes biztosításom. 10 éves futamidőre kemény 31e-t kaptam hozamként.
  Elszámolást külön kellett kérnem, mert az nem jár automatikusan.
  Egyszerűen fantasztikus egy csapat.

 20. Ez nekem nagyon b@ a csőrömet:

  “Kevesen vannak szerintem ebben az országban, akik saját hibájukon kívül a létminimum környékén élnek.”

  Ez egyszerűen nem igaz. Könyörgöm távolodj már el Budapesttől egy kicsit.

  JoeP ha jól tudom pont abból a vidéki szegénységből menekültél Pestre, amibe 6-7 millió vidéki ember él. Én is elmenekültem lassan 20 éve, de pedagógus apám, főkönyvelő anyám ottmaradt. Éppen nem éheznek, de fázni már fáznak mert nem tudnák egész nap fűteni a házat. És messze nem ők a legszegényebbek a faluban.

  Ez a Mohács kell duma is csak addig nektek amíg elképzelésetek szerint szenvedések árán de túlélnétek valahogy. Csakhogy ez nem így szokott működni. Az Euró nem állna meg 400-on, hanem a hiperinfláció logikája szerint gyakorlatilag elértéktelenedne a forint. Belső fogyasztásban nem lenne tragédia, mert kapsz egybilliós fizetést, ha sietsz beváltod a piacon tojásra. De a hiteled frankba és euróban van. Azt meg hogyan fogsz venni?

  A Bank gyorsabban fogja követni az inflációt mint a munkahelyed arra mérget vennék.

  Én nem a Mohácsban hiszek, hanem a politikai változásban. Szarban van a gazdaságunk de nem ennyire. Amit itt kapunk az nem a hiány, meg gdp növekedés meg államadóság miatt van, hanem azért mert a spekulánsok rájátszanak a kisebbségi kormány impotenciájára meg arra, hogy az ellenzék mekkora barom.

  Meg kellett volna lépni az előrehozott választásokat egy éve, de mivel arról lemaradtunk egy pont egy látványos nagykoalíció maradt megoldásnak.

  Ami nem is lehetetlen, csak a két bohócnak kellene látványosan visszavonulni a politikától.
  Fidesztől Kósát elfogadná az szocik többsége.
  Mszp-től Gráfot elfogadná a fideszesek többsége.
  Bokrost teljhatalmú gazdasági csúcsminiszternek, neki van hitelessége…na nem itthon, de külföldön nem kicsi.

  Állítom, hogy 5 év alatt megint mintaország lennénk.

  Csak azt a két vezért kéne valamelyik parasztnak levennie a sakktábláról…

 21. Ez a Mohács kell duma is csak addig nektek amíg elképzelésetek szerint szenvedések árán de túlélnétek valahogy.

  Ez így van. Én ugyanis még mindig tartom, hogy addig, amíg itt az embereket jól pofán nem csapja az élet, addig mindenki azt fogja hinni, hogy nyugodtan lehet össze-vissza nyomkodni a gombokat.
  Igaz, az is úgy van, hogy magamat nem számítom bele a valószínűleg teljesen tönkremenők táborába. Egyrészt azért, mert hosszú évek óta gürizek/gürizünk azért, hogy meglegyen a biztos hátterünk, akár egy nagyobb katasztrófa esetén is – másfelől pedig, azt hiszem, én már tudom a leckét, engem már nem kell pofán verni.

  De a végkövetkeztetésben teljesen egyetértek. Fura módon nem csak én, hanem a történelem is. Itt már írtam róla, hogyan oldódott meg egy hasonló szituáció a magyar történelemben:
  http://mivanvelem.hu/2007/11/05/tortenelemora-korepeta/

 22. Bokrost teljhatalmú gazdasági csúcsminiszternek

  Bokrost nehéz lesz. Alkotói szabadságot vett ki és elvonult könyvet írni.

 23. bMi,
  köszönöm.
  Tegnap egész este azon forogtam, vajon én mit és mikor tehettem volna másképp, h ne a létmimum környékén éljek (már hosszú ideje) a 3 gyerekemmel. Nem regélem el könnyfakasztó történetemet, de ezt az állítást én is túlzásnak érzem.
  Sajna az “összevissza a gombot” állapot megszűnése szerintem nem csak a felébredésen múlik. Egyszerűen nem lehet hiteles tájékoztatáshoz jutni, és nem várható el mindenkitől, h egyszeriben közgazdásszá meg mittomén mivé váljék. (Lám, még a bankárok sem értenek egyet pl. abban, h mit kéne csinálni.) A politikusokat azért fizetjük, h felelős döntéseket hozzanak a rendelkezésükre álló szakmai háttérrel. (Szinte hallom a gúnykacajt!..) Rendben, h nyugaton is korruptak a politikusok, de legalább azonnal szedik a sátorfájukat, ha lebuknak. Viszont nálunk még a képviselők is be vannak betonozva…
  Akárhogy töröm a fejem, lehet, h tényleg nem lehet másképp elzavarni a politikai elitet, mint egy óriási bedőlés, balhé eredményeként… Amikor már nem éri meg nekik. (Bár ez sem lesz egyszerű, mert zsebükben a lé. Isten bocsássa meg a vétkem, de néha azt gondolom, amíg lesz ellopni való két fillér, minden politikus és kormányhivatalnok vadul kapaszkodik az íróasztalába. De ha már nem lesz, talán hajlandóak felállni, és átadni annak, aki tényleg szeretne tenni valamit…)
  Talán igaza van Hankissnak: hívjuk el Clintont miniszterelnöknek.

 24. Ps:
  Kósával kapcsolatban: nézzetek bele a Basahalom boulevard blogba. (basahalom.blog.hu)

 25. Ezt a cikket szerintem érdemes elolvasni

 26. JoeP for president !

  A kommenteloket meg a kormanyba vagy szakertonek.

 27. Csendesebben hokuszpk..ül..fekszik.Jól van. :)

 28. oke Jazzz. te nem kapsz tarcat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.