Most nézd meg ezt a képet! Nem lélegzetelállító? Ez az osztrák-magyar hadiflotta, élén a Viribus Unitis zászlóshajóval, mögötte pedig a többi Tegetthoff kategóriájú hadihajó. És fénykép, nem festmény.

Nagyítás

Ha egy ilyen sereg elindul, senki nem állhat neki ellent.

Aztán két olasz gumicsónak elsüllyesztette a legerősebb hadihajót. Egy dreadnought-ot. (‘Ne félj semmitől’.) A zászlóshajót meg két olasz búvárkund fúrta meg.

Mekkora egy maustod már?

De nem csak a vég volt olyan jellegzetesen kelet-európai. Az osztrák haditengerészet már korábban is megmutatta, ők is tudnak megfelelően idióták lenni. Aztán persze a magyar politikusok is hozzátették a magukét.

Nagyon ajánlott olvasnivalók:

Bár az utóbbi írás nem rövid, de érdemes végigolvasni. Nem voltak ezek a dolgok olyan régen, és benne van minden arról, miért is nem működött ez az egész, amit monarchiának hívtak.
Az például kifejezetten a mai viszonyokat is űberelő groteszk lehetett, amikor a magyar politikusok csak úgy szavazták meg a 3 nagy csatahajó építését, ha az egyik a magyar hajógyárban épül – és ez ellen a hajógyár tiltakozott a legveszettebbül. Ők ugyanis tudtak, hogy ez technikai lehetetlenség.

Montecuccoli először az állandóan akadékoskodó magyarok véleményére volt kíváncsi. Ezért már a tervezési munkák megkezdése előtt, 1906 őszén megbízta Koudelkát, nem hivatalos formában érdeklődje meg, a magyar kormány támogatná e az ekkor még csak három hajóra tervezett új csatahajóosztály megépítését. A válasz nem volt elutasító, de a miniszterelnök, Wekerle Sándor, azt a feltételt szabta, hogy a hajók költségvetésének harmadát Magyarországon költsék el. Kossuth Ferenc, a kereskedelemügyi miniszter ehhez még hozzátette, hogy az egyik csatahajót a Danubius fiumei magyar hajógyárában kell megépíteni. (Szerettem volna látni Koudelka arcát, mikor ezt hallotta…) Montecuccolinak leesett az álla, mikor értesült a magyar követelésekről, de aztán Koudelka rájött a megoldásra. Három helyett négyre növelték a tervezett új csatahajók számát, arra gondolva, hogy a Triesztben épülő három hajó biztosan meg fog épülni, a magyarok pedig építgessék csak Fiuméban a saját csatahajójukat, ahogy nekik tetszik. Ha netán elkészülnek vele, az nyereség a flottának, ha pedig belebuknak az építésbe, az eredetileg tervezett három hajó akkor is meglesz.