Le van szarva, én nem leszek depis

A fene sem gondolta volna, hogy ez a nemrég hallott Leningrád feldolgozás ilyen hamar aktuális lesz.

1.
Nej tegnap kapott egy levelet az Adóhivataltól, miszerint fizessen be 22e forint késedelmi pótlékot. Én már eljutottam odáig, hogy ekkora összeg el sem éri az ingerküszöbömet, mondtam, fizessük be aztán forduljanak fel. De Nej erősködött, hogy olvassam már át alaposabban a levelet. És igaza volt. Ugyanis az Adóhivatal szerint Nejnek 720e forint elmaradása van tavalyról, az után vágták hozzá a késedelmi kamatot. Azért ez már kivágta a biztosítékot.
Estére sikerült kideríteni a tényállást. Durván egy évvel ezelőtt kaptunk mindketten az Apehtől egy-egy levelet, miszerint fizessünk be 720-720e forint illetéket a házvásárlás miatt. Én udvariasan visszaírtam, hogy el tetszettek rontani, de semmi gond, nem haragszom. Viszont legyenek kedvesek újraszámolni az összeget, ugyanis a vásárlás előtt két héttel el is adtunk egy ingatlant, márpedig ebben az esetben csak a különbözet illetékköteles. Természetesen mellékeltem fénymásolatokat is az adásvételi szerződésekből, majd ajánlva feladtam. Valószínűleg meg is kapták, mert a Posta nem hozta vissza.
Eltelt egy év, nem történt semmi. Augusztusra sikerült összetakarékoskodnunk a normális mértékű illetéket, így szeptemberben megpróbáltam felvenni a kapcsolatot az ügyintézővel, letisztázni, hogy miarépa. Nyilván a közvetlen számon nem vette fel senki, a központi szám meg állandóan foglalt volt.
Eltelt egy hét. Végül megvontam a vállam: legfeljebb írok még egy levelet – habár az eddigiek alapján valószínűleg ez a fajta kommunikáció sem működik. A levelet megírtam, de már egy hete hordozom magammal, mert feladni, azt nem volt időm.
És ekkor esett be a tegnapi levél. Azaz az ügyintéző úgy tett, mintha nem kapott volna semmilyen levelet, egyszerűen csak kiszámlázta Nejnek, hogy egy éve nem fizeti az illetéket. Nyilván ezerrel nekünk van igazunk… de tapasztalatom szerint, ha már késedelmi pótlékig jutott az ügylet, onnan nyerni már nem lehet. Persze nem hagyom magam… de a tökömnek sem hiányzik a háborúskodás egy ilyen f@szfej kuplerájjal hivatallal.
(Megjegyzem, ebben a pillanatban kaptam meg én is elektronikusan az értesítést a késedelmi pótlékomról. Most mondja valaki, hogy nem haladunk: ők már több csatornán is el tudnak érni engemet…. csak én vagyok annyira élhetetlen, hogy képtelen vagyok őket elérni.)

2.
Az orebicsi nyaralásnál írtam, hogy végre elromlott Barna fényképezőgépe. Be is vittem a szervízbe, a CCD hibát a gyártó elismerte, a folyamat automatikus: vagy szó nélkül javítják, vagy becserélik valamilyen másik modellre. Leadtam a gépet, kaptam egy szervízjegyet. Itthon gondosan elraktam, mert az ilyesmi fontos papír.
Eltelt egy hónap, gondoltam, rákérdezek. Elkezdtem keresni a papírt – és elfelejtettem, hová raktam el. Őrület. Ha csak úgy ledobom az íróasztalomra vagy berakom az elintézendő dolgok dobozába, akkor tutira meglenne. Nyilván a helyére is visszarakhattam volna. (Tíz évre visszamenőleg megvan minden értékesebb számla, csak be kellett volna rakni a fényképezőgép számlája mellé a szervízpapírt. Mondjuk, a döbbenet az, hogy a számla sincs a helyén, szóval valószínűleg együtt tartózkodnak valahol máshol.) De így, hogy elraktam biztos helyre… egyszerűen nem találom. Tegnap este 3 órán keresztül gyakorlatilag az egész irodámat kifordítottam a sarkából, dosszié nem maradt kiborítatlan… és semmi.
Most meg stresszelhetek, hogy ha kedden – mert korábban nem lesz rá időm – visszamegyek a szervízbe és igazolom magam, akkor vajon egyből rúgnak ki páros lábbal, vagy előtte legalább úgy csinálnak, mintha foglalkoznának velem… és csak utána hajtanak el.
Mindenesetre rohadt bosszantó lenne ilyen hülyén elbukni egy 75e forint értékű fényképezőgépet.

3.
Ez mondjuk inkább mókás. Tegnap bedobták, hogy ma jönnek vízórát leolvasni, írjam ki az értéket. Sürgős ajánlatírásból kifolyólag ma itthon dolgoztam, de tudom, hogy meg sem próbálnak becsöngetni. Ha nincs kiírva az ajtóra az érték, továbbmennek. Viszont egész nap szakadt az eső, nem sok értelmét láttam kirajzszögezni a cetlit a kapura. Sebaj, gondoltam, van telefonszám, felhívom, bediktálom.
Fel is vette egy hölgy a telefont, kezdtem volna mondani az adatot, amikor rákérdezett a fizetőazonosítómra.
– Ööö – válaszoltam roppant frappánsan – az minek?
– Mert teljesen leállt a számítógépes rendszerünk, és név alapján nem tudom Önt beazonosítani. Arra kérném, csak akkor mondjon bármit, ha pontosan tudja a fizetőazonosítóját, a vízóra számát és az értéket.
– Hát, a saját azonosítómat nem tudom.
– Akkor hívjon fel minket hétfőn, addigra talán megjavul a rendszerünk.
Nem kicsit néztem hülyén a letett telefonra. Ilyen még van? Egy Díjbeszedő Vállalat komplett számítógépes infrastruktúrája csak úgy leül? Semmi redundancia, semmi high availability? Amikor a mai technológiákkal akár már itthon is tudnék geo clustert csinálni?

Kitérő:
Elnézést, ez most nagyon bennem van. Szerda óta gyk. kutyaalvásokkal dolgozok egy ajánlaton, ahol még a clustereket is megclusterezzük. Exchange CCR Windows 2008 alapokon, aktív-aktív vegyes cluster (SQL 2008 vs. egyéb) node and file share majority-vel, a két file share witness egy ESX clusteren futó virtuális szerverre kombinálva – és persze a legutolsó szutyok szerver is ugyanúgy ESX clusteren lesz, a háttérben tükrözött SAN területekkel.
Egyébként roppant érdekes tudatállapot: munka mellett ugyanis végtelenítve Leningrádot hallgatok, és az orosz szövegek eszméletlen dolgokat hoznak elő a múltból. Egyre jobban emlékszem a nyelvre. Miközben persze angolul megy az ajánlat. Nem hülyéskedek, rendesen keveregnek fejemben a szavak.

Szóval, így. Azért úgy elgondolkodtam, milyen unalmas lehet innen nyugatabbra élni. Minden működik. Semmi izgalom. Semmi ráébresztés arra, milyen sebezhető is a környezet, amelyben egyébként megbízunk, mert élnünk kell benne.

16 Comments

 1. Néhány empírikus tapasztalat, mielőtt túl optimistán állsz az APEH-hez.

  1. “elfelejtik” rögíteni a rendszerükben a neked kiküldött határozatot. Párszázezer többlettartozás, bagatel…
  2. ha megreklamálod, hogy nem jól rögítették a határozatot, akkor rögítik, de nem jól, mert nem ismerik a 4 alapműveletet, elbasszák a kivonást. (ok, kifizettem a különbözetet, 3100 Ft dögöljenek meg)

  Fenti macerák miatt 8 hónap késéssel kaptam meg a 2007-os egészségpénztári visszatérítést…
  (120.000 Ft, késedelmi kamatról persze ne is álmodjak)

  3. További fél év után kiderül, hogy a 2007-es egészségpénztári visszatérítést sem kaphatom meg, mert tartozásom van, ugyanis a havi részletfizetési határidőket is rosszul rögzítették, így mindig késve fizettem. Rendben, ettől kezdve mindent befizetek 1 hónappal előbb, mint ami a határozatban van.

  4. kb. 1 hete én is megkaptam az ügyfélkapun az értesítést, hogy a 2007-es évi renitens viselkedésem nyomán pótdíj formájában meg kell fizetnem a felhalmozott késedelmi kamatokat. Csak 840 Ft, mázli, inkább átutalom, nem fogok ezekkel szarakodni.

  Kurva anyád APEH.

  Szerintem egyetlen normális hozzáállás, ha negyedévente ránézel az ügyfélkapun az adó folyószámlaszámládra és ellenőrzöd, hogy nem tartozol-e véletlenül…

  Én már eldöntöttem. El ebből az országból bárhová, leginkább nyugatnak.

 2. Dehogyis vagyok optimista. Csak nem dühöngök. Még.

 3. Ne is légy optimista. Nem a barátaid, sőt. Nem kell dühöngeni akkor sem, ha a zsebedben van 1-2 gránát. Viszont _mindig_ személyesen intézkedj, átvételi elismervénnyel, igazolással.

 4. Az 1-es pont szinte szorol-szora ugyanigy tortenik velunk jelenleg. Ugylatszik mindenkinel beprobalkoznak.

 5. Kísértetiesen hasonlít a történet az enyémre. Mivel nekem is hiányzott már egy 220 ezres adóvisszatérítés, felhívtam őket, hogy ugyan, zárják már le ezt az illetékügyet. Átszervezés volt náluk, magyarázkodott nekem a 10-12 kapcsolás után elért csinovnyik, én meg persze, sajnálom, hogy összes mérgemet mindig egy hozzám hasonló lúzerre zúdítom, de hát ki másra… Kérte, hogy küldjek nekik emlékeztető levelet az összes dokumentum másolatával. Lezárták, visszaigényelhettem a 220 ezret, hurrá. Erre most jön a késedelmi pótlék nekem is. Felhívom őket, felveszi elcsigázott alkalmazott: igen, látja a rendszerben, hogy ez nem valós, így hát írjam meg nekik levélben, hogy mi a helyzet, és kérjem, hogy töröljék. És ne felejtsem el jövőre újra, mert ez még csak a 2007-es egyenleg. Kérte továbbá, hogy javasoljam ezt mindenkinek, akiről tudom, hogy így járt, mert ő már kikészült a napi 200 telefonhívástól. Hát megtettem a kötelességem. És osztom Pix záró gondolatát.

 6. Az 1-es pont nálunk is épp folyamatban van, pont ugyanígy… ezek szerint nem csak minket sorsoltak ki.

 7. felhívtam őket, hogy ugyan, zárják már le ezt az illetékügyet
  Te mázlista… hogy sikerült? Én két hete próbálom, de eddig még nem jött össze.

 8. JoeP:
  A fizetési meghagyáson szereplő ügyintézőt kerestem a megadott telefonszámon. Onnantól csak mentem tovább a kijelölt úton: felveszik, elmondom, kapcsolnak máshová… felveszik, elmondom, kapcsolnak tovább….. és így tovább, 8 különböző személynek mondtam el, mi bajom, míg végre az egyikük hajlandó volt foglalkozni velem. Megkereste az aktát, még aznap leokézta a kérelmet, és egy hét múlva megjött a határozat. De tényleg nem értem, mi a francért kell mindenért kérvényeket benyújtani, amikor ők is látják, na de mindegy… Igazad van, le van szarva, ne legyél depis, végül minden meglesz, csak hónapokig tart. Csak így lehet túlélni, máskülönben te fogsz megzakkanni.

 9. Így kezdtem én is. De az ügyintéző neve mellett megadott telefont nem vette fel senki két hét alatt.

 10. Na, akkor előszedtem a papírt, amire telefonálás közben jegyzetelgettem az ügyintézőgárda elérhetőségeit (éljenek a gyűjtögető tyúkemberek). Ő volt a legkészségesebb, próbáld meg:
  Burián Erika, 467-7605
  Legyen kéznél az ügyszám.

 11. Ekezet nelkul most, bocs, egy Solaris 10 elott ulok es nincs eleg jo magyar billentyuzetkiosztas GNOME alatt. :(

  Velem total ugyanez tortent, mint amit az 1-es pontben irtal. Tavaly januarban eladtam a lakasomat, ra 2 honappal tulajdont szereztem egy masikban. Ugyanannyi penzert, ergo sem adoznom nem kellett, sem illeteket fizetnem, nullszaldos voltam. Ezt jelentettem is a foldhivatal, valamint az APEH fele is az SZJA-bevallasomban (kb. 96-97 ota onbevallo vagyok).

  Ezek utan jott a level par hete, hogy valami ~800k tartozasom van, plusz azon 19k kesedelmi kamat. Nekem sikerult folhivnom az ugyintezot, ott egy nagyon kedves es segitokesz holgy fogadott.

  Kiderult, hogy a foldhivataloktol tavaly ev elejen vettek at a nyilvantartast, biztos elkeveredett a a papir, mondta o. Erre az egyik kurrens oktatom, amikor szunetben itt anyaztam, azt mondta, hogy o vissza szokott kerdezni: untassam en is magat a vallalkozasom nehezsegeivel?

  Mindegy, a lenyeg az, hogy ujra be kell nekik kuldeni mindenfele papirokat fenymasolva, hogy bebizonyitsd, amit egyszer mar megirtal nekik.

  Egyetertek Pixszel: el ebbol az orszagbol.

 12. Gyors helyzetjelentés:
  – A 467-7605-ön sem veszik fel a telefont.
  – A Díjbeszedőnek még mindig nem működik a számítógépes rendszere.

 13. Adi,
  Nem is tudom, akkor min csodálkozok: az ügyszám alapján mi voltunk az APEH illetékrészlegének első ügyfelei. (Enyém az egyes szám, nejemé a kettes, az ingatlant januárban vettük.)

 14. Hülyeséget írtam, nem jól értelmeztem a kódot. De legalább már tudtam telefonálni.

  Írnom kell egy levelet, hogy nem fogadom el a késedelmi pótlékot, mert nem én nem tartottam be a határidőt. Aranyos.

 15. Új szelek fújdogálnak az APEH felől. Új fejléccel érkezett egy folyószámla kimutatás, amit eddig még maguktól nem küldtek.

 16. Nem a földhivatalt vették át, hanem az illetékhivatalt, be is olvasztották teljesen – 2007 elején. Ez igazából jó hír volt, mert akkora kupleráj keletkezett arrafelé, hogy kb. fél évig elfelejtettek illetékügyben dönteni. Remek mázlista időzítéssel én is 2006 novemberben adtam be a kérelmet, hogy ugyan mérsékeljék már egy kicsit azt a horror illetéket, meg hagy fizessem részletre. Fél évig ültek rajta, aztán belementek, egy szavam sem lehet – nem volt sürgős perkálni :)
  De utána jött a balfaszkodás, ahogy fent leírtam.

  A többiekhez hasonlóan én is 2 hétig, heti 20-30 alkalommal hívogattam az APEH megfelelő hivatalait, amíg sikerült kinyomozni, hogy mit basztak el ők. Merthogy felszóllítás az jött, hogy tartozásom van, de azt persze nekem kellett kideríteni, hogy mit és hogyan számoltak el. Az eredmény persze nem az lett, hogy jóváírtak, vagy korrigáltak volna, bocsánatot pláne nem kértek. Szépen befizettem a hibásan kiszámolt többletet, nem érte volna meg hónapokig levelezni ezekkel a fafejekkel, fontosabb volt, hogy végre megkapjam az adójóváírásokat, még abban az évben.
  Mindezt azért, mert 2007-ben egy hanyag alkalmazottuk képtelen volt egy számot és egy havi részletfizetési határidőt helyesen berögzíteni a rendszerben.

  És a hülye politikusoknak ezek után még van pofájuk csodálkozni, hogy miért népi sport az adócsalás. Kezdem érteni a vállalkozókat – ezt az idióta rablóbandát a jövőben én is örömmel vágnám át – csak sajnos nem tudom, bérből élek…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *