Nincs

Emberek, ébredjetek már fel: nincs, nem létezik olyan dolog, hogy szakértői kormány. A kormány tagjai döntéseket hoznak és megpróbálják azokat érvényre is juttatni. Ha ebbe a pozícióba betolunk egy akármilyen jó szakértőt is, egyből politikus lesz belőle.
Hogy érthetőbb legyek: ha egy szívsebészt beültetek a busz kormánya mögé, akkor buszvezető lesz. Még akkor is, ha a busszal éppen egy kórházba igyekszik, műteni.

Vegyük már észre, a ‘szakértői kormány’, az a politika szégyene. Akkor szokták bedobni, ha egy ország politikai elitje – beleértve természetesen a kormánykoalíciót és az ellenzéket is – annyira leszerepel, hogy az országnak az összes politikussal tele lesz a töke. Ilyenkor jön az a piszkos trükk, hogy előkapnak néhány nem-politikust, hogy akkor mostantól ők lesznek a politikusok.

Esélyük? Hát…

Tudom, ebben az országban, ahol a politikai elit kivétel nélkül rövidlátó, önző gazemberekből áll, furcsa ilyeneket állítani, de a politika, az egy szakma. Döntést hozni, pontosabban jó döntést hozni, az nagyon nehéz. Ugyanis nem mindig a triviális döntés a jó döntés. Jó politikai döntés az, amelynek van realitása is. Dönthetett volna úgy Kádár a hatvanas években, hogy belépünk a NATO-ba. Ha sikerült volna, jó lett volna az országnak. Csak éppen a körülmények voltak olyanok, hogy a döntést képtelenség lett volna érvényesíteni.
Egy jó politikus ismeri a körülményeket – és azok figyelembevételével hozza meg a döntéseket. És az igazán kiemelkedő politikus pedig az, aki figyelembe veszi azt is, hogy a körülményeket lehet alakítani!
Azaz az igazi politikus ismeri az ország működését, ismeri a dinamikáját, tudja mennyire képlékeny – és persze tudja azt is, mire lenne szüksége az országnak, mennyire lehet ezt elérni a jelen körülmények között, egyáltalán mennyire lehet módosítani a körülményeket. Mindemellett az igazi politikus képes arra, hogy kezelje is a változásokat, maga mellé állítsa az országot. Ráadásul képes arra is, hogy megvédje a seggét mindenféle támadástól, legalább arra az időre, amíg véghez nem viszi azt a folyamatot, amelyről korábban döntött.
Nos, mindebből a szakértő – a közgazdász, a jogász, a mezőgazdász – csak annyit tud, hogy tudja, mire lenne szüksége az országnak. Hogyan lehet ezt megvalósítani, egyáltalán, hogyan működik az a szervezet, amelynek az élére rakták, hogyan kell kommunikálni a néppel, a többi politikussal… ezekhez nem értenek.

És ne legyenek illúzióink: ha a magyar politikai szférában a politikusaink el tudták érni azt, hogy kölcsönösen sarokba szorították egymást, akkor a szakértőkből álló amatőr politikusokat reggelire fogják megenni.

5 Comments

  1. Ideális esetben a “szakértő kormány” megnevezéshez társulnia kellene a) függetlenségnek, mármint a rövidlátó, szavazatcentrikus politikai akarattól; b) konszenzusnak, hogy amit a ~ eldönt, azt a parlament ne írhassa felül.
    Na, ez az a kettő, ami itt hiányzik. Sose volt és sose lesz.
    (Azt már csak úgy továbbgondolásként írom, hogy miért dobálóznak most a ~ kifejezéssel? Ez is a nagy őszinteségi roham része; nem jöttek még rá, hogy az egész ország így is tisztában van vele, hogy a kormány (plusz államtitkárok, fontosabb állami hivatalok vezetői, stb.) mindennek mondható, csak szakértőnek nem? Nem vették észre, hogy tudjuk: az egész bagázs dilettáns idióták harácsolóbajnok gyülekezete?)

  2. Zs,

    Itt van egy apró tévedés: a kormánynak nem is kellene szakértőnek lennie. A kormány álljon jóakaratú, becsületes és mindenekfelett talpraesett politikusokból. A szakértők meg álljanak a politikusok mögött és véleményezzenek, javasoljanak. A politikusok meg döntsenek.

  3. JoeP: Kihagytal valamit: a politikusok vegyek figyelembe a szakertok szakvelemenyet, es ne onkenyesen dontsenek.

  4. hrongyorgy,

    Dehát itt írtam, pont az előző hozzászólásban: hallgassák meg a szakértőket, aztán döntsenek.

    Önkényes döntés? Én nem zárnám ki az eszköztárból: van, amikor arra van szükség. Ne feledd, a döntés mindig politikai, a szakértő viszont szigorúan csak szakmai szempontokat mérlegel.

  5. Jobb esetben a szakértőnek van egy saját véleménye, ami alapján azonnal valamelyik politikai oldalra sorolják (nesze neked függetlenség látszata, mert az is fontos), rosszabb esetben saját véleményétől függetlenül elkötelezetten valamelyik oldal véleményét támasztja alá.
    Azabaj, hogy a szakértők is többfélét mondanak.

    Ha még azt látnám, hogy szakmai szinten konszenzus van, de nem, közgazdászok isvitatkoznak egymással, hogy mit kellene csinálni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading