Idézet a Magas-Tátra fórumból

gödöllői_puma1:
A Morskie Oko-Rysyről én azt olvastam, hogy van ugyan kijelölt útvonal, de érdemes vezetőt vinni magunkkal. Ami nem feltétlenül hülyeség, mivel rendkívűl kitett a túraútvonal, tulajdonképpen 1 km út megtételévek majdnem 1000m szintkülönbséget teszel meg.

Mátyás király:
Egy km út 1000m szintkülönbséggel az nem egy függőleges fal?

11 Comments

 1. Semmi meglepő nincs az első megjegyzésben. A darwin-i alaptételt igazolja. (A környezet – itt a zindex – hatása az emberre. Hülye környezetben ugyanis elhülyül.)

 2. Nem, nem hülyeség. Szerintem csak figyelmetlen volt az illető.

 3. Nem az illetőt akartam igazából hülyézni. Bocs, tőle is.
  :D

 4. egylányvagyokcsupán

  2008. July 22. Tuesday at 17:23

  Biztosan nagyon szőke vagyok, de az nem jó válasz, hogy ha vízszintesen megyek 1 métert, majd függőlegesen is egyet, az ugye 1 méteren 1 m szintkülönbség, de így csak a háromszög átfogóján (vagy hogy hívják) fogok gyalogolni, az meg 45 fok. Tehát a felvázolt emelkedő 45 fokos. Vagy?

 5. egylányvagyokcsupán :
  A te módszered szerint négyzetgyök_kettő (http://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9gyzetgy%C3%B6k_2) méter megtett út alatt emelkedsz egy métert. Egy méter út megtétele közben egy métert emelkedni csak függélyesen lehet.

  Biztos erősen kopaszodok.:D

 6. vagy elkezdesz gyalogolni egy métert felfelé…azt pont egy méter emelkedő, és egy méter megtett távolság is egyben.
  pókember tutira meg tudná ezt mondani! :D

 7. Időközben azért tisztázódott a dolog, és még én jöttem zavarba. Ugyanis teljesen természetes dolog, ha az ember, térképet tartván a kezében, azt mondja, hogy a következő egy kilométeren ezer méter lesz a szintkülönbség. Egyfelől a térképről ezt a két értéket – a befogókat – olvassuk le, a szövegkörnyezet meg lehetővé teszi a pongyolaságot. Másfelől meg kevesen tudnak fejben pitagoraszozni.

 8. Hát, ezt én is ordasul megettem. :( Basszus, kevesebbet kell menni az Indexre (vagy sokkal többet kéne aludni). Kurbli, kösz a magyaráztatot.

 9. JoeP: “fejben pitagoraszozni”
  Fejben ívelemnégyzetezek. Néha álmomban is. Reggel meg fáj a fejem.
  :D

 10. Kurbli,

  És ez szerinted normális? ;-)

 11. Persze, hogy nem. Nem is állítottam. Közvetlen környezetem meg már rég biztos benne, hogy én sem vagyok az.
  :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *