Bakelit mentés

Na, ha nem tudtam, mi hiányzik még nekem, akkor most megkaptam. Már csak két kartondobozt lökdösök a nappaliban, ezekben a bakelitlemezek vannak. Arra várnak, hogy bedigitalizáljam őket.
Mit mondjak, gigászi munka, nem is csoda, hogy eddig nem vágtam bele.

Nagyítás

Ez itt a hevenyészett stúdió. Nem egy nagy wasistdas, mondjuk elég sokat kellett tökölni azzal, hogy tiszta és normális erősségű jel kerüljön a tabletpc-re, de onnantól már csak nyomni kell befelé az anyagot. Na meg az utófeldolgozás: kattogás, pattogás, sercegés eltüntetése.

Aha.

Ha minden jól működne. De a lemezjátszó vén, mint az országút. Mint a lemezek.
Az van ráírva, hogy semi-automatic. Ez normális esetben azt jelentené, hogy a lemez végén a tű visszamegy a helyére, a motor meg leáll. De az öreg túlspilázza egy kicsit: akárhová teszem le a tűt, egyből visszarohan a helyére és boldogan kikapcsolja a motort. Esküszöm, még a farkát is csóválja hozzá.
Egyféleképpen lehet erről lebeszélni: bal oldalról durván 45 fokban erőből oda kell csapni a tű tartójának tövére, de úgy, hogy a tű magától berepüljön a lemez fölé. Ekkor valamiért nem indul be az automatika. Nem mer. Innentől már csak arra kell vigyázni, hogy ne engedjük ki a tűt a lemez végéig – ekkor ugyanis ismét magához tér az automatika, és a következő pofánvágásig nem is enged semmilyen bohó lejátszást.
Végülis, nem lehetetlen… de itt kell ülni mellette – és pontosan emlékezni, melyik lemezen melyik is az utolsó szám.

Igenám, de itt vannak még a kislemezek is. Na, az egy élmény. A 45-ös fordulatszámot ugyanis már nem bírja. Sivít az ékszíj. Szerencsére leteszteltem, a sivítás nem jön át a digitális felvételbe. Ellenben, a fordulatszám-ingadozás már igen. De ezt is sikerült kivédenem. Amikor felteszem a lemezt, jól rápréselem a tálcára, majd még ráteszek két kis fémkockát, nehezéknek a lemez közepe mellé.
Aztán hadd szóljon.

Mindenesetre várom már, hogy túllegyek ezen a borzasztó gányoláson – és a régi zenék bekerüljenek a számítógépbe.

Mondhatnád, hogy mit görcsölök, ma már minden zenét be lehet szerezni innen-onnan. Hát, nem. Nekem speciel sohasem volt normális zenei ízlésem. A lemezek között is van egy-két ritkaság.
Konkrétan plö egy kérdés: aki kitalálja, melyik lemez felvétele látható a képen… hát olyan marha nagy jutalmat nem, de egy elismerő pillantást, azt kaphat.
A lemez címe: Európa közepén, a refrén pedig:

Európa közepén szól a rádió,
Európa közepén veled volna jó

16 Comments

 1. Európa közepén c. lemeze van a Graveyard at Maximum nevű bandának – ez 2002-es, és valószínűleg nem bakelit.
  Másik találat a Nemzeti Front 1995-ös lemeze, azonban annak a szövegében nincs ilyen sor.
  Úgyhogy kizárással és eletkorod alapján, RH+ az együttes és 1985 az év. (6. szám a tracklistában)

  Nem érdemlek dicséretet, Google-fu. Ha akarod, hogy a többiek találgassanak, töröld nyugodtan a kommentem :)

 2. Oops… helyesen 1989.

 3. Az elismerő pillantás így is jár. Ugyanis mielőtt kérdeztem volna, leellenőriztem, hogy visszakereshető-e a megadott infók alapján a zenekar. Végülis igen, de annyira nem egyszerű.

 4. szep menet,nagy turelemjatek, sok sikert.

  en meg a kazettak digizesenel tartok, van meg ugy 150-180 db. a lemezekkel nem is tudom mi lesz, asszem az osok 78-as fordulatu bakelitjeit meg sem probalom behuzni, pedig kar ertuk.

 5. Hű, ez még nekem is előttem van: apámtól és a keresztapámtól megörökölt bakeliteket hegyekben kéne digizni. A baj csak az, hogy az amúgy minőségi Dual lemezjátszóra ráférne egy generálszerviz, azonban nem merem akárkinek odaadni. Tulképp senkinek nem merem odaadni, túl jó cucc ahhoz, hogy valaki szétbarmolja. Így viszont a projekt tolódik.

 6. Hát azért ha már digitalizálsz, arra érdemes eszközökkel kéne, mert utólag már zenét csinálni egy gyenge forrásból …
  Pláne ha bakelit ritkaságról van szó
  Inkább csak időpazarlás.

 7. vévévépontdiamondcutpontcom

 8. Akkor én inkább már ott kezdeném, hogy vennék egy jó lemezjátszót

 9. Hát, az is egy megoldás, de egyrészt az olcsó gagyi az szar, a jó meg irgalmatlan drága (arról nem is beszélve, hogy ezekbe nemigen szerelnek elektronikát és kell mellé venni egy RIAA-korrektoros erősítőt), ráadásul szerintem inkább csak a lemezek hibáit hozza ki jobban és még mindig ott vagy, hogy elektronikusan le kell szedni a pattogást meg a sercegést.
  Ez pedig pont azzal a (minimális, de létező) sávszélességvesztést jelenti, amit megnyertél az új lemezjátszóval, szóval szerintem nem éri meg.
  Persze ha pont az a fíling van megcélozva, hogy benne legyen a pattogás, hogy lemezt hallgatsz, akkor leültem.

 10. Bocs, de amit a lemezjátszó nem vesz le a bakelitről, azt te semmilyen varázsprogrammal nem tudod pótolni. A sercegés, pattogás a legkevesebb, arra bőven van progi, hiszen pl. te is ajánlottál.
  végül is bakelit ritkaságokról (is) beszélünk

 11. Na, nem szólsz egy szót sem, már napok óta. Baj van? :(

 12. Nem ér rá…bakeliteket ment :-))

 13. Nem, csak be nem jelentett eltávon volt. Szerencsére. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.