Na, szépen vagyunk

Kicsit furcsa napom volt. 11-re kellett belvárosi ügyfélhez mennem, egy hosszú beszélgetésre. Földrajzilag egész egyszerűen semmi értelme sem volt bemennem a munkahelyemre. Reggel békésen megteáztam, közben felkészültem a tárgyalás mind a négy témájából, elolvasgattam egy rakat levelet, tervet. Idáig rendben is volt minden. A megbeszélés fél kettő körül ért véget, ebéd – aztán földrajzilag megint nem volt értelme bemennem. Hazajöttem, rendeztem a papírokat, széljegyzeteltem. Ez is rendben volt.

Ami már kevésbé volt rendben, az az hogy messziről kiszúrtam egy kis Opel Corsát, mely szorosan a kerítésünk mellett parkolt, a hársfák alá bújva. Fel is tűnt, hogy de közel parkol ez a kerítésünkhöz… de végülis nem tilos. Leültem az étkezőben, irkáltam. Olyan fél hat körül kérdezte meg a lányom, hogy direkt tartom a bringámat a fenyőfa alá belökve? Bakker, már amikor kérdezte, tudtam. Az az autó nem véletlenül parkolt a ház mellett. Az volt a jelzőautó. Skeráztam is ki a kisházhoz, ajtó tárva-nyitva, a kerékpároknak hűlt helyük. Egyedül az enyém volt meg, besuppasztva egy tuja alá. Ha 5 perccel később érek haza, akkor ezt is megfújták volna – így viszont eldobták és elmenekültek a többivel.

Kezdjük azzal, hogy ez anyagilag is elég szar. Igaz, szerencse a szerencsétlenségben, hogy a két gyerekbringa már egyébként is csereérett volt és Nej bringája sem volt mai gyerek. Új árban a három bringa olyan százezret ért, mostani értéken talán ötvenezret. De ez persze nem menti meg attól a tolvajokat, hogy azt kívánjam nekik, a pénzt költsék mesterlövészekre, akik az üzekedő kanmajmokat vadásszák le anyjuk ravataláról.

Sokkal idegesítőbb, hogy akkor most mi van? Mi lesz? Eleve amikor a faházat építettem, tudtam, hogy ez csak jelzés szintű. Hiszen egy centi vastag a fal, egy erősebb ember simán kettétépi. De akkoris, bakker, az udvaron belül van. A tolvajok csak nem annyira pofátlanok, hogy bejönnek az udvarra és ott szöszmötölnek, amíg ki nem szabadítják a cuccokat.
Nem, a francokat nem. Iszonyú pofátlanok.
Ráadásul ez az egész egy hajszálon múlott. Barnáéknak már vége a sulinak, a srác hétfőtől a szerdai vizsgájára készült itthon, utána pedig hawai – szünet. Csak éppen csütörtökön gyerekvasutas szolgálata volt, ahová hajnali ötkor már elment. Akármennyire is figyelhették a tolvajok a házat, ezt biztosan nem vehették észre. Márpedig, ha Barna nincs szoliban, akkor csak feltűnik neki a sürgölődés az udvaron. Hogy annak mi lett volna a vége… jobb nem is belegondolni. Lányomnak pedig ma volt az utolsó napja isiben, ő is simán itthon lehetett volna. Mégis bepróbálkoztak.

Nagyobb gond az, hogyan fogunk a továbbiakban ilyen környezetben élni. A szembeszomszéd már korábban szólt, hogy bátrak vagyunk, amiért kint hagyjuk a teraszbútort a teraszon. Én meg néztem hülyén: bakker, azért teraszbútor! Nehogymár minden nap, amikor elmegyek itthonról, behordjak mindent a teraszról. Egyébként is, a világ legolcsóbb bútordarabjai, már félig elrohadva. Mint a mellékelt ábra mutatja, neki volt igaza. Ha a kisházból kilopják a tízezer forintot érő bringákat, annyi erővel vihetik a tízezer forintot érő teraszbútort is. És annyi erővel vihetik az utánfutót is, hiszen csak százegynéhány kiló, két ember simán átdobja az egyméteres kerítésen. Sőt, ennyi erővel a kerti tűzhely sem lesz biztonságban. Még sőtebb, ha napközben ennyire átjáróház az udvar, akkor sem a fáim, sem a gyümölcseim nincsenek biztonságban. Meg semmi, ami mozgatható, szétszedhető, kivágható, leszerelhető. Oké, a ház biztonságos: minden szinten riasztóhegyek, full felszerelés, biztonsági céghez bekötve. Akkor mi legyen: minden nap bepakolom a teraszbútort a nappaliba, a kisházból berámolom a kerti szerszámokat, a fűnyírót, a bringákat, behúzom a nappaliba az utánfutót, behordom a cserepes növényeket? Vagy esetleg taposóaknákat telepítek a gyep alá, betanítva a családtagokat és a macskákat? Szerencsére azt már tudom, hogy a kilincsbe tilos áramot vezetni.

Gondoltam a rendőrségre is, de aztán gyorsan elvetettem az ötletet. A mi rendőrségünket nem olyan fából faragták. Nehogymár ilyen pitiáner dolgokkal foglalkozzanak, mint magánszemélyektől lopkodás. Tudom, megtapasztaltam. Amikor felnyomták a kocsimat a hátsó hangszórókért, majdnem engem jelentettek fel rágalmazásért… mert megemlítettem, hogy a házunk körül lebzselő galeri egyik tagja pár nappal korábban vételi ajánlatot tett a hangszórókra. Úgy kezdte, hogy fater, ezek túl jó hangszórók ebbe a roncsba, ő jó pénzért megvenné. A rendőr nemhogy feljegyezte volna, hanem egyből leordított, hogy láttam a lopást vagy sem? Mert egyébként rágalmazás. Persze, az se kizárt, hogy zsebben volt.
Na, mindegy, a Veszprémben ellopott bringám miatt is kár volt őket zaklatni. Most sem fogom. Biztos lesz megint fontosabb dolguk is.

Igen, sejtem már, mire gondolsz folyamatosan, miközben olvasol. Kutya. Egy vérnősző barom, mely őrjöngve harap le minden benyúló végtagot.
Ezzel több bajom is van. Amikor még tényleg gondolkoztunk kutyában, már akkor sem terveztük úgy, hogy a kutyáé az egész udvar. Ugyanis akkor nekünk nem marad. Van egy kellemesen tágas elkerített sarok, tipikusan kutyának kialakítva. Nos ha én ott tartok egy sátánkutyáját, attól ezek a pofátlan tolvajok simán felszedik a maradék udvaron a gyeptéglákat. Emellett ha elengedem a blökit, akkor lőttek a macskák etetésének is. Jelenleg ugyanis egy pár házzal arrébb lakó leányzó járkál át ennivalót borogatni a macskáknak, ha nem vagyunk itthon. Ha el lesz engedve egy vérengző kutya, akkor egyszerűen nem fog tudni bejönni, ergo vagy megszabadulunk a macskáktól vagy lemondunk a nyaralásról. Azaz kutya végülis nem.

Marad még az, hogy építek egy két méter magas szögesdrótos betonkerítést, vagy a sufni helyett egy tégla melléképületet, vasajtóval, 5 hevederzárral. Egyik sem csábító megoldás.

Most egyelőre bent lakik a bringa a nappaliban. Elfér, mert egyedül van. de hogy mi lesz, ha ismét mindenkinek lesz kerékpárja… fogalmam sincs.

20 Comments

 1. Hmm. Egész közel lakunk egymáshoz. Nem sokkal azután, hogy odaköltöztünk, emlékszem hogy lelkendeztem, hogy a véletlenül nyitott autóban hagyott PDA-m fél nap után is ott volt, ahol hagytam. Aztán rá egy évre lelopták az összes dísztárcsámat. Most olvasom ezt a sztorit. Nem örülök.

 2. Joep,

  ertem en hogy ferfi letedre cicaparti vagy, de miert lehet csak satan kutyajaban gondolkodni? Egy megfeleloen nevelt es kepzett kutya meg csak nem is ugat, masreszt pontosan kepes azonositani, hogy ki akar rosszat es ki nem.

  Amennyiben elivisztek setalni naponta, akkor meg csak nemis a kertet ronditja ossze.

  Szoval erdemes megfontolni, bar biztos, hogy ez is extra energia:)

 3. Az elemes (akkumulatoros) flex idejen a lehegesztes sem megoldas.

 4. Zero tolerancia a magantulajdon megsertesevel szemben. Ilyen bezzeg sosem lesz.

 5. Sajnos a mai világban ami nincs lebetonozva és legalább nem 10 tonna súlyú, mindent elvisznek!

  Halottak napján még a koszorúkat és virágokat is lelpják a sírokról.

  Egy jó kutyán én biztos elgondolkodnék.
  Mellette biztos senki nem próbálozna meg besurrani:-)
  http://www.kutya.hu/0211/04.htm

 6. Józsi, mindenképpen ejtsd meg a feljelentést! Ha mindenki így gondolkozik, hogy a rendőrök úgyis csak basznak bele, akkor előbb-utóbb a rendőrök tényleg baszni fognak bele.

  Az autóról van leírásod, nem? Nosza.

 7. Pepin kedves!
  mivel másképp nem tudlak elérni,dobnál egy levelet a ládámba,szükségem lenne szakmai segítségedre.
  Hvala,Hvala

 8. pár éve ismerőshöz betörtek (családi ház). a szomszéd látta, felírta a rendszámot. rendőrségre el, bejelent. rendőrség pár nap múlva telefonozik hogy jobb lenne visszavonni a dolgot, a rendszám egy bizonyos “családhoz” tartozik és ők (mármint rendőrség) nem akarnak gondot.

  ennyi Mo-ról.

 9. Egyébként meg a k..va annjukat!

 10. Horasz,

  Az ugatás meg a kutyaszar csak az egyik probléma, elutazás esetén az állatpark etetése a másik. De egyébként gondolkozok rajta.

 11. Varanusz,
  Elrontottad az igeidőt. A rendőrök nem fognak belebaszni, hanem már régóta azt csinálják. Tapasztalat.

 12. Ugyanmár emberek!
  “Ne bántsuk a szegény rendőröket! Végsősoron (K.G. ex-belügyér szép kifejezésével élve) ők is csak megélhetési bűnözök. A baj, hogy nem lehet őket jól megfizetni, mert nem fizetsz elég adót! Hogy Te éppen qrva soknak érzed amit befizetsz, a Te bajod. ”

  Amúgy a kutya jó megoldás, csak egy kutya nem kutya (egyszerű gázspay-vel lefújható, ez a “standard eljárás), hogy hatékony légy, ahhoz több kell. Ezeket azért etetni kell, ami költség, és röghözkötöttség. Talán a CDFS a megoldás, hamár infomanusok is olvassák ezt a blogot :-). (gy.k. Computerized Dog-Feeder System)

 13. szurrealis hogy ilyennek egyaltalan fel kell merulni, de mi lenne ha szereltetnel a fahazba egy radios nyitaserzekelot, a haz riasztojahoz illesztve?

 14. Kutya, kutya…
  Egyik igen közeli családtagéknál volt három kutya, kettő kinn, 1 benn. A két külsőt megmérgezték, majd egy napra rá betörtek hozzájuk. Kertes ház, az ablakon másztak be. Amire nem számítottak, hogy belül volt egy harmadik, a mi kis tacsink, aki akkor ott élt. Az ugatott nagyon, de nem vették komolyan, azt hitték csak rájött az ötperc. Szerencsére a rablók így csak kb. 100enyi cuccot tudtak elvinni (mondjuk sokkal több nem is lett volna ott hirtelen). Nyugdíjasoktól loptak. A rendőrség tudta, hogy mezőtúri a c. banda, de nem tudtak vagy akartak rájuk bizonyítani semmit. Természetesen nem ez volt az első és utolsó esetük. Ez van.

 15. JoeP, nagyon sajnállak a történtekért, de köszönöm ezt a cikket. Újult erővel fogok ezek után külföldi állásportálokon keresgélni.

 16. Váltsd le a rendőrséget.

  Amúgy nagyon bosszantó az érzés. Részvétem.

 17. Horasz,

  ertem en hogy ferfi letedre cicaparti vagy

  Szerintem félreérted. (Vagy én.:)
  Én általában _háziállat párti_ vagyok. Saját kutyám volt gyerekkoromban, másik két kutyával pedig akkor éltem együtt, amikor a szüleimmel építkeztünk. Én voltam az, aki tanítgatta őket viselkedni. Mármint a kutyákat.
  Meglehetősen kutyabarát vagyok.
  A macska, az más. Az egy új élmény – és kíváncsian vizsgálgatom, hogyan viselkednek.

 18. Adi,

  Nem olyan egyszerű ez. Ugye, új ház, szülők, kisgyerek… és odakint sem fenékig tejfel. Mostanában hallok pl. egyre több visszaköltözőről.

 19. vsz,

  A tipp jó, én is elgondolkodtam rajta, de technikailag necces. Ez egy vékony faház, egy hétköznapi vihar is megrázza – emiatt sem az ajtónyitás érzékelő, sem a mozgásérzékelő nem jöhet szóba.

 20. Igazad van, hogy nem mentél a rendőrökhöz, felesleges időpocsékolás. Két éve betörtek hozzánk az éppen felújítás alatt álló lakásunkba, elvitték a gázkazánt és 6 radiátort, ráadásul olyan pofátlanul, hogy autóval beálltak a kertbe, felpakoltak, visszazárták a kaput, nehogy feltűnő legyen. Jött a feljelentés, helyszínelés, 3 órát volt kint a helyszínelő, de még két hét sem telt el, már meg is szűnt a nyomozás.Van értelme?

Leave a Reply

Your email address will not be published.