A helyzet kulminálódik

Arról ugyan még sejtésem sincs, mire lesz ez jó, de folytatom a házi informatikai kalandok leírását. Ott hagytam abba, hogy magam számára is váratlanul feldobtam egy 64 bites Vistát a vasra. Eddig atomstabil. Olyannyira, hogy már be is regisztráltam, sőt, azóta az Sp1 is rákerült.
Még sőtebb… az előző hétvége a fiam számítógépére volt áldozva. (Őhozzá shiftelődött a régi számítógépem belseje.) Fúrtam, faragtam, reszeltem… de az XP-vel mindig belefutottam egy-egy nem várt hibába. Végiggondoltam… és azóta azon a gépen is Vista van. Oké, aero nincs, mert egy ezeréves szutyok nvidia kártya van benne… de az oprendszer gyönyörűen megy.

Illetve… tudnék mesélni. Pontosabban… pont azért írom ezt a cikket, hogy meséljek.

Kezdjük az enyémmel.
Először is, elfogyott az alkohol. Mármint az Alcohol nevű iso mountoló progi. Nincs. Elpárolgott. Rögtön utána Palik Laci is felsikoltot: De hová tűnt Daemon Hill Tools? Ugyanis az sem ment. Internet power, ezzel a találattal. Majdnem elkeserítő, szerencsére a MagicDisk nevű cucc minden feltételnek megfelelt, most is az van fent mindkét Vistán. Habár a cikk azt írja, hogy borzasztó nehéz telepíteni… nekem a next-next-finish technika tökéletesen működött.

És ha már dvd, sajna egy régi öreg harcostárstól kemény szívvel meg kellett válnom. Amióta az új lakásban vagyunk – és kicserélődött a gépem, a cédéíró szoftverem és az alapanyagok – sohasem tudtam, mi okozza, hogy olyan nagy számban nem sikerülnek a cédé/dévédé írások. Nos, a szoftver. Túlzottan nem akarok belemenni, tudomásom szerint Jani ezt a témát tervezi az első féléves írásának.
De van megoldás, okos, ügyes szoft. Aki olvas Plastikot, az már ismerheti.

Aztán jött a saját hülyeségem. Feltelepítettem a winampot – de úgy döntöttem, nem kell winamp agent. Mi a francnak egye a memóriát? Szépen felugrott, elmentem a zenekönyvtárba, jobbklatty… aztán semmi play winamp. Ejnyemár. Options, bepipa. Gép újraindít, megint nincs ott a winamp az explorer menüjében. Options – hát nincs bepipálva. Klatty. Kilép, visszalép… pipa nincs bent.
Itt kezdtem ideges lenni. Ennek a menüpontnak a hiánya felért egy gigászi tökönrúgással. Nekem 300 Gb-nyi mp3/flac anyagom van, többezer lemez. (Jórészt saját bakelitlemezek, kazetták, cédék bedigitalizálva, aztán egy csomó vásárolt anyag – és persze letöltött is.) Véres munkákkal töltött véres napokba került, mire mindezt anno fájl szinten elrendeztem. (Stílus – betű – előadó – lemezcím – számok: sorszám – dalcím.) Tekintve, hogy rendkívül sokféle forrásból jöttek a számok, bele sem mertem vágni, hogy magán az mp3-akon belül rázzam gatyába ezt a kupacot. Anélkül viszont sem a playlist, sem a musiclibrary megközelítés nem működik. De nem is kell, a fájlszintű nekem tökéletesen megfelel. Feltéve, hogy van winamp menü.
Utánaolvastam, kiderült, hogy a menübeépüléshez állandóan futnia kell a winamp agentnek. Egyrészt hatalmas kő esett le a szívemről, másrészt meg felhúztam az orrom: mekkora hülyeség már ez? No, winamp le, újra fel, de már agent is települ. Beállítom, kilépek… menüpont nincs. Csak sikoltozás. Mi a fene lehet még? Nem húzom az időt, uac. Hiába vagyok adminként belépve, a winampot adminként kell elindítanom, hogy meg is jegyezze ezt a beállítást.
Ismerkedünk.

Aztán jött a gyerek gépe. Kibelezés, visszarámolás, bekapcs – semmi. De úgy képzeld el, hogy még a prociventillátor sem moccant meg. Egyedül az alaplapi led kigyulladásából lehetett sejteni, hogy valami van. Hmm. Lecseréltem az alaplapot rögzítő csavarokat kisebb fejűekre, hátha valamelyik túllóg a szigetelő alátéten. Semmi. Csatlakozók, RAM-ok, IDE kábelek ellenőrzése, minden oké. Telefon Janinak. Ő sem látott még ilyet, de adott egy jó tippet: szedjek szét mindent deszkamodell szintre és nézzem meg, úgy működik-e. A szétszedés minden lépése után teszteltem, de nem röffent be. Deszkamodellként viszont igen. Aztán az összerakás minden lépése közben is ellenőriztem. Végig működött. Ugyanúgy raktam össze, ahogy előtte volt – csak most működött.
Utálom ezt a szakmát.

A gyerek gépénél a go/no-go döntést a Cod1 működése jelentette. Ha megy, maradhat a Vista. Ha nem, akkor viszlát.

Itt azért el kell mondanom, van a történetnek előzménye. A srácnak egy ezeréves nvidia kártyája van (440 GL?). Amíg nem nagyon játszott a gépén, addig nem is volt baj. De megvette(!) zsebpénzből a Cod1-et, és az beintett. Hogy ez a kártya nem tudja az opengl-t. Én meg felkaptam vizet, mert nekem úgy rémlett, hogy tudja. Driver check: a Microsoft szerint a legfrissebb. Gugli. És igen, egy helyen említik is a kártya tulajdonságai között az opengl ismeretét. Újabb keresés, immár driverre – és siker. Találtam egy ezeréves windows2000(!) drivert, amelyik a kártyához jött ki és a readme szerint támogatja az openglt-t. Telepítés. Sikoltozott, mint akit műf@sszal dugnak, de végül felment a driver. És beindult a Cod1. Ekkor hangzott el fiam szájából az ‘Isten vagy, Apa!’ kifejezés. Először.

Ebből kifolyólag Vista alatt az első check: grafikus kártya driver. Ránézésre szimpatikus: közölte, hogy a legfrissebb nvidia drivert tette alá. Cod indul, opengl error. Anyád. Megeszi-e a Vista a szutyok windows2000 grafikus drivert? Gyenge idegzetűek most forduljanak el. Megette. Habár itt már rekedtre sikoltozta magát – de a Cod elindult. IVA. Megint.

Végül felszórtam a törmeléket: java engine, flash player, shockwave player. Mind fel is ment, csak az utolsó nem. Hibát ugyan nem írt ki, csak éppen a teszt animáció sem futott le. Ránézésre feltelepült.
Nem írom le azt a félórát, amit ezzel a döggel kinlódtam – a megoldás: uac. Az Internet Explorert runasadminként kell indítani és utána rögtön Bob a bácsikánk.

Mint igazi ínyenc, a végére hagyom a legízletesebb falatokat.
VPN kliensek.
Nyilván az én gépemen, a 64 bites Vistán.
Nem most jöttem le a falvédőről, hallottam róla, hogy az utóbbi időkben a gyártók főbelövés terhe mellett megszűntették a kliensek közvetlen letöltésének a lehetőségét. Olyan kényelmes helyzetben vagyok, hogy a főnököm az egyik Checkpoint guru, gondoltam, szólok neki, hogy kell egy 64 bites Vista kliens. Visszaírta, hogy írjam meg a nevét.
Innentől indult be a hullámvasút. Tessék végigolvasni ezt a fórumot. Komolyan: igaz, négy oldal, igaz, durván egy évet fog át… de üde móka és kacagás az egész. Ez ugyanis egy hivatalos checkpoint fórum. A topikban két belső ember is megjelenik, az egyik Jonathan Lebowitsch az Access Products család Product Manager-e. Tehát nem csak üres fecsegésről van szó.
Illetve, mégis. A topik hangulata alapról indul, aztán fokozatosan erősödik crescendóvá… miközben a belső ember valami hihetetlen lazán próbálja kezelni a helyzetet. Az én kedvencem az volt, amikor 2007-ben közölte, hogy a megoldás idén, a 3. negyedévben várható. Aztán amikor 2008 tavaszán számon kérték rajta, közölte, hogy mit hőbörögnek, ő továbbra is fenntartja az állítását: a megoldás idén, a harmadik negyedévben várható. Gyönyörű.
Elképzelem, a fejlesztőik mit össze röhöghettek a topik olvastán. Ilyen bejegyzések, hogy ‘vegyék tudomásul, én CIO vagyok egy nagy cégnél, ahol van 4234 Checkpoint tűzfalunk. Ha nem jönnek ki azonnal egy 64 bites klienssel, akkor kibasszuk az egészet a szemétdombra és átállunk Cisco-ra’. És ilyen, meg hasonló dühös bejegyzésekből tucatszám.
Mivel mindkét kliens terén érintett vagyok (van ilyen ügyfél is, meg olyan ügyfél is), gondoltam, megnézem, mi a helyzet a másik vonalon. Cisco. Hivatalos oldal, FAQ.

Q. Does Cisco provide a VPN Client for Windows Vista?
A. At the time of writing (June 2007) Version 5 of the VPN Client is available for 32-bit Windows Vista. Support for 64-bit Windows Vista is not available at this time.

Érted? 2007 június. Azóta nem frissült a FAQ. És persze nincs 64 bites kliens.
Persze a Kelet-Euróban szocializálódott informatikus ebbe nem törődik bele. Nézzük meg a download oldalt, hátha csak a FAQ-ot felejtették el frissíteni.

Q. Where can I download the VPN Client software?
A. You must log in and possess a valid service contract in order to access the VPN Client software. VPN Client software can be downloaded from the Software Center (registered customers only) . If you do not have a valid service contract associated with your Cisco.com profile you cannot log in and download the VPN Client software.

Azaz, ha véletlenül megpróbálsz klienst letölteni tőlünk és nem tudod a jelszót, akkor lelövünk.
Természetesen itt is vannak fórumok, nagyjából ugyanazokkal a mókás hőbörgőkkel. A sok hülye naív köcsög azt hiszi, hogy ha megírja a gyártónak, hogy kib@szott nagy pofátlanság, mondhatni az ügyfelek nagyívű leszarása az, hogy egy immár lassan két éve a piacon lévő operációs rendszerre nem gyártanak klienst – az egyáltalán jelent valamit.
A fejlesztők valószínűleg egymás vállát verdesik röhögve: – Pereljetek be!
Oszt ennyi.

A ma estének már úgyis lőttek, ráérek sztorizni.
Egy időben egy nem túl nagy, de kőgazdag telefonos társaságnál dolgoztam rendszergazdaként. Mint minden ilyen cég, ez is vonzotta az idiótákat. Nem tudom, hogy van ez, de ha egy ilyen fejőstehén céghez bekerül egy, rögtön hozza a haverjait is, aztán rögtön bekoncentrálódik a hülyeség a vezetőségbe. No mindegy, egyszer megbíztak valakit, hogy alakítsa ki a cég arculatát. El is készült. Ahogy kell, megkaptuk a logót, a színeket, a fejléces papírokat, a sablonokat… mindent. Csakhogy… a designer cég rózsaszínű ködben lebegő, MacIntosh addikt művészpalántái azt felejtették el, hogy az általuk megálmodott Garamond betűtípus nem létezik a céges standard NT 3.51/4.0 munkaállomásokon. Cziki. Mit lehet csinálni? Vettünk a közértben egy font cédét. Durván 1 forint / font áron. Ezer font, ezer forint. A minőség? Ne tudd meg. De volt köztük Garamond, hát felnyomtuk az NT alá.
Igenám, de akkor már sokan dolgoztak otthon, saját gépen. Általában Windows 95 alatt. Mely ‘operációs rendszer’ már ismerte a Garamond betűtípust. Nyilván a két ‘ismeret’ köszönőviszonyban sem volt egymással. Az otthon megírt szövegek bantu rovásírással jelentek meg a munkahelyi gépeken és vica-versa. Kitört a balhé. Természetesen az Informatika volt a hibás.
Annyit még sohasem foglakoztam fontokkal, mint akkor. Azóta utálom az egészet, mint a szart. Ha rajtam állna, mindenki a Verdana-t használná. A francnak kell annyit cifrázni. Úgyis a tartalom a lényeg.
Na, mindegy. Többhetes kisérletezgetés, irodalmazás, telefonálgatás után oda kellett állnom Vezérigazgató Loránt elé.
– Nos, a helyzet az, hogy az általunk használt megoldás Windows NT 3.51 és 4.0 alatt nem támogatott a Microsoft részéről. Emiatt nem is foglalkoznak azzal, hogy ez miért akad össze az általuk más operációs rendszerben implementált Garamond betűtipussal – böktem ki.
Loránt egy ideig nézte maga előtt az íróasztalt, majd elhatározásra jutott.
– Akkor bepereljük a Microsoftot – nézett fel.
Láthatod, mi itt a végeken mennyivel megelőztük az EU-t.

Ugorjunk vissza a 64 bites VPN kliensekhez. Azt most már tudjuk, hogy nincsenek. De lesznek-e? Mi a cégek viziója?
A Checkpoint elképzelését már ismerjük. Idén, a harmadik negyedévben ki fog jönni két integrált kliens – egy vékony és egy vastag. A vízió roppant rugalmas, az ‘idén’ szócska miatt minden évben elsüthető.
Cisco? Ők úgy gondolják, hogy lóf@sz a seggedbe, miért vettél 64 bites klienst? Viziónak ez sem rossz. De azért felcsillantanak egy reménysugarat: Barátom, cseréld le a hardver eszközeidet Anyconnect kompatibilis eszközökre, akkor majd jöhetsz 64 bites klienssel. Egyébként mindkét termékkel kapcsolatban előkerül egy fizetős kliens, az NCP… de aztán meghal a fiú a NAT-on.
Ergo, a Cisco és Checkpoint fejlesztői bátran sörözgethetnek tovább, kiröhögve az ügyfeleket. Nincs alternatíva. Még akkor sem, ha azért a brand gyártók az elit kategóriába tartozó gépekre Vista64-et pakolnak (sok RAM, ugye). Mi történik? A CEO/CIO megkapja a méregdrága új laptopját… aztán nem tud belépni otthonról. Kurvára nem fogja érdekelni a műszaki háttér, oldják meg. Az a verzió, hogy ‘telepítsünk virtuális 32 bites XP-t, aztán tessék az alól dolgozni’… meglehetősen kényelmes, mert még a munkakönyvünkért sem kell elmennünk. Hozzánk vágják.

Tessék beperelni a Cisco-t. Vagy kihasználni a piaci rést.

Mindenesetre megnyugtató, hogy nem kell idegeskednem a gépen az Activecard driver miatt. Nem amiatt nem fog menni a VPN.

20 Comments

 1. Virtuális lemez: Slysoft Virtual CloneDrive, UltraISO

  CD/DVD, sőt BluRay-írás: Ashampoo Burning Studio 7

  UAC: a hanyagul megírt alkalmazások (HKLM-be, system32-be, stb-be írunk) sajnos tényleg csak runasadminként állíthatók be.

  Win2000 driver: és még szapulják az inkompatibilitás miatt :-D

  Ez a 64 bites support amúgy tényleg vicc. Mióta is van 64 bit? És ahogy mondtad, lóf@sz a seggünkbe, miért vagyunk ilyen hülyék, hogy korszerű technikát akarunk használni?

 2. Nekem Vista 32 bit alatt tokeletesen megy a daemon tools 4.0-s verzioja. A daemon tools honlapjarol le lehet tolteni jol a megfelelo 64 bites drivert is. Elvben mennie kellene.

  CD/DVD: Hat az tenyleg remalom. A jo kis megvett nero5-osom unsupported, a dvdirohoz kapott nero 7 megintcsak, toltsek le egy uj verzios nero-t, ami a ganynak mar a netovabbja (erdekes, a verziok novekedesevel egyre sz**abb lesz), es majd az. Talan. Na azota irok en minden lemezt linux/XP alatt. Pedig amugy egesz jo kis AMD64-es gepem van, ha az ATi 9200-as kartyamat kidobnam, akar mehetne is rajta a 64 bites vista.

  Szoval megnyugtatlak, a 32 bites Vista se kevesbe remalom. Kompatibilitas? Minek? Bah.

 3. Tudom nem enterprise megoldás de:
  OpenVPN 2.0.5 & OpenVPN GUI 1.0.3 (with support for both 32 and 64-bit Windows systems)

  Installation Package:
  openvpn-2.0.5-gui-1.0.3-install-auto_xp64.exe

  Windows 64-bit TUN/TAP Driver:
  tap-win64.zip

  Lámcsak van ahol meg tudják írni a 64 bites verziót és még pénzt sem kérnek érte.

 4. winamp helyett pedig: foobar2000. En leragadtam a 0.9.4.5 klasszikus fapados feluletenel, a legfrissebb verzio ennel tobbet iger, izles kerdese, egyebkent remek program, egy olyan programozotol aki anno dolgozott a winampon, aztan inkabb ugy dontott hogy megirja normalisan. A hangminoseg miatt kulonosen erdemes.

  A Cisco klienssel a vicc tenyleg ott kezdodik, hogy csak jelszoval lehet letolteni az amugy ingyenes szoftvert. biztos van valami korporát magyarazata, de jozan esszel nehezen feldolgozhato. az ember nem viccbol akar kapcsolodni a megvasarolt Cisco eszkozokhoz. igy viszont mehet a torrent szemetdombra kapirgalni. ez a 64 bites problema megnagyobb vicc. ahogy az is, hogy OS X-re is jopar evbe tellett kihozni valamit, ami a mai napig nem mukodik tisztessegesen.

 5. hrongyorgy: Nem tudom, azért a rémálom kicsit erős kifejezés. A Windows-t nem elavult hardverekhez és szoftverekhez írják, a Nero 5 pedig akárhogy is nézzük, 2001-es eresztés. A kicsi és egyszerű Ashampoo például tökéletesen üzemel, és mindent tud, amit kell.

  Józsi: Az mp3-akhoz – viccen kívül – miért nem használsz WMP11-et? A médiatárja nagyon ott van.

 6. Moonman,

  Van ingyenes, kicsi és frappáns cd/dvd író szoftver is.

 7. A médiatár nem izgat, mint írtam, a meta bejegyzéseim sehol sincsenek. A WMP egy-két kényelmi szolgáltatást nem tud: csak olyat tud a fájlszintű helyzetérzékeny menüje, hogy enqueue, play nincs. Aztán nem tudja ugyanezt könyvtárra, márpedig nálam egy lemez egy könyvtár. Aztán nem mutatja a betárazott anyag össz lejátszási idejét. Nem komoly dolgok ezek, de hiányoznak.

 8. hrongyorgy,

  Igen, a Nero volt nálam is a kidobott szoftver. Pedig valamikor ez volt az első, melyet pénzért vettem – még abban az időben, amikor meredek koncepciónak tűnt szoftvert pénzért venni.

 9. Zila,

  A Windows RRAS-ra épülő VPN megoldások is működnek. Csak a gyakorlat az, hogy rengetegen használják a baromi drága Cisco/Checkpoint eszközöket, nyilván senki sem akarja kidobni ezeket.

 10. WMP-hez: Egy oriasi baj van vele, hogy peldatlanul pofatlan modon a WMP egeszen egyszeruen beletojja az .mp3-ba a sajat teljesen szabvanytalan tag-jeit. Gondoltak azokra is, akiket ez meg esetleg nem zavarna, ezert a WMP az albumart-ot is (folder.jpg) kerdes nelkul ujrameretezi (kisebbre), elmenti a sajat szajaize szerint neven, majd az eredetit biztos ami biztos _torli_. Eppen ezert WMP mint mediaszerver nalam nemi adatvesztes mellett kiesett, sima lejatszasra pedig csak ugy alkalmas, ha az .mp3-ak readonly-ra vannak flaggelve (felteve persze, ha valakit erdekel a tagjeinek az allapota, nalam pl. CRC-zve vannak a zenek). Es mindez nem bug, hanem feature, ugyhogy nincs javitva.

 11. Érdekes, mert nálam ezek a műveletek elérhetők.

  Egy fájl lejátszása: http://winportal.net/etc/tmp/play.jpg

  Mappa lejátszása: http://winportal.net/etc/tmp/playall.jpg

  Total time: http://winportal.net/etc/tmp/totaltime.jpg

  Ez utóbbi mondjuk eléggé barom módon el lett távolítva a 11-esből és csak több elem kijelölésekor pár másodpercre látszik. A tag-elrontásról nem tudok, igaz csak WMP-t használok, de kétlem, hogy sima lejátszáskor belenyúlna. (Az automatic media information updates for files és rename/rearrange music files… opciókat ugye kikapcsoltad? Az esetleg csinálhat ilyet.)

  Az Ashampoo nekem megért 2500 forintot, ennyiért jutottam ugyanis hozzá, sőt kaptam egy második licencet is 1700-ért. :-) Józsi, te mit használsz ingyenesként?

 12. Ja a linkeket copypaste-elni kell címsorba, mert directlink-védelem van, sorry.

 13. nemtom mit kell itt izebizelni. a cdiro program mindig is a goldenhawk cdrwinje volt, most meg …

  http://imgburn.com/

  a linuxosokat meg nemsorolom.

 14. foobar FAQ: “Does foobar2000 sound better than other players? A: No. Most of “sound quality differences” people “hear” are placebo effect”

  Egyébként amióta Justin Frankelnek nincs köze a Winamphoz, azóta az is felkerült a “bottal nem piszkálom meg” kategóriába, és én is foobart használok.

  Illetve kérdezem, hogy a 2001-es Nero 5 a CD-írás területén miben tud kevesebbet, mint az azóta kijött agyoncsicsázott bloatware új verziói, ami miatt “persze, hogy nem támogatott”?! Mert ez számomra nem alapvetés. Esetleg valaki megmondhatná, hogy mi az a program, amit helyette használtok, vagy direkt nem hangzik el?

 15. Egyelőre direkt. Szegény Jani olyan ritkán durálja neki magát, hogy írjon, most meg erre készül… nem lövöm le a poént. Pár napig még.
  De a következő nagyobb összefoglalóban benne lesz.

 16. most igy frisebb fejjel ujra vegigolvasgattam az egeszet, hat a vpn kliensek temakorhoz csak azt szolnam hozza : ennyit a fizetos supportrol…

 17. gép nem induláshoz tipp:

  1,tápkábel ki
  2,bekapcs gomb néhányszor be
  3,tápkábel vissza
  4,hajrá!

  van hogy ez segít! de hogy miért?

 18. Takoca: amin ez segit, az a hulladek tap esete.

 19. hokuszpk:

  Lehet, de hidd el van gyakorlatom… Persze lehet hogy mindig belfutottam Vargáné és tsa fantasztiuks termékébe de tényleg sokszor csináltam a leírtakat és bejött

 20. Takóca,

  Ez volt. Mint írtam, minden elem kiszedése után teszteltem. Azaz gép kikapcs, 220-as kábel kihúz, szerelés, 220-as kábel vissza, gép bekapcs. És ez egymás vagy tízszer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.