Volt itt a közelmúltban ez a zebra cirkusz. (Világszám.) Hogy most hirtelen minden illetékes úgy érezte, oda kell csapni. Hiszen emberek, gyerekek haltak meg zebrán, viszonylag rövid időszakon belül, viszonylag sokan. Fúj. Autósok.

Hányinger.

Bárki, aki rendszeresen közlekedik Budapesten, tudja, hogy ez évek óta így megy. Rendőrségünk, városatyáink hallgatólagos beleegyezésével. És nem csak a zebrán, mindenhol. Elfogadott a piros lámpán áthajtás, elfogadott a kereszteződésbe beragadás, elfogadott a parkolási őrület (mit elfogadott, támogatott), elfogadott a gyorshajtás, az éjszakai gyorsulási versenyek.
Tényleg nem azért, hogy panaszkodjak, példaként előkapom a ma reggeli esetet. Hungária körút, Kőbányai út sarok, a Népliget felől érkeztem a kerékpárúton. Nyerges kamion jócskán a pirosban döngetett át a körúton, be is ragadt a Kőbányai úton átvezető zebrán. És átjött utána még vagy öt autó, már a nagyon sötétpirosban, ezek besoroltak a kamion mellé. Végül már abszolút pirosban, már dudáló autók között rongyolt át még egy pótkocsis kamion is, igaz, ennek már csak a buszmegállóban jutott hely – és a bent álló busz miatt ez is a zebrára ragadt. Tehát: két kamion és vagy öt autó tekert be jócskán pirosban a kereszteződésbe, a zebrára – és ragadt is ott, lehetetlenné téve a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak az átkelést. De most mondjam azt, hogy a Ciprus utca környékén, ahol jórészt csak gyalogosátkelés miatt van lámpa, 10-ből nyolcszor autók, kamionok között kell áttolnom a bringát, mert _mindenki_ leszarja a zebrát? Vagy meséljek arról, hogy szintén ma, hazafelé, egy, a Vezér útról kanyarodó autó felfektetett egy átkelő gyalogost a motorháztetőjére? Szerencsére fiatal srác volt, felpattant, ment tovább, mintha mi sem történt volna. Az autós hasonlóképpen. Meg se nézte, lett-e valami baja a gyalogosnak. Hétköznapi eset, szóra sem érdemes.

És akkor most embereknek kellett meghalniuk, hogy az illetékeseknek kinyíljon a szemük? Hát eddig hol tartották? A seggükben?
Egyébként valószínűleg igen, mert a megoldás is meglehetősen seggszagúra sikeredett. Figyelmeztető vonal a zebra előtt. 30 káemhá a vonalon belül. Meg fekvőrendőrök, b+.
Egyszerűen a hivatali emberek érezték, hogy a tragédiák felzaklatták a közvéleményt… tehát most könnyen lehet jó pontokat betakarítani. És előjöttek ilyen faszságokkal. Ahelyett, hogy a meglévő szabályokat próbálnák betartatni. Igen, a mercissel szemben is, a kopasz béemvéssel szemben is, meg a napszüveges maffiózóval szemben is.
De miért van az, hogy sem az esetek előtt, sem az esetek után nem látok egyik forgalmas kereszteződésben sem rendőrt? Sem a reggeli, sem a délutáni csúcsban?