Mint aki halkan belelépett

Folytassuk a rémdrámát.
Mivel pont azért nem szándékoztam 64 bites operációs rendszert feltenni, mert nem akartam nagyokat szívni a driverekkel – aztán ehhez képest folyamatosan szívok a 32 bites enterprise server drivereivel – szóval úgy gondoltam, utánanézek mi is a helyzet a 64 bites XP-vel. (Ha már megvettem a 8 GB RAM-ot, nincs visszaút.) Egy kis nyomozás a neten… látszólag mindenhez van driver. Lekaptam a telepítő cédét – két példányban is, az egyik valami debug/check verzió, a másik meg a sima – begyűjtöttem a megfelelő sp2-t is, aztán hajrá.
Betettem a lemezt a meghajtóba, boot… semmi. Betettem a másik lemezt, boot… semmi. Miaf? Nem 64 bites a hardver? Ennyire nem lehetek hülye! (Dehogyisnem – éledezett egy belső hang.) Megnéztem a proci dobozát: 64 bites. Alaplap? Az nem volt olyan egyértelmű… de rákerestem a neten, többen is írták, hogy 64 bites XP-vel használják. A protekciósok. Most akkor mi van? Eszembe jutott, hogy megvan még az MSDN welcome kit, abban kell legyen gyári telepítő cédé is. Volt. Igaz, dvd, rajta 5 különböző verziójű XP, de ott van a 64 bites is. Betettem, boot, bejött a menü… négy menüponttal. Találd ki, melyik hiányzott. Ekkor kezdtem vinnyogva headbangelni a dolgozóasztalon.
Ellenőrzés: más gépeken a gyári dvd teljesen látszik, az általam írt cédéket senki nem látja. Egyszerűen nem hiszem el. Ilyen nincs. Ennyire nem utálhat az informatika istene.
Nagyon közel álltam ahhoz, hogy bedugjam a fejem a macska szájába, majd határozottan a farkára lépjek.
Nézegettem a welcome kit-et, ott vigyorgott benne egy Vista64 telepítő dvd is. Prósza. Hogy egyáltalán beröffen-e? Betettem, boot… és elindult. Tehát a vassal minden rendben. Kínomban végignyomtam a telepítőt, kíváncsi voltam, mennyire kapok üzemképes gépet. Közben azért nyomoztam a neten, a kép nem is volt olyan lehangoló: egyedül az alaplapi hálókártyához nem volt driver. Oké, tudom, ez a legnagyobb cucli, mert akkor semmi máshoz sem tudok letölteni… de húztam én már ki sokszor magamat a saját grabancomnál fogva a mocsárból.

Közjáték: Nem szeretem a Vistá-t. Tudom, nem illik ezt így hirdetnem, de akkor sem. Nagy, erőforrásigényes… és ehhez képest nekem nem sokat ad az XP-hez képest. Nem azért raktam bele 8 GB RAM-ot, hogy az oprencer megegyen belőle 7,9-et. És akkor még ott van a drivermizéria – x64-nél fokozottabban – a tömérdek kékhalál, az sp1, a bug-os alkalmazások (pl. sync center)… nem hiányzik ez nekem. Arról nem is beszélve, hogy még mindig kapkodás az életem, egyszerűen nincs időm újat tanulni – dolgoznom kell. Szóval legmeredekebb terveim között sem szerepelt, hogy 64 bites Vistát teszek erre a gépre.

És most itt van, és csak húzza a csíkot a sarkifényes háttér előtt a windowsupdate. A printerdriver fent van, működik. Hálózatról is. A szkenner szintén. Szereztem hangkártya drivert is. Az usb drive-ot egyből felismerte. Semmi dupla/tripla beléptetés, semmi sztochasztika. A videodriver most jön le, de a windowsupdate-ben találtam Activecard drivert is. (Kell az nagyon, innen szoktam belépni az ügyfelekhez, ha itthonról dolgozom.) Még a Genius tablethez kell drivert találnom, és minden hardver tökéletesen működni fog rajta. Döbbenet.
Oké, valószínűleg lesznek még kanyarok a szoftverekkel (VPN kliensek, Virtual Server, Nero, meg mittudomén), az erőforrásigényén is tuti sportolni fogok pár napot… de eddig elég igéretesnek tűnik.
A legjobb produkció ma estig a szinpadon.

26 Comments

 1. 1. Van x64-es Virtual Server, bár Vista alá még sohasem telepítettem.

  2. A Vista úgy használja a memóriát, mintha egy gyorsítótárat használna. Ezért fogy el a working set, pont mint az Exchange esetén. Van mód ezt kikapcsolni, és ha virtuális gépeket szeretnél futtatni, akkor ezt lehet, hogy érdemes elvégezni.

 2. Nem bírom ki: nocsak, a Windows végre tudja azt (üres RAM=cache), amit a Unixok legalább 15 éve? :)

 3. “Megnéztem a proci dobozát: 64 bites. Alaplap? Az nem volt olyan egyértelmű… ”

  nem az alaplapnak kell 64 bitesnek lennie.

 4. Nem LG íród van véletlenül? ;)

 5. lepenyet: Az a gond, hogy igen, csak sokkal szarabbul muveli ezt az egyebkent tenyleg rokonszenves dolgot a Vista, ugyanis nem tud idoben lepni. Ezt most tapasztaltam meg igen fajdalmasan. Szoval, en inkabb azt mondom, hogy bar ne tudna.

 6. Jozsi,
  Nero, VS/VPC, vpn kliensek, RSAT – minden van mar (qrva gyartok is osszeszedtek magukat jo 1-1,5 ev alatt). Raadasul ha Te is osszeszeded magad, es felteszed majd egy lelkileg optimalis pillanatodban az SP1-et, akkor meg jobb lesz… :)

 7. ps: februar ota hasznalok egy brand laptopon 64 bites Vista-t, illetve Vista SP1-et, es semmi gaz, kop-kop-kop. Mondjuk ha lenne mar 64 bites Office meg egyszerubb lenne, de nincs…

  Ezzel a laptoppal ment majdnem osszes Lurdy ekson iden (ez volt a virtualis szerver kezeloje) plusz a rajta levo VS2005-el (3 WS08 geppel) nyomtam vele eloadasokat, pl. a BME-n, es semmi gaz.

 8. A tabletet már alágyötörtem, meglehetősen pikáns a desktop gépen a tabletpc érzés.:)
  Viszont az Activecard nem megy, pedig a windowsupdate nyomott alá egy drivert. A cég weblapján nyilván semmi sincs. Ebben az a gáz, hogy hiába megy a VPN kliens, ha ezen a kártyán van a tanusítványom. :-(
  A Vista Sp1-nek egyelőre nem ugrok neki. Több helyről is hallottam, hogy azóta megszaporodtak a bsod-k a gépükön.

  Az office viszont nagy baj. Azt mondod, a 32 bites fel sem megy? Mert akkor megint szopóág. Ha lehet, szeretném elkerülni azt, hogy normál esetben is virtuális gépen kelljen dolgoznom – hiszen ennyi erővel egy windows server 2008 core is tökéletesen elég lett volna. :)
  (Bár az Activecard miatt erős a sansz egy vmware workstation-re.)

 9. Dehogynem megy fel az Office, siman, csak nyilvan (gondolom en) nem ua. lenne, ha tisztan 64 bites lenne.

  Kepzeld en _azt hallottam tobb helyrol_, h par ev a Linux lenyomja az MS-t, ja es azt is hallottam h ue. lesz a Live Search is a Google-t :))) (a Vista SP1 BSOD kerdesre reagaltam igy).

 10. AiRLAC,
  Nem tudom. Notebook – ráadásul most nincs is a közelemben.

 11. Nem mindegy, mennyire megbízható embertől hallod. És hogy mennyi szmájlit rak mögé. :-))

 12. Haaaat, nemtom.
  Jozsi, Te is egy elegge megbizhato ember vagy, de ha az otthoni informatikai elmenyeid/irasaid alapjan kene valasztanom, akkor pl. sosem vennek tablet pc-t :DD

 13. Pedig nincs ezzel a tabletpc-vel semmi baj. A karmámmal… azzal már igen.

 14. “hogy bedugjam a fejem a macska szájába, majd határozottan a farkára lépjek”

  Izé, nem vagyok egy állatidomár, de a macskának nem kicsi a szája? Oda a fejed tutira nem fér be. Van viszont olyan szerved, ami jó eséllyel igen :) Az lenne az igazi bestialitás.

 15. Te nem a mézgagézán nőttél fel? A főcím animáció tartalmazta a receptet.

 16. Van mód ezt kikapcsolni,
  Lepi, hol?

 17. Nekem meg közben eszembe jutott a “bootol-e a 64-es MSDN DVD?” kérdésről, hogy futottam már bele olyan hibrid W2k3 telepítőbe, ahol a 32 bitesek bootoltak, a 64 bites rendszer pedig csak egy ISO képében vigyorgott a lemezen.

 18. Nem, ránéztem a dévédére, rendes alkönyvtár volt.

 19. Én az új gépem óta (fél éve) 64 bites Vistát használok, mivel a HP mindenhez biztosít 32 és 64 bites drivert is egyformán (néha ugyanaz a telepítőcsomag), semmivel nincs gond, minden működik, ahogy azt az ember egy 2007 végén vásárolt géptől el is várja.

  A memóriafogyasztást tudjuk, mitől van, még virtuális gépezésnél sem kell kikapcsolni a Superfetch-t, szerintem teljesen intelligensen működik – bár még mindig kicsit agresszívnek tűnik néha.

  Kékhalált – amióta Vistázok – összesen egy alkalommal kaptam, éppen a Virtual PC okozta, de azóta kijött két BIOS-frissítés is (HP ebben is jó), gondolom valami gyerekbetegség volt.

  Szóval a 64 bites Vista sokkal kevésbé szívás, mint ahogy azt az ember elsőre gondolná. Komolyabb problémák csak a hardvertámogatással lehetnek, de ha az rendben van, észre sem venni, csak azt, hogy látod az összes memóriát és szakít, mint az állat. :-))

 20. #16 Joe: egyszerűen tiltsd le a Superfetch service-t, bár mondom szerintem totál fölösleges.

 21. moonman,

  Nekem is kellemes meglepetés. De tény, hogy itt-ott új ösvényeket kell keresnem.

 22. Persze, az elkerülhetetlen. Például – hogy a apróságokat említsük – 64 bites Flash vagy DivX nem létezik, még szerencse, hogy alapból a 32 bites IE fut, de WMP-nél át kellett szerkesztenem a shortcut-ot a Start menüben, hogy a 32 bitesre mutasson.

 23. Én a kezdetektől (2006 november, kiszivárgott warez verzió) használik Vista-t, 2007 februártól pedig jogtiszta Ultimate-t használtam.
  Soha egyetlen rossz pillanata nem volt, a hangkártya drivert kellett csak a föld mélyéről felkutatnom de más gyerekbetegsége nem volt.
  Divat volt/lett szapulni, tény, hogy őskövület gépeken lehettek gondok.

 24. “Pedig nincs ezzel a tabletpc-vel semmi baj. A karmámmal… azzal már igen.”

  arra meg nemgondoltal, hogy az MS karmajaval is lehet valami ? :D)

 25. Azt nem karmának hívják. :-D

 26. Jó a 64 bites Vista tényleg, én is azt tolom és szeretem. Igaz, nekünk mindig is kötelező volt, de csak egy napig húztam a szám, utána remekül ment már a Lenovo T60p-men. Egyetlen bajom van csak, hogy a T-Comos HDSPA izéhez nincs 64 bites driver… ezért valszeg visszarakom a 32 bites OS-t, mert net azért kell. Mondjuk a 32 bites Vistával sem volt még ezen a gépen semmi bajom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 MiVanVelem

Theme by Anders NorénUp ↑