Hogyan nőnek a fenyőfák?

Eddig ugyanis nem tudtam. Azt gondoltam, hogy úgy szépen, észrevétlenül nyújtóztatják ágaikat, aztán nőnek, nődögélnek.
Amióta jó egy tucat mindenféle tuja és egyéb fenyő van az udvaromban, azóta jobban megismertem a technikájukat. Ugyanúgy rügyeket fakasztanak az ágaikon, mint minden más fa – csakhogy ezekből a rügyekből ághosszabbítások nőnek ki, tűlevelekkel. Onnan vettem észre, hogy a legnagyobb fenyőnk hirtelen minden irányban megnőtt öt centit – és immár bekukkantott az emeleti ablakomon. Lementem, megnéztem – és rügyet már nem találtam rajta, viszont az ágak utolsó öt centije annyira bársonyosan finom, puha tűlevél, hogy hosszú percekig csak simogattam.

11 Comments

 1. Szia,

  Azt hiszem a Te környéked: tudnál segíteni, hogyan jutok el legegyszerűbben bkv-val az Europarktól a Nemes u. elejéig?

  Bocsi az off-ért!

 2. Attól függ, mit értesz Nemes úton. Az ugyanis tulajdonképpen a Királyhágó út meghosszabbítása – azaz a Béke-tértől Királyhágó útként indul és valahol Pestimre határán változik meg a neve Nemes útra. Ha az elejére mész (azaz a Királyhágó úti részre), akkor az 50-es villamos kivisz a Béke-térig, ahonnan az út indul. Amennyiben a Nemes utca kell, akkor én a 182/282e/184/284e buszjáratokat tudom javasolni a Köki-től. (Az xx4-esek a Nemes út kintebbi részéig mennek, az xx2 végűek csak az Alacskai lakótelepig.)

 3. Az utvonal.bkv.hu azt mondja, hogy:
  Felszáll Kispest, Határ út vá.
  piros 84-es busz 13 megálló
  18 perc várakozás 21 perc utazás
  Leszáll Kisfaludy utca
  Összesen: 11.178 km
  Utazási idő: 47 perc

 4. Tyű, ez az útvonaltervező mennyire rettentően ostoba, azt a mindenit! :)))

 5. Ja, hogy témához is hozzászóljak, 82 körül vettük a telkünket, gyerekkorunk meghatározó nyarait töltöttük ott. A kertben állt egy kis fenyő, olyan 2 méter körüli, teljesen “emberi” mértékű. Az egyik nyáron belefészkelt egy madár, távcsővel néztük pár méterre levő verandáról, hogy ne zavarjuk meg a költésben, de még sámlira se kellett állnunk hozzá.

  Huss, 25-26 év. A fenyő ma úgy 10-15 méter magas, csak az alsó része, amit kipucoltunk, hogy a kertbe ki lehessen menni, magasabb, mint amekkora régen volt, és a kert nagy részének árnyékot ad. Csodálatos, tiszteletreméltó példány lett. :) A fenyők ilyenek. Gyönyörűek, de fájdalmasan emlékeztetnek az elmúlt időre.

 6. Igen, hasonló élményem nekem is volt. Amikor még a szüleimmel laktam, volt egy hobbitelkünk. Oda ültettek el a szülék egy félméteres tujácskát. Aztán egy évvel ezelőtt vágták ki, mert kiszorított maga körül minden haszonnövényt, akkora nagyra nőtt.
  De persze azon sem láttam a folyamatot, hiszen jó, ha kétévenként kijutottam telekre.

 7. Tuja? Fenyo? Hogy egyese kmennyi tajidegen szart be nem ultetnek… De most komolyan.

  Fenyot 200 m-re a tengerszint fole? Vagy tujat a kontinentalis eghajlatba. Ez olyan, mint amikor a sok hulye bekoltozik a mediterran lakoparkba, mert akkor biztos olyan lesz, mint Sziciliaban.

 8. Én is imádom a friss fenyőhajtásokat simogatni.

  És igen, a fenyők kegyetlenül mutatják a múló időt. ’90-ben vittem egyet a telekre, cserepestül elfért a Dacia anyósülése előtt. Ma magasabb, mint a háztető.

 9. Varanusz: A fenyő nem tájidegen növény MAgyarországon. A citrusszerűtuja igen. De a fenyő régi, őshonos. Egyébként lehet nyirni is a fenyőt, még sövényt is lehet belőle kialakitani, ősszel-télen le kell nyirni belőle a felesleget, akár a tetején, akár oldalt, és következő tavasszal tele lesz kis finom selymes zöldekkel. Ami aztán megkeményedik őszre és le lehet nyirni… iterációs ciklusban. HA a teteje le van nyirva, nem tud túl magasra nőni, de újra kihajt a teteje.

  Új intelligenciateszt van? Azelőtt összeadni kellett tudni… az könnyebb volt.

 10. De erre csak egyszer kell jól válaszolni, gépenként.

 11. aron: Abban varanusznak igaza van, hogy ezen a magassagon bizony eleg ritka noveny a fenyo, leven az inkabb a hegyekben no. Tehat siksagon valoban tajidegen noveny. Ennek ellenere – modjaval – lehet tartani, de fenyoerdot nem erdemes, egyfelol mert alatta az egvilagon semmi nem el meg, masfelol mert helyigenyes noveny. 1-2 darab egy kertben szepen elvan, es nem szorit maga mellol ki semmit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.