KKK megint

Nagyon érik, nagyon régóta nem írtam róla, pedig történtek dolgok.

Például egyes számú közellenség. Azok lettünk. Én egyelőre csak kettes számú, de majd igyekszem.

Hogyan fajultak idáig a dolgok?

Úgy, hogy az Önkormányzat bekeményített. Tavaly ősszel belengették ugye a nyitott mélyvezetésű utat, a közharag láttán már ott, a gyűlésen azt is letagadták, hogy valaha is bármilyen utat akartak, aztán azt mondták a fővárosnak, hogy lakossági nyomásra zárt mélyvezetésű utat szeretnének, pedig a francokat, a lakosság egész határozottan azt nyomta azon a gyűlésen, hogy nem akarnak semmilyen utat.
Végül az Önkormányzat úgy döntött, hogy népszavazással legitimálja az útépítési szándékát. Ritka gusztustalan lépés volt, remekül illett a “népszavazással demokratikus látszatot keltve visszaélni”-vonulatba. Pusztán ismétlésképpen álljon itt a feltett kérdés:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a Budapest, XVIII. kerület kertvároson átmenő forgalom csökkentése érdekében a fővárosi terveknek megfelelő nyomvonalon megépüljön a Külső Keleti Körút, oly módon, hogy a Flór Ferenc utca – Nefelejcs utca közötti szakasz mélyvezetésű, zárt, fedett kialakítással készüljön el”

Mint várható volt, az Önkormányzat beindította a propagandagépezetet. Már maga a kérdés is erősen sugalló jellegű volt… és ha jobban belegondolunk, nem is nagyon lehet rá válaszolni.

 • Igen? Igen, akarom az utat és akarom, hogy zárt legyen.
 • Nem? Nem, nem akarom, hogy az út zárt legyen.

Tehát az Önkormányzat simán mondhatta volna azt, hogy lám-lám, mindenki akarja az utat.
Időközben megalakult egy civil egyesülés, a Zöldsorompó, bíróság elé vitték a kérdést, majd először elsőfokon, majd fellebezés után másodfokon is megnyerték a pert. A Bíróság kimondta, hogy a kérdés nem egyértelmű, nem lehet róla népszavazást tartani.

Innentől vadult be igazából az Önkormányzat.

Idézet a weblapjukról:

Dr. Mester László polgármester hangsúlyozza, hogy a körút megépítése az egész kerület ügye, így nem dönthet arról csupán a lakosság egy kisebb csoportja, akinek telkét közvetlenül érinti a tervezett körút nyomvonala.

Érted, ugye. Nem dönthetek arról, hogy meg akarok-e fulladni a szmogban. Mert majd a kerület eldönti helyettem.

A népszavazást elrendelő egyhangú képviselő-testületi határozatot tíz civil lakos január 2-án a Pesti Központi Kerületi Bíróságon megtámadta. Első fokon a bíróság helyt adott a keresetnek azzal, hogy a felett kérdés nem egyértelmű. Az önkormányzat fellebbezett, de immár jogerős bírói ítélet mondja ki a népszavazás törlését.

A csúsztatás mintapéldánya. Ki akarja az utat? Az egész kerület. Ki akadályozza? Tíz ember. Pedig a valóság az, hogy az önkormányzat egy része akarja és egy civil egyesület támadja. Hogy mennyire jogosan, arra gondolom elég megjegyezni, hogy a bíróság első és másodfokon is igazat adott a civil egyesületnek. Tehát tíz ember + a Magyar Bíróság vs. durván 30 képviselő.

Hogyan is néz ki ez a teljespályás letámadás?

 • Sárga füzet, ÚT mutató. Minden házhoz bedobva. Enyhén bicskanyitogató, enyhén vérforraló, tele csúsztatással.
 • Sárga plakátok a forgalmasabb helyeken.
 • Ugyanaz a szöveg szórólapként bedobálva minden lakásba. Természetesen mindenhol hivatkoznak az egyesületre, mint alávaló, hangos közellenségre, a haladás kerékkötőire.
 • Helyi Thema, március 26
  Szószerint ugyanaz a cikk, melyet korábban belinkeltem az Önkormányzat oldaláról. Illusztrációként egy fénykép, ahol autók dugóban állnak, aláírás: “Ha nem épül meg a körút, a Méta úton is marad a dugó.”
  Nem bonyolították túl az érvelést.
  Kerestem a szerzőt, nem volt. Ellenben a cikk az Önkormányzati Tájékoztató rovatban szerepelt.
 • Lőrinci Magazin, 2008 március
  Ugyanaz a cikk, mely a korábbi linken szerepel, mellette részletek a sárga füzetből. Természetesen itt is fénykép egy dugóról. (Mondjuk, ezzel mellélőttek egy kicsit, ugyanis a dugó a Gyömrői úton _befelé_ áll, mely forgalmat a KKK inkább növelni fogja. Ja és lámpánál. A fényképész nem bízta a véletlenre a kocsisor fényképezését.) Szerző itt sincs.

Na, ezzel kell nekünk felvennünk a versenyt. Ezzel a plakát-, szórólap-, újságcikk-dömpinggel. És persze messze nincs rá annyi pénzünk, mint amennyit az Önkormányzat beáldoz erre a propagandára.
De szerencsére a net még megvan, ha máshol nem, itt lehet sikoltozni. Úgyis megkaptuk már, hogy hangos kisebbség vagyunk. (Ferenc István alpolgármester, KKK fórum.)
Csak tudnám, ebben mi a meglepetés? Ha valakinek tekerik a farkát, nyilván ordítani fog. Nem tudom, mit vártak? Birkákat? Amikor tíz évvel ezelőtt már 10000 aláírás tiltakozott ez ellen az út ellen?

Na, de nézzük azt a fórumot. Moderált. Hogy kulturált legyen a vita. Ebbe a kulturáltságba belefért nestle hozzászólása:

Külső Kerületi körutat kérünk, azonnal!
Mert közlekednünk kell.
Nevetséges, hogy gyakran 20 percig tart eljutni a Gilice tértől az M5 bevezetőig. Éppen elég az a dugó, amit a Hungárián belül kell elszenvedni.
Sajnos a “civilek” megint gondoskodnak arról, hogy megnehezítsék a többség életét úgy mint az M0 keleti szektoránál.

Az én válaszom már nem. Pedig nem volt kulturálatlan. Valami ilyesmit írtam:

Igaza van! Ezek a civilek pofátlanul képesek kiállni az igazukért. Undorító.

Nézzünk egy kis érveléstechnikát is.

Városkép, 2008.03.25

“Néhányan azt tudakolták, hogy készült-e hatástanulmány a körúttal kapcsolatban, valamint azt hozták fel ellenérvként, hogy az új út nem csökkenti egyértelműen a többi út forgalmát, mert megnyitásával egyben új forgalmat is generál.
A KKK a tervek ismeretében nem alternatívája az M0-nak, így annak forgalmát nem vonzza ide, mivel nem köti össze az M5-öst az M3-assal, hangzott a válasz.”

Értjük, ugye? A válasz: nem. Azért mert nem. És nem köti össze. Pedig dehogynem. Még 10 kilométerrel le is vágja. De majd rakunk ki táblákat, szokták máskor mondani. Mintha ebben az országban lenne valaki, aki nem szarja le a táblákat.
És nagyjából ez is ment a lakossági fórumokon. Az önkormányzat ugyanis roadshow-t szervezett, körbejárják a kerületet és minden általános iskolában tartanak egy fórumot. Ahol eddig mindig paprikás hangulatban ment a beszélgetés – és mint az Index fórumon is írják, legtöbbször a kényes kérdések ki lettek kerülve, hála a kötegelt válaszolásnak.

Végül mit dobott ki az agytröszt? A polgármester sajnálkozott (plakáton, szórólapon, újságban), hogy ő ugyan párbeszédet szeretett volna a lakossággal, azért írta ki a népszavazást, de hát az az ördögtől való tíz ember (+ a Magyar Bíróság, teszem hozzá) megakadályozta ezt a kommunikációt. Sebaj, csinálnak helyette közvéleménykutatást. Kiraktak egy kérdőívet az általuk üzemeltetett webszerverre. És azt hiszik, hogy az általuk majd bemutatott válaszokat bárki is hitelesnek fogja elfogadni. Hogy bárki is komolyan veszi, hogy ez alapján megindítható lesz legitim módon az útépítés. Különösen ennyi alattomos felütés, csúsztatás után.

Jöjjenek egy kicsit az érvek is. Mondjuk, erre akarok a legkevesebb időt fordítani, egyszerűen azért, mert az összes érv, az összes ellenérv elhangzott már, le is lett írva mind az Önkormányzat, mind a Zöldsorompó, mind a civil hőbörgők részéről.
Jelenleg nagyjából a következő helyzet állt elő:
– Az én apukám az okosabb!
– Nem is igaz, az enyém!
– Nem is, az enyém!
– Nem!
– Igen!
– Nem!

Ugyanis mindenki mondja a magáét, de tények… azok nincsenek. Valamikor a múlt évezredben volt forgalomszámlálás, azóta mindenki saccolgat. Tanulmány arra nézve, hogyan fog változni a helyzet az M0 keleti szakaszának megépítésével? Tanulmány arról, hogy a felhajtások miatt mely részeken lesz kiemelkedő forgalom? Tanulmány arról, hogyan hatottak az egyébként is zsúfolt utcákra az Önkormányzat hatékony segítségével odarakott lakóparkok? Tanulmány arról, hogy mekkora plusz forgalmat fog magához vonni a KKK, miközben a mostani zsúfolt helyeken alig fog csökkenni az a forgalom, mely az M0 megépítése után marad? Tanulmány arról, hogy a meglévő kerületek közti utak akadálymentesítésével mit lehetne elérni? Netán valami koncepció?
Nem, ilyesmi nincs. Csak mindenki mondogatja a magáét, attól függően, mit kíván az érdeke. Pontosabban mi – és itt az érintett embereket értem – azt mondogatjuk, hogy így, vakon nem vagyunk hajlandók beleugrani ebbe az egészbe. Különösen, ha a mi bőrünkre megy a játék.

De hasonló ködösítés folyik a kerületek hozzáállása témában is. Aki veszi a fáradtságot és utánaolvas a linkeknek, azt találja, hogy egyfelől a XVIII kerület kivételével mindegyik Önkormányzat harcos híve a körútnak, másfelől pedig az összes Önkormányzat ellenzi. Attól függően, hogy kit hallgatunk meg. Ami biztos, hogy a XVII-ben a Helikopter lakópark lakóinál igen rendesen kiverte a biztosítékot, amikor egy koszos és elhanyagolt erdősáv miatt a házak mellé (60 méter) tették át a nyomvonalat. Mélyvezetés? Ne röhögtess. Zajvédő fal.

Mindenesetre az Önkormányzatunk technikája elég markánsan látszik. Össze akarják ugrasztani azokat, akik most zsúfolt utak mellett laknak, azokkal a burzsujokkal, akik meg a kertvárosban: mi leszünk az okai, hogy nem fognak tudni tollasozni az utcán. Tehát mi se tudjunk.

Akkor írnék pár szót az én spéci problémámról is: én arra kattantam rá, hogy megtudjam, hová tervezték konkrétan az alagút portálját a Flór Ferenc út oldalán. Itt ugyanis akkora a ködösítés, mint Londonban egy Omega koncerten. Azt centire tudjuk a tervből, hogy hol fog elkezdődni valami: 300 méterrel a Flőr utca szélétől… de hogy az a megsüllyesztés kezdete lesz vagy már maga a portál…? A Városképben láttam két skiccet, ezek szimpatikusnak tűntek.

Nagyítás Nagyítás

De az írásbeli kommunikációban meg többször is arra hivatkoznak, hogy az alagút a Flór utcánál fog elkezdődni. Mondanom sem kell, nagyon nem mindegy. Ugyanis az alagútban keletkező szmörtyi nagy része ott fog kijönni, lásd kéményhatás, kereszthuzat. A környéken viszont az uralkodó széljárás nyugati-északnyugati. Ha a Darugyárnál lesz a portál, akkor az erdő megvédi a társasházi udvarokat ettől a mérgező felhőtől. Ha a Flór utcánál, akkor nem fog védeni semmi.
Finom, mi?

És végül, egyáltalán nem mellékesen, mi is a helyzet a pénzzel?

Először arról volt szó, hogy az Európai Unió fogja támogatni. Ez úgy valósnak is látszott. Aztán valakinek eszébe jutott, hogy ősszel mit szambázgattak itt a nyitott/zárt tervekkel… meg kellene nézni, melyik lett beadva. Rákerestek, de sehol sem találták meg.
Aztán az egyik lakossági fórumon rá is kérdeztek, az a válasz jött vissza, hogy nem lesz EU pályázat, a főváros saját pénzből építi meg.
Innentől csúszunk át a scifibe. Mennyi pénze van a fővárosnak? Hát, ennyi.
Mivel nekem már úgyis mindegy, veszem a bátorságot és gonosz leszek. Mi az, amiért megéri a fővárosnak lemondani a nagy zséről és inkább saját pénzből megépíteni az utat?
Nos, két érvet tudok elképzelni:

 • Az EU nem adna pénzt egy olyan négysávos, elsőrendű főútra, amely kertvárost trancsírozna szét.
 • Az EU nem adna támogatást olyan projektre, mely ellen erős lakossági tiltakozás van.

Bezzeg, ha saját pénzből csináljuk, akkor senki sem pofázhat bele, legkevésbé a gusztustalan civil bagázs.
Pedig… itt egy dokumentum arról, hogyan kell már Magyarországon is pályázni útépítésre… ha azt szeretnék, hogy környezetvédelmileg is rendben legyen. Nem hosszú doksi, érdemes az egészet végigolvasni. Milyen messze vagyunk az itt leírtaktól, ha belegondolunk, mi folyik most. Ki hinné el ennek az Önkormányzatnak, hogy az itt lakók érdekeit maximálisan figyelembe véve fognak építkezni? Hogy locsolják a talajt, ne porozzon annyira? Hogy a soktonnás teherautókat nem a föld/murva Flór Ferenc utcán fogják végigzavarni, hanem aszfaltúton, bevállalva, hogy az építkezés után fel kell azt újítani? Hiszen mindez pénz… és pont abból lesz nagyon kevés.

Ja, és kommunikáció. Kicsit oldalszál, de azért kapcsolódunk a Cséry-telepi komposztálóhoz is. Itt is nagyjából az volt az alaphelyzet, hogy a gyár itt lesz, te pedig pofádat befogod. Honnan lehetett megtudni a részleteket? Például az index kétrészes oknyomozó írásából. (Egyik / másik)

de a helyszín kiválasztasában valószínűleg jelentős szerepet játszott az, hogy az 56 hektáros terület a főváros tulajdonában van, és egyébként is meg kellett volna oldani a rekultivációját.
A kerület jóváhagyásáért cserébe a föváros többek között vállalta, hogy 2010-re megépül a Külső Kerületi Körútnak a kerületet érintő teljes szakasza, elkészül Pestszentimre teljes csatornázása, és megvalósul a Cséry-telep teljes területének talajcseréje is.

Ez például elég sokmindent megmagyaráz. Sokáig nem értettük, miért kell pont idetenni ezt a komposztálóüzemet, be a házak közé, nehezen megközelíthető helyre – amikor az M0-án kívül bárhová le lehetett volna tenni, és lett volna normális hajó- vagy vonatközlekedés. Igen, de itt van a mélyen szennyezett szeméttelep, melynek rekultivációja fel fogja venni a komposztáló első hároméves termését. Utána meg… kit érdekel. Addig rengeteget fogtunk a szállítási költségeken.
Ja, és miért teherautó, miért nem vonat? Amikor eddig is vonattal érkezett a szemét?
Megint csak tipp, de szerintem ez egy remek ziccer volt, hogy legitim módon el lehessen indítani a KKK-t. Ráadásul EU pénzből. Habár
Viszont a cikk megfogalmazása eléggé szíven vágó: a kerület a KKK-t fizetségként kapja a fővárostól. Köszönjük, köszönjük!

Huh, lassan kezd a cikk a spagetti westernekkel versenyezni. Pedig annyi mindenről lehetne még írni. Például mi lehet az oka, hogy egy ennyire nehezen védhető tervet miért nyom az Önkormányzat ekkora vehemenciával, ekkora arroganciával és ennyire tisztességtelenül? Bevállalva azt, hogy nincsenek számadatok a kezében?
Sokan mutogatnak az Auchan maffiára. Ami persze hülyeség, hiszen a bevásárlóközpontok egyszerűen csak olyanok, mint a gomba: ahol kedvező számukra az élet, megjelennek – de nem ők indukálják a kedvező helyzetet.
Legjobban Fater69 olvtárs fogalmazta meg az összeesküvés-elméletét, zárásnak pont jó is lesz ez az idézet:

Véleményem szerint a sürgetés fő oka a következő:

A főváros azért ragaszkodik a KKK-hoz, mert a XV-XVI-XVII. kerületekben számtalan olyan barnamezős rész található, melyek felfejlesztéséhez elengedhetetlen egy nagyforgalmú út kiépítése. Beruházás csak akkor várható ezeken a területeken, ha közúton könnyen elérhetővé válnak, illetve (pl. áruházak esetében) ha megfelelő forgalommal lehet számolni, amihez ideális egy ilyen M0-lal párhuzamos 2*2 sávos út.

A XVIII. kerületben az érintett szakaszon, és annak közelében nincsenek ilyen fejlesztésre szoruló zónák, így el lehet mondani, hogy az itt lakókat egész egyszerűen beáldozták egy magasabb cél érdekében, amihez a kerületi vezetés igen aktívan statisztál, mint láthatjuk.

Őszre várhatóan átadásra kerül az M0 autóút M3-ig tartó szakasza. Ennek köszönhetően a tranzit teherforgalom jelentős részét ki lehet tiltani a városból, így egycsapásra és érezhetően javulni fog a közlekedés helyzete. Márpedig ha ez így lesz, akkor a KKK szükségének kérdésében már nem lehet többé a gyatra közlekedési helyzetre hivatkozni. Ez hát a sürgetés legvalószínűbb oka.

Egyébként XVIII. kerületi szempontból most sem indokolja semmi egy ilyen út megépítését a harántirányú forgalom javítása érdekében, néhány viszonylag olcsó, és technikailag könnyen kivitelezhető módszerrel megoldható lenne a szomszédos kerületekbe való gyors átjutás, de erről, mint alternatíváról hallani sem akarnak Mester úrék. Inkább továbbra is hajtogatják a magukét, a valós indokok elhallgatása mellett.

Hát röviden így állunk.

Végezetül néhány link, melyeket nem használtam fel az íráshoz:

6 Comments

 1. Szép írás lett, büszke vagyok rád, fiam! :)

  Mellesleg megjegyzem, hogy mi sajnos – még – nem kaptunk az önkormányzat dezinformációs kiadványából, de valószínűleg a vérnyomásomnak jobb is. Engem amúgy még az is érdekelne ilyen téren, hogy az önkormányzat milyen pénzt költ propagandára, amivel az itt lakók ellen agitálnak? CSAK NEM KÖZPÉNZT A MI ADÓNKBÓL, ELLENÜNK?!

  Végezetül szeretnék én is egy népszavazási kérdést föltenni Mester, Ferencz és Szaniszló elvtá^Wuraknak: Egyetért-e Ön azzal, hogy a Budapest, XVIII. kerület kertvárosban parkoló autóját a látványának feldobása érdekében, a helyi lakosok terveinek megfelelő stílusban átdizájnoljuk oly módon, hogy nem szaros pelenkát, hanem egy üveg kromofágot csapunk a motorháztető közepére?

  :)

 2. Csatlakozom az előttem szólóhoz! Igen jól foglalja össze azt a lehetetlen helyzetet, hogy az Önkormányzat a jobban tudja, hogy mit szeretnének a lakók a kerületben. Arra viszont nem képesek, hogy meg is hallják az ellenvéleményt.
  Ráadásul a népszavazás döntési lehetőségének állságos tényét az Önkormányzat által létrehozott oldalán is elismeri. Az alábbi web címen ma (2008.03.28.12:10) még a következő mondat található:
  “A bírósági végzés nem a Külső Keleti körút megépülését törölte el, az továbbra is fővárosi projekt, hanem csak azt, hogy nem lesz helyi népszavazás a KKK megépítésének módjáról március 30-án.”
  http://www.keruletkorut.hu/
  Tehát út lesz, ha jó sokan “nem”-mel válaszoltak volna, akkor ráadásul nyitottan.

 3. Bocs az “álságosért” későn olvastam újra!

 4. Nekem a Flór Ferenc – Külső soroksári út közötti szakaszra vonatkozó hatástanulmány egyik összefoglaló mondata nagyon tetszik:
  “Összegezve a hatásvizsgálat megállapításait, a létesítendő elkerülő teherforgalmi út a környezetre gyakorolt hatása – elsősorban nem a létesítés közvetlen környezetére, hanem
  tágabb környezetére – pozitív irányú lesz a Csepel belvárosában élő lakosság számára,
  azáltal, hogy a nagy teherforgalmú utat a lakóépületektől
  távolabbra helyezi át.”
  Hát szóval több mint gyanús, hogy aki ezt írta, az nem tudta miről is beszél. Hiába a kopipésztes (egyébként igen gyenge) hatástanulmányt is illene ezért utólag el is olvasni.

 5. Sziasztok!

  Létrehoztam a témában egy blogot: http://kkk.blog.hu/

  “Szeretné, hogy megépüljön a Külső Keleti Körút?” címmel egy szavazást is indítottam.

 6. Nem tudom, találkoztál-e már vele, de bekerült a téma a Zújságba is: Pest tüdejét vágná ketté a külső kerületi körút

Leave a Reply

Your email address will not be published.