Norton Császár

Azt mindig is tudtam, hogy San Francisco tele van excentrikus fazonokkal. (Elég csak a II. Világháború idején megalakuló homoszexuális kommunájukra gondolnom – mely rövid időn belül a világ legnagyobb ilyetén szerveződése lett. Ember, háborúban…)

Nos, Norton Császár egyike a szimpatikus őrülteknek. Hogy egészen pontos legyek a megnevezését illetően: His Imperial Majesty Emperor Norton I, “Emperor of these United States” and “Protector of Mexico.”

A figura Joshua Abraham Norton néven született Londonban, 1819-ben. Harmincévesen költözött át San Franciscoba, ahol az atyai örökséggel belevetette magát az üzleti életbe. Az összes pénze elúszott. A nagy változás öt évvel később következett be: 1859-ben adta ki elhíresült kiáltványát, miszerint mostantól ő az Amerikai Egyesült Államok császára és Mexikó védelmezője.

Jóindulatú uralkodó volt, nem igazán avatkozott bele alattvalói életébe. Időnként hozott egy-egy rendeletet, melyekkel jókedvre derítette népét. (Ez később olyannyira elfajult, hogy többen nekiálltak parodizálni. Így sajnos mára nehéz megállapítani melyek voltak a tényleges rendeletei és melyek voltak a paródiák. Mondjuk, azért ez sokmindent elárul az eredeti rendeletek komolyságáról is.)

Legismertebb rendelete így hangzott:

Whoever after due and proper warning shall be heard to utter the abdominal word ‘Frisco,’ which has no linguistic or other warrant, shall be deemed guilty of a High Misdemeanor.

Azaz bárki, aki különleges nyelvészeti engedély nélkül használni meri a ‘Frisco’ szót, megbüntettetik. San Francisco-ban. A bírság összege 25$ volt. A biztonság kedvéért nyomatott pénzt is, amellyel ezt az összeget be lehetett fizetni. (Ma jóval a névértéke fölött jegyzik ezt a különlegességet.)

1880-ban halt meg. Mindenesetre elmondhatja, hogy hagyott nyomot maga mögött: egyfelől szállodát (egész pontosan Inn-t) neveztek el róla a városban, másfelől a ‘Frisco’ szó tiltása beépült a városi folklórba. A Lonely Planet szerint, ha turistaként használjuk ezt az elnevezést, előbb-utóbb valaki ránk fog szólni, hogy ez tilos. Pedig legtöbbször nem tudják, hogy miért – és ki hozta a tiltó rendeletet.

Linkek:

2 Comments

  1. Nincs a “which” előtt egy vessző véletlenül? :)

  2. Egy az egyben másoltam ki az oldalról – de szerintem a szerkesztő elgépelte. Ha megnézed, a “Frisco,”-ba beszorult egy teljesen felesleges.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *