2002-ben volt egy olyan ötletünk Marcival, hogy csinálni kellene egy közös könyvet. Ő az angol területen begyűjtött kultúrsokk élményeit írta volna meg, én az angol területen begyűjtött karikatúrák okozta kultúrsokkról értekeztem volna, persze minden cikk mellé ment volna egy karikatúra is illusztrációként. Végül az ötletből nem lett semmi… pontosabban az én írásaim egy külön könyvben jelentek meg. Marci anyaga csak részben készült el, és az se jelent meg sehol. (Egy része talán az ezredforduló táján a MaNCS-ban.)

A meg nem jelent anyagból álljon itt egy részlet.

Szalvétát ölbe

Nagyítás

Nem tudom magyarázzam-e, ez is egyfajta kultúrális szertartás, a szalvétát ölbe KELL venni, ha nem teszed, előkelőbb helyeken maga a főpincér teszi oda neked – roppant kínos jelenet.

Ez a szokás Európából származik, ahol nincs semmi értelme, mert ugye úgysem esszük le magunkat, hisz késsel-villával eszünk.

Nem úgy az amerikaiak! Ha a kiejtéséből esetleg még nem jöttél rá, hogy az angolul hablatyoló egyén tősgyőkeres amerikai-e, adj neki egy wienersnitzelt, s figyeld, hogyan lát neki. Ha képtelen késsel villával enni, akkor a fickó amerikai, ergo igencsak kell neki a szalvéta, mert garantáltan leeszi magát.

És mi is az apropó? Próbálok előre olvasgatni, felkészülni az áprilisi útra. A San Francisco-t bemutató Lonely Planet könyvben találtam ezt a részletet:

How to eat a Mission burrito

The classic Mission burrito is as big as a newborn baby and wrapped in tin foil. If you’re dining in, this not-so-cute bundle is served on platter. Some novices remove the tin foil entirely and dig in with knife and fork. Perhaps these people eat pizza with knife and fork as well. But the proper way to eat a burrito is with the hands. If you peel down only an inch or so of foil at a time, the foil keeps the burrito together and you can lift the hefty sucker for a bite that won’t give your dental work a jolt. Add a little more salsa between bites and you’ll look like a seasoned veteran.

Jó, mi? Különösen az a rész tetszik, hogy az, aki a burritót késsel-villával eszi, az bármi egyéb aljasságra is képes… mondjuk arra, hogy a pizzához is evőszközt használjon.