Day: February 3, 2008

Megtalálnak

Nem hülyéskedek. Rengetegszer van úgy, hogy éppen rámjön egy lelkiállapot, véletlenszerűen benyomok valami zenét, aztán a harmadik vagy negyedik számnál elvigyorodok: – No nézd már, ezt a nótát pont nekem írták!

Ma legszívesebben végigdühöngtem volna tehetetlenségemben a napot. Aztán felvonultam a hálószobába, nekiálltam legalább azt megírni, amihez nem kell virtuális gép. Közben benyomtam a winampba egy jó hosszú EAV válogatást. És a negyedik számnál már vigyorogtam is.

Einmal möchte ich ein Böser sein, eine miese Sau
Einmal richtig hundsgemein, für einen Tag genau.
Einmal möchte ich ein Böser sein, grausam und brutal
Und dann zieh ich meine Spur durch dieses Jammertal.

A frusztrációtól ordítani tudnék

Ez egyszerűen nem lehet igaz. Hogy ennyire összejöjjön minden.

Nincs már három hetem sem arra, hogy megírjak bizonyos dolgokat, legyártsak kismillió screencast-ot meg ppt-t… Elég szoros. És egyszerűen odáig sem tudok eljutni, hogy elkezdjem.
Ugye van itthon egy tabletpc-m meg egy desktop gépem, amelyikből majd szervert akarok kinevelni. Csakhogy. A tabletpc felbontása kevés, 1024*768-ban nem lehet 1024*768 virtuális gépet kezelni. A desktop gépbe viszont nem tudok memóriát tenni. Kinlódtam vele rengeteget, de nem megy. (link1, link2, link3, link4, link5) Alaplapot meg 1 hónapja nem kapok, mert egész egyszerűen nincs olyan a boltban, amelyikbe belemegy 2*1GB DDR RAM, meg van rajta elegendő IDE csatlakozó, na meg AGP. Teljesen új gépet ugyanis nem akarok venni.
Ma ismét nekifutottam. Feltúrtam a netet – Tras/Trcd/Trp/CAS latency szinten kinyomoztam, mire kell állítani a konkrét RAM értékeket egy megadott órajelnél. Szerencsére az alaplapon van expert mód, be is lehetett ezeket nyomni. Semmi. Próbáltam letiltani a Dual Channelt, eredmény semmi. Illetve, dehogyis semmi. A végén eljutottunk oda, hogy sima, azaz leggyengébb beállítások mellett is ha beraktam az 1 GB modult, annyira taccsravágta a gépet, hogy csak hosszas varázslásokkal (összes modul kiszed + BIOS kisüt + elem kivesz + régi RAM modul _másik slotba_ visszarak) tudtam odáig eljutni, hogy CMOS Checksum Error-t kapjak és a visszatöltött default paraméterekkel megszólaljon a régi 512-es RAM modul. B+… és mindez azért, mert beraktam mellé egy másik modult. Egyszerűen nem hiszem el. Hogy valami ne működjön, olyat láttam már. De olyat, hogy valami nem működik, _és_ emellett tönkre is vág maga körül mindent, olyat még nem. Egy normális deszkának annyira azért tudnia kellene vigyázni magára, hogy ha beleraknak egy _kompatibilis_ modult, akkor ne szálljon szanaszét.
Egész egyszerűen EPOX alaplap, Kingmax RAM – nem. Lófasz a seggedbe, kedves vásárló, miért voltál olyan balek, hogy megvetted. Pedig az alaplap specifikációi között szerepel, amit a RAM tud. A Kingmax oldala… na az egy külön vicc, amikor a compatibility check-re megyek rá, csak sokkal régebbi EPOX lapokat ajánl fel vizsgálatra. Pedig az én mostanim sem mai csirke.

Ezzel a baromsággal ment el ma a fél napom, pedig direkt korán keltem, mert tudtam, hogy sok dolgom lesz.

Maradt a kinlódás. Kitaláltam, hogy akkor a tableten dolgozok, de dugok rá egy külső monitort. Vagy a tévét. Igaz, ennek is csak 1 GB memóriája van, a virtuális gép meg 2 GB-t igényel, de majd megpróbálom meggyőzni. Ehhez viszont át kellett másolni rá a VHD fájlt. Na, ez külön jó sztori volt.
Eleve tegnap délután töltöttem le. Három darabban volt kint a neten, nyilván nyomógomb mögé rejtve, hogy ne tudjál ‘save target as’-t használni. Az egyik darab .exe volt, a másik kettő .rar. Mindegyikre rákattintottam, mindegyik feljövő ablakot leokéztam, elmentem tanulni a lányommal. Másfél óra múlva odamentem, az .exe szépen lejött, a .rar fájlokat meg megnyitotta. Te kis túlbuzgó – csóváltam meg a fejem, majd bezártam a Winrar-t. Aztán nem találtam meg a fájlokat. Valamiért ugyanis a Firefox úgy gondolta, hogy a .rar-hoz alapértelmezésben nem a ‘letöltés’ opciót rendeli hozzá, hanem a ‘megnyitjuk’ opciót. Bezáráskor persze törölte a cache-ből is. Sebaj, letöltjük újra. Másfél giga, másfél óra.
Aztán ma át kellett másolni a tabletre a már kicsomagolt vhd-t. Total Commander, kijelzi, hogy másfél óra. Csinálgattam közben ezt-azt, többek között felszórtam a Virtual PC-t is a tabletre. Na most, ez a szutyok menetközben elköveti azt a trükköt, hogy egy pillanatra lenyomja a hálókártyát. Ez elég is volt a TC-nek: felsikított, hogy balhé van. Feldobott egy ablakot, rajta négy gomb, köztük a retry is. Azt hiszed, működött? A francokat. Hiába nyomkodtam, csak pittyegett, hogy nem. Itt veszítettem el a türelmemet, ötször-hússzor odabasztam ököllel az asztalra. Most legalább szép lila a csuklóm. De akkor is: a háttérben futott egy flashget-es letöltés, az meg sem mukkant az egymásodperces kiesés miatt. A TC viszont bokáig összeszarta magát. Habár már több, mint 5 GB lent volt, kezdhettem mégis újra – újabb másfél óra a kutyáké.

Most pedig itt vagyok, lassan letelik az újabb bünti, és erősen sanszos, hogy a virtuális gép nem fog beröffenni a tableten, vagy ha igen, akkor használhatatlanul lassú lesz. Van ugyan még a benti gépem, de a RAM abban is csak 1 GB, a hangkártyája meg az újratelepítés óta nem hajlandó megszólalni. A legfrissebb gyári driverrel.
Egyszerűen hihetetlen számomra, hogy mennyire lezüllött az utóbbi időszakban az informatika, pontosabban a hardver. Szemét, szemét, trágya. Nagyjából ez a választék. Lassan több, mint egy éve nem tudok összehozni egy működő informatikai környezetet magam körül. Mi lenne, ha még nem is értenék hozzá?

Külön dühítő, hogy elméletileg minden adott lenne a feladathoz. Van szaktudás, van rászánva valamennyi pénz – nem végtelen, de arra azért elég, hogy megoldható legyen a probléma. De nincs alkatrész, nincs kompatibilitás, nincs egy hangyafasznyi szerencse és legfőképpen erre az egészre így már nincs idő.
Sírni tudnék, b+, sírni.

[Update]
Nem indul el. 811 MB-t tudok maximum adni neki, de azzal meg se moccan. Fakk.