Foglalni az interneten

Sokáig gondolkodtam a tábla felett, de amint összeállt a stratégia, gyorsan meghúztam a bábukat. Sajnos nem elég gyorsan. Múlt héten lett volna repülőjegy 160e forintért, feltéve, ha péntekig rábólintunk. Objektív okokból csak hétfőn tudtunk rábólintani – de ekkor már 230e-be került. Se la zsizny.
De ma délután minden mást lepörgettem.
A szállás lefoglalása San Francisco-ban gyorsan ment. Egyik ablakban a maps.google.com játszott, a másikban a google.com… és minden adat jött is egyből. A foglalás kulturált volt: miután mindent kiválasztottam, még feljött egy összefoglaló ablak, hogy ezeket adtad meg, biztosan jók az adatok? Igenlő válasz esetén már kapta is le a zsét a kártyámról.
Az autóbérléssel már voltak cifrázások. Itt is ki kellett töltenem egy részletes formot, majd küldtek egy emailt. Mondván, hogy nem ugyanoda szándékozom visszavinni a gépet, ahonnan elhoztam, emiatt lehetnek plusz költségeim. Az emailben kirészleteztek mindent, majd azt mondták, ha így oké, akkor validáljam. Hát… volt egy kis meglepetés. Egyfelől mivel ez egy ír cég volt, nem dollárban számoltak, hanem euróban. Nagyon nem mindegy. Másfelől, amikor elmentem a linkre, megnézni, hogyan kell validálni – közölték, hogy az igényem már el van fogadva. Pedig emlékezni szoktam rá, ha validálok.
De a legdurvább a szállás volt a Yosemite-völgyben. Odakint ugye működik a kapitalizmus: ha valamire nagy a kereslet, akkor az eladó megteheti, hogy beleszarik. (_Ezt_ már sikerült nekünk is meghonosítanunk.) A kitöltendő form elég durva: univerzális. Egyszerre vonatkozik vagy harminc szállodára, kempingre, lodge-ra. Ilyenkor két eset lehetséges: vagy rengeteg információ zúdul ránk vagy csak a metszet, azaz közel semmi. A rangerek az utóbbit választották. Úgy kell megrendelned a szállást, hogy nem tudod – és nem is kapsz visszajelzést – hogy az adott időben van-e egyáltalán az általad megcélzott egységben hely. De azt se tudod, hogy ha pont van, amit keresel, akkor az mennyibe kerül. Csak azt kapod meg, hogy pl. a Curry Camp-ben a szállás 76-180$ között van. Viszont tény, hogy ez az információhiány harmonikus: ugyanis azt se tudod megadni, hogy a kempingen belül milyen szállást kérsz: sátrat, bungalót, duplabungalót esetleg motelszobát? De a végén meg kell adnod a bankszámlaszámodat és be kell csekkolni, hogy elfogadod a feltételeket. És csak reménykedsz, hogy olyan szállást kapsz, melyet szeretnél és annyit fognak levonni, amennyit egy másik weblapról puskáztál le. Validációs oldal? Felejtsd el.
Alternatíva? Egy amerikai telefonszám. Hívd fel, majd válaszolnak.
Nagy levegő. A comment mezőbe beírtam mindent részletesen. Két óra múlva jött a visszaigazoló email. Szerencsére vették az adást és az árak is jók. Nagy kő le a szívről. (Mondjuk, attól nem féltem, hogy nem lesz hely. Áprilisban csak a komplett idióták mennek a Yosemite parkba, és annyira meg nam vagyunk olyan sokan, hogy két és fél hónappal korábban még ne lehessen foglalni.)
Már csak a TripIt-be kellett volna beregisztrálnom, hogy egy helyen legyen ez a csomó visszajelző, validáló email – de sajnálatosan egyik kibocsátót sem tudta lekezelni a lap. Hja, még csak béta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *