Egy félresiklott projekt – a betervezett döbbenet

E-he. Azt hittem, már nem lesz miről írnom. Tévedtem. Van. Csak már nem olyan sok.

Az egyik az a bizonyos ékezetes probléma. Hát, az bizony nem oldódott meg, pontosabban nem úgy, ahogy szerettük volna. A német mérnök ugyanis, miután kijelentette, hogy az Exchange 2007 eltérő viselkedése by design és az ügyfélnek kell újrafordítania a programját, keresztbe tette a karját és várt. Én ugyan célozgattam rá, hogy foglalkozhatna azzal is, hogy miért nem lehet állítani a locale paramétert a Mailbox szerveren, de a füle botját sem mozgatta. Aztán az ügyfél megmozgatott minden követ, felvette a kapcsolatot azzal a külső fejlesztő céggel, aki anno a programot készítette, megolajozta a folyamatot egy kis zsével, újrafordították a programot – és most már jó. Eset lezárva – még csak bug report sem lett belőle. Aztán nem győzött csodálkozni a customer survey hapi, hogy csak úgy röpködtek részemről a hármasok.

A másik… hát, az jó nagy égés volt. Az előző írást ott fejeztem be, hogy leállítottunk minden észnélküli kapkodást, szépen felmértük a terepet, megterveztem mind a rendrakást, mind a további lépéseket. A rendrakás egyik lépése az volt, hogy az AD integrált DNS zónákat átpakoljuk a domain partícióból az applikációs partícióba. Ez egy logikus lépés, így ugyanis a DNS rekordok nem terhelik a GC replikációt.
Megcsináltam. Természetesen bejelentések folyamatosan jöttek az ügyféltől, mint mindig. A gyerektartományban nem működött az OWA – de az mindig is trágya volt. Időnként belassult az ügyfél befelé jövő levelezése. Felhívtak. Visszakérdeztem: hol lassú? – Hát, a unixos smarthost és a nem általunk támogatott brightmail között. Akkor? – kérdeztem vissza, talán túl ingerülten is. Jó, jó – mondták, csak úgy érdeklődtünk.
Ment tovább az élet. Aztán jött egy újabb telefon a helyi rendszergazdától. Hogy mi a jó francot csináltam a DNS zónájukkal? Mondtam, hogy terv szerint átraktam az applikációs partícióba. Miért? Mert megtalálták a hiba okát – közölte – A külső rendszerek számára ugyanis megszűnt mind a cegnev.hu, mind a leany.cegnev.hu zóna. Azt is megtalálták, hogy azért, mert az összes zónáról törölve lett az a pipa, mely engedélyezi a zónatranszfert. Bang. A pofám fémes reccsenéssel szakadt le. Ennyit az alapos tervezésről. A fene sem gondolta volna, hogy azzal, hogy áthelyezem máshová a zónát, valami ellenállhatatlan kényszertől vezérelve a zóna beállításait is megváltoztatja valami idióta mechanizmus. Rémálom… de le kellett nyelnem a békát. Végül is… én nem gondoltam rá a tervezéskor. Persze ennyi erővel arra is gondolhattam volna, hogy a gombra kattintáskor zöld koboldok törnek ki a My Computer ikonból és magukkal ragadják az egérkurzoromat, majd perverz leveleket küldözgetnek a nevemben a nőnemű munkatársaknak.
Hogy még nagyobb legyen az égés, tudni kell, hogy az ügyfél hatalmas erőket ölt bele a probléma megoldásába. Network-ös szakemberei hihetetlen méretű logokat túrtak át. A tűzfalas ember napokon keresztül bogarászta a szabálylistákat. A unixos emberük órákon keresztül reszelgette a smarthostot. Az ügyfél összes informatikusa a problémán pörgött, durván két napon keresztül.
Így amikor kiderült a jelenség oka, biztos lehettem benne, hogy az ügyfél összes informatikusa egyszerre csapott a fejére: már megint az a szerencsétlen nem tudja, mit csinál.

Jó szakma.

 1. Bevezetés
 2. Tartományi konszolidáció
 3. Bénázás a parancssorban
 4. Az Exchange organizáció átállítása
 5. Faragások
 6. További faragások

3 Comments

 1. Erre igazán csak azt lehet mondani, hogy aki Microsoft szoftverre bízza a DNS-ét, az megérdemli.
  Tipikus.
  Van egy kritikus rendszer, a Microsoft meg ilyen intelligensnek hazudott automatizmussal telepíti bele az atombombát. Az élesítő gombot meg kirakja a villanykapcsolók közé…
  No comment…

 2. Szia Pix, nem kotekedeskeppen, de :

  1. Nincs sok valasztasa DNS teren az egyszeri rendszermernoknek, ha Microsoft rendszert tervez, epit. Meg akkor sem, ha van mas DNS szerver is a piacon, ami kepes az SRV rekordokat kezelni. Ez olyan, mintha a vadiuj Mercidbe (mert annak tetszik a formaja) beleraknal egy Ferrari motort (mert annak tetszik a hangja, teljesitmenye) Megteheted de ki fogja “supportalni” ezutan? :)

  2. Melyik DNS szerver tokeletes? Melyik SZOFTVER tokeletes? Marmint a “Hello World” egysoroson kivul.

  PS: nem szakmailag tartozik ide, de ld. meg JoeP “Beszedes nevek” c. irasat. Mindamellett, hogy mindenki velemenyet tisztelem, egyetertek a cikkben leirtakkal.

 3. szia kibic!

  1. a, Hát ha az a helyzet, hogy “nincs sok választása”, akkor ez üzletileg máris neccess döntés. Árukapcsolással ránksóztak egy szart ugye. Hol itt a piac?

  b, Mit kell supportálni egy DSN szerveren?
  DNS szerver fő jellemzői az én szerény hozzáértésem alapján:
  – több van belőlük (primary, secondary, stb.)
  – külön hálózaton vannak (lehetőleg más-más szolgáltatónál, stb.)
  – jól configolható
  – atomstabilan fut

  2. Azért ez nem rocket-sience, ne állítsuk már be úgy, mintha kurva nehéz lenne jól megírni egy DNS szervert. Ha hülyességet csinál, akkor szar. Ez van, nem kell mentegetni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.