A tabletpc újra száguld

Írtam már, nem is keveset, arról, hogy egész biztosan el vagyok átkozva: több, mint egy éve nem vagyok képes működő informatikai hátteret biztosítani magamnak; lépteimet döglődö, félhalott számítógépek kísérik. Nos, múlóban a vész.
A tabletpc-nek például határozottan jót tett az újratelepítés. Valami az image-ben lehetett, vagy egy régi driver, vagy valami kehe az oprendszerben, nem tudom. De amíg image alapból lett újrahúzva, rendszeresen teleszemetelte a vinyót. Amióta feltettem az XP Tablet PC Edition 2005 oprendszert, meg a frissen letöltött drivereket, azóta megjavult. Egészen 3 hétig.
Akkor ugyanis ráállt arra, hogy mind sleep, mind hibernate módból nem állt fel. Pontosabban trükkös volt: elkezdett ugyan felállni, csak valami megfogta. Ez a megfogás jó 30 percig tartott – csakhogy 25 perc után megint bekapcsolt a sleep. A gép úgy aludt vissza, hogy fel sem ébredt. Hogy irigyeltem ezért… Ki is nyomtam a szemét. Letiltottam az időzített elalvásokat, csak az összecsukásnál hagytam meg. Innentől tudom, hogy 30 perc kell a felébredéshez – egyszer ugyanis kivártam. Persze várakozás közben nem reagált semmire: se tapipad, se billentyűk, se ctrl+alt+del… Aranyos. És persze nem mindig csinálta, de azért elég sokszor. Kínomban átálltam desktop üzemmódba, este mindig kikapcsoltam a gépet, délután meg be. Erre elkezdte bekapcsoláskor is a hülyeséget. Még jó, hogy nem nagyon van hova tovább őszülnöm.
Elgondolkoztam egy process explorer-es kisérleten, de előbb jött egy intuitív ötlet: legyaktam a Spyware Doctor nevű csodát. Azóta eltelt egy hét – és semmi. Tökéletesen alszik, tökéletesen ébred. És itt kezdett derengeni, hogy időnként a munkahelyi gépemen is voltak bebootolási hibák, lehetetlen hosszú várakozások. (Laptop, de desktop üzemmódban.) És azon is fent van. Már nem sokáig.
Pedig hogy örültem neki anno. “2007 legjobb Antispyware szoftvere!” – legalábbis a PcWorld szerint. A rezidens védelem és a szkennelés ingyenes, fizetni egyedül az irtásért kell. Naponta frissülő adatbázis. Tipikus otthoni környezet.
Aztán kiderült, hogy a csodadoktornak szaros az alsógatyája.

12 Comments

  1. Tudom, hogy nem feltétlenül vagyok népszerű az alábbi elképzelésemmel, de tűzbe az összes ilyen szarral! Eddig csak problémákkal találkoztam, ahol 3rd party tűzfallal, antivírussal, antia-anyámkínjával próbálkoztak az emberek, a saját gépemen, ahol semmi ilyesmi nincs, valahogy efféle rejtélyes hibákkal sem találkozom. Már nagyon jó ideje nem tudok olyan vírusról, ami fogná magát és ráugrana a gépemre, ezek lassan már telepítővarázslóval is rendelkeznek. Aki képes megfertőzni a gépét, azon az anti sem segít. Szerintem.

  2. Te könnyen beszélsz, de nekem itt van a Home Office, hat gép a hálózatban, ebből kettő a kölyköké, kettő a nejemé, egy közös és csak az egyik az enyém. Ez utóbbira tudok egyedül én vigyázni.

  3. Hát most már igen, de amíg otthon laktam, nálunk is 3-4 gép volt. NOD32 :-) Én csak attól kapok lilahajat, amikor vállalati gépeken meglátok 4-5 ilyen anti izét, aztán hallgatom, hogy ezsemmegy azsemmegy lassú…

  4. Yep. Én is azt várom. :-)

  5. Ha spyware, akkor Spybot S&D + HijackThis. Azokkal még sosem volt gondom, pedig elképesztő tehetségek vannak az ügyfeleim között :)

  6. ez magas labda Jozsi :), mert ugye ezt mondom evek ota en is mindig. es amikor mindenkinek baja van az outlokkal, a windows-zal, es stb., akkor 130%-an kiderul, h ezek a sz@rok miatt van. ha ennyi geped van, akkor meg allits be spejzba egy szervert ISA-val, oszt csokolom. neked is konnyebb lesz, lesz VPN, letoltesek allandoan, lehet kiserletezni elesben, es stb. gondolhatod nalunk mi van, de igy bevalt.

  7. gt: Évek óta dugok nővel gumi nélkül, mi bajom lehet most ettől a pompás afrikai luvnyától…? Hiszen van portás a szálloda előtt…
    Én azt mondom, mai normális gép egy NOD32-t elvisz simán… Az plusz a józan ész viszont már elég…

  8. Tamás, annyira nem magas labda. Az Outlook például már akkor is lassú, amikor még semmi más sincs a gépen. (Általában az office az első, emit felszórok.) Az Excel ugyanekkor már eljátssza azt, hogy ha a táblát megnyitás után 1 percen belül bezárom, akkor hibaüzenettel áll le. Ezek a hülyeségek biztosan nem *ware hibák.
    Egyébként meg nyilván a hibák a sz@rok miatt vannak. Ha nem lenne fent alkalmazás, akkor nem lenne hiba sem.

    ISA? Már miért védene az ellen, ha a gyerek letölt valami programot és feltelepíti magának? ISA ide vagy oda, belül simán végig tudja fertőzni a hálót. Ráadásul ha a spyware a 80-as porton kommunikál, akkor még zombi is lehet a gépem. (A signatura szűrést meg inkább hagyjuk.)

  9. “Meghalási tüneteket” nálam az Outpost produkált, érdekes előtte évekig tökéletesen működött megy egy verziója.
    Aztán kíváncsiságból (és némi ajánlásra) feltettem az Eset Smart Security-t (Nod).
    Eddig a legjobb ami megfordult a gépen, pedig jó pár védelmi programot próbáltam.

    [b]Tartalmaz:[/b]

    Vírusírtó (Nod32)
    Tűzfal (a kipróbált teszteken max. védelmet mutatott)
    Spamvédelem (beépül Outlook-ba)
    Spyware-írtó (hatékony, már megfogott egyet rögtön amikor meg akart látogatni…)

    Trial majd 45 napot ad, addig próbálgathatod, utána megannyiszor újra meg újra telepítheted.
    Vagy számítógépes újságban lévő kóddal havonta regisztráltatod.

  10. A 4-ben írt válaszom pont arra vonatkozott, hogy már várom a Smart Security termékkódomat. :)

  11. “Az Outlook például már akkor is lassú, amikor még semmi más sincs a gépen.”

    ez bizony baj, de elhiheted, h nem ilyen meg 300 millio mas gepen, tehat a hiba az On keszulekeben van :) Lehet persze, h azert mert a szeked es az ablakparkany nem megfelelo szoget zar be, de Neked mondjam, h mi, miert van, mikor 10x nagyobb problemakat oldasz meg, 20x misztifikusabb modon? :)

    az ISA-t nem azert mondtam, mert azzal a spyware szures megoldhato, hanem azert mert kell, ha mar van szerver :) ja, es nekem a windows defender muxik es van WSUS es van GP, mert rendnek lennie kell :D a szignatura szures meg tokjo, csak bibelodos. gyerek ellen meg hasznaljunk Vistat, sokkal jobb az alapallas benne.

    Janikam a NOD32 ofkorz benne van, de azert az nem a Jezus Szive Kft. altal keszitett gagyi szar, tehat johet.

  12. Tanusítom, a Spyware Doctor egy ócska felcser, egy sarlatán. Megtapasztaltam. :-(

    Az összes rezidens vajákost kiirtani, minden gépre NOD32, a hálózat elé egy rendes tűzfal oszt’ jónapot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading