Making it

Ez egy karikatúracsík mottója:

– Get a life! – förmed rá a karriertanácsadó az életművészre.
– Get a tan! – jön a válasz, szörfdeszkával a hón alatt.

Gyönyörű. Tömör, frappáns, mély. Ugyanaz a szerkezet, szinte ugyanazok a szavak, mégis teljesen máshogy jelent teljesen mást a két kifejezés.

Nézzük a durva, szigorúan agyon belül tartandó durva fordítást:
– Szerezz magadnak életet!
– Szerezz magadnak bőrszínt!
Persze ezek csak próbálkozások, amikor a szavak összerakásával keressük az értelmet. Valójában mindkét kifejezés egy-egy frázis: önálló értelmet kapott kombinációk. Az első nagyjából azt jelenti, hogy keress értelmet az életednek, jelöljél ki célt/célokat és próbáld elérni azokat. Ez egy tipikus üzleti szlengkifejezés. Magyarra úgy lehetne fordítani, hogy ‘élj értelmes életet!’, vagy egyszerűen csak ‘élj!’ – mögégondolva persze, hogy a puszta sodródást nem tekintjük életnek.
A másik jóval egyszerűbb: bőrszínt kapni, azaz lebarnulni. I got a tan – lebarnultam. És nem szolárium alatt.

A mottó ereje a két kifejezés szembeállításában rejlik. Jön egy agyonmantrázott business bullshit kategóriájú frázis – melynek a másik frázis játékosan, de roppant határozottan új, valós értelmet ad. Legyen célja az életednek? Legyen! Például az, hogy jól érzed magad benne – és nem az, hogy karriervágyból halálra dolgozod magad.
Persze akinek ez az élvezet, az csinálja csak bátran.

[Update]
Izé… mekkora bukta már. Most néztem meg alaposabban az emblémát és vettem észre, hogy rosszul emlékeztem: nem “get a life”, hanem “get a job”. Sebaj, így is jó.

4 Comments

  1. Még középiskolás koromban járta a No school, no problem (időnként fel-felbukkan).

  2. Némi áthallást vélek felfedezni a choose life mottóval, amiből pedig már egyenes út vezet a Choose to sysadminhoz. Ami pedig ki van tűzve ide a monitor mellé a paravánra :D

  3. Jól hangzik, de azért remélem, ez csak a szokásos ‘sajnáltassuk egy kicsit magunkat’ attitüd. :-D

  4. Neha atmegy kokemeny ars poeticaba :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.