Szegény amik – szegény emberiség

Valamiért mindig is érdekelt, hogyan élnek az emberek a nagy vízen túl. Különösen arra voltam kíváncsi, hová vezet az az általános jólét, melyet az USA biztosít az állampolgárainak, úgy, hogy közben az ismert államformák legigazságosabb változatát tartja fent.

Hát, nem vagyok felhőtlenül boldog. Az emberek a jólétben eltunyulnak. Nem használt testrészeik – kéz, láb, agy – elcsökevényesednek. Az agy visszafejlődésével párhuzamosan nő az önbizalom és csökken a kételkedés a vélt igazságban. Elég csak a bigott, kereszténynek maximum külsőségben nevezhető vallásosság előretörését, a kreacionizmus egyre hajmeresztőbb térnyerését illetve a borzasztóan szomorú választási cirkuszt említenem. De ott vannak a politikusaik – akiket ugye a többség választ – az arrogáns külpolitikájuk, az iraki háború…

Miért fáj ez nekem itt, pár szőrszálra az ördög seggelyukától? Mert elveszi a hitemet. Hogy érdemes arra törekedni, hogy az emberek békében, megelégedésben – jólétben – éljenek. Ebben az idilli állapotban ugyanis elveszítik ösztöneiket és vele együtt a józan eszüket is. Előbb-utóbb a többség beletörődik, hogy etetik-itatják, kielégítik igényeiket. Biomassza lesz, nem egy harapós, mindenhez alkalmazkodó, harcias faj. Mint amilyen túlélő típus az emberiség a világ nyomorultabb felében.

8 Comments

 1. Általános jólét az USA-ban? Öööö….

  Szerintem inkább nézd Svájcot, skandináv országokat, ha jólét + demokrácia kombóra akarsz jó példát látni.

 2. Svajc es demokracia? Hmm… Amikor evente ketszer tudsz csak koltozni, kulonbozo felso engedelyekkel? Amikor a Nagy Testver folyamatosan vigyaz rad?

 3. Mondasz valamit, az egyszer biztos.
  Nagyobb ott a jólét, mint gondolnánk.

 4. eti,

  Nem mondtam, hogy ott a legnagyobb a jólét, illetve azt sem, hogy máshol nincs. Viszont aki dolgozott már az iparban, pontosan tudja, hogy a méret mennyire fontos tényező. Ami működik kicsiben, az egyáltalán nem biztos, hogy működik nagyban is. Ezért jó vizsgálódási terep az USA.

 5. Egyetértek. Durván hangzik, de a háborúnak bizony van egy pozitív mellékhatása: nem hagyja elpunnyadni a társadalmat.

 6. Ekkora baromságot nagyon régen nem olvastam.

 7. bocs ez nem neked szólt JoeP

  bdhrm postjára fakadtam ki

 8. Ez megtisztelő, de azért érdekelne, miért gondolod így.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *