Ecce Homo

Képzeld el, hogy fa vagy. Szép, hatalmas, dús lombozatú. Egyik nap azt látod, hogy emberek vesznek körül. Aztán egyszer csak elkezdik baltával csapkodni a bokádat: tompa dübbenések, éles fájdalmak, tehetetlenség.
Elképzelted?
Mennyire emberi… logikus agyunkkal pontosan tudjuk, hogy a fáknak nincsen idegrendszere, nem éreznek fájdalmat. De agyunk érzelmes fele simán felülbírálja a logikát.

7 Comments

 1. Egy ideig nekem is volt ilyen érzésem. Egészen addig, amíg nem kellett egy nap alatt 500 fenyőfát kivágnunk a -10 fokban, ónos esőben és ködben. Azóta valahogy elmúlt. :D

 2. De te is így gondoltad… csak később belefásultál. ;-D

 3. erre találták ki a műfenyőt…és ami a legnagyszerűbb előnye, azon felül, hogy nem kell kivágni egy szegény fát és utána a hulláját kivágni az utcára az az, hogy az ágait pont úgy hajtogathatod, ahogy neked tetszik:)
  (ja és nem is hullik…)

 4. Speciel nem ilyen célzattal írtam.

  A műfenyő az valahogy nem az igazi. Nekem a hangulathoz kell a fenyőszag, kell a gyanta.

  A fenyőt sem sajnálom: összegyűjtik, felhasználják. Ezek a fák direkt karácsonyfa céllal lettek ültetve, másra nem is igen jók. (Lásd a nordmann, kifejezetten erre a célra nemesítették.)

 5. Hanem?:)
  -fenyőszagot ágacskákkal lehet pótolni, de most nem akarlak győzködni a világért se gondold, nem olyan célzattal írtam, azazhogy de, de az most mindegy..pedig kéne sajnálnod a fenyőket, több okból is:
  1. a növények igenis éreznek..még tanultam is erről(a kertészeti egyetemre járok amúgy)
  2. nagyon sok fát kivágnak ilyenkor feketén-csak hogy ezt alátámasszam mesélek egy történetet is: a mi sulink (Villányi út) kertje természetvédelmi terület, tulajdonképpen génbankként funkcionál sok esetben, olyan fajták találhatóak itt meg, amelyek az országunkban sehol máshol..Történt egyszer karácsony előtt, hogy valaki arra vetemedett, hogy bemászott a kertbe és a többméteres, különleges fenyők tetejét lefűrészelte..eladás céljából…és oké, ez szélsőséges eset, de akkor is rengeteg feketevágás történik…
  ja és sajnos a fák elhanyagolható százalékát dolgozzák ilyenkor fel, inkább kikerülnek a city dump tetejére-sajnos tapasztalatból beszélek..öööö írok:)
  ja és én mondjuk eleve nem értek egyet azzal, h egy fa arra lett nemesítve, ültetve stb.., h kivágjuk…(ahogy azzal se, h az állatok is azért vannak, h felzabáljuk őket)
  mimásrajó? szép, díszítő értékkel bír, talajfogó(talajeróziót csökkenti), oxigént ad és még sorolhatnám:D
  amúgy nem vagyok nevelőke vagy ilyesmi, csak gondoltam elmesélem a tapasztalataimat:)

 6. Értem én, hogy élőlény a fa is, de mi azért ültettük, hogy aztán kivágjuk. Mit csináljak ennyi ezer fával? :D Mondjuk tényleg szépen mutat. :D

 7. miszkot,

  Márpedig vannak ilyen dolgok. A disznót is azért tartjuk, hogy levágjuk és feldolgozzuk, nem pedig azért, hogy az illatában gyönyörködjünk. (Ezzel szemben a macska a világ nagyobb részében mobil szobadísz és csak kevés helyen eszik meg.) Ugyanígy, részemről teljesen korrekt, ha valahol azért termesztenek fenyőt, hogy karácsonyra kivágják. (Nyilván nem olyan helyen kell, ahol a fenyő funkciója a föld megtartása lenne.) A fekete vágásokról nem akarok vitatkozni, nyilván azt mindenki elitéli.

  Hanem?:)

  Az írás mondanivalója az lett volna, hogy mi, emberek milyen könnyen hajlamosak vagyunk emberi egyéniséget belevetíteni más dolgokba, élőlényekbe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.