Év vége

Ilyenkor mindannyian feszültek vagyunk. Sokan azt hiszik, ők rontottak el valamit, amiatt jött ki rosszul a lépés. Nos, nem. Ez egy olyan időszak, amikor nincs más lépésrend, csak rossz.
Ilyenkor, év végén derül ki a cégek legtöbbjénél, milyen lett az év: túlköltekeztek vagy maradt még zsé? Ha maradt, az baj: aki vett már részt ún. előkalkulációban, az tudja, hogy ha egy részleg egy adott évben kevesebb pénzből is kijön, akkor jövőre annyival kevesebb pénzt kap. Jó az neki? Költői kérdés volt, nem kell rá válaszolni.
Azaz a cégek nagy része ilyentájt ész nélkül nekiáll pénzt szórni. Bármire. Azaz bárki, aki abból él, hogy a cége elad valamit – akár közvetlenül, akár kereskedelmi hálózaton keresztül – ilyenkor sokszoros leterhelésben próbálja kiszolgálni a vevőit. És hibázik, aki azt hiszi, hogy ez a cégének jó: a te céged, barátom, ugyanilyen vehemenciával lapátolja ki a pénzt más cégeknek, mindenféle értéktelen szirszarért. Ez az ún. év végi körforgás. Ha a dátumból nem is ismernéd fel, abból mindenképpen gyanút foghatsz, hogy a vevőd nem azért reklamál, mert szart adtál neki – hanem azért, mert nem engedted időben fizetni.
Mi következik mindebből? Hogy az ország keresőképes lakosságának jó 90 %-a ilyenkor háromszor-négyszer annyit dolgozik, mint máskor. Megszakad, na. Miközben nagyjából ugyanez a 90% igyekszik a karácsonyt örömünneppé, fényes eseménnyé varázsolni. Azaz utánajárna, keresgélne, vásárolna.
Na most, ennyi idő nincs. Valamelyik elv sérül. Általában az ádvent, a lélek lenyugtatása, az ünnepvárás. Abban a szűk maradék időben akarunk mindent megoldani. Nem sikerül. Örülj annak, amit kaptál, büdös kölyök! Nem veszek semmit, te se vegyél nekem semmit, jó lesz ez így? Soroljam? Minek, tuti, hogy magadra ismertél valahol.
Mit lehet tenni? Ha nem akarod, hogy a céged – és ezáltal te is – rosszul jöjjetek ki az év végi őrületből, akkor be kell vetned magad. Hogy legalább annyi bejöjjön az ügyfeleitektől, amennyit ti szórtok ki a beszállítóitoknak. Sajnos, ez létérdek. Ezzel viszont meghal az ünnep. Akkor viszont tedd át máskorra. Nem arra célzok, hogy január első hetében jóval olcsóbban kapsz fenyőfát a piacon, mint 24-e előtt – bár ez se rossz tipp. Sőt, Vízkeresztkor már elég csak sétálnod, biztosan találsz kidobott fát. :)
Nem, inkább arra gondolok, hogy fogd meg az ünnep adventi értelmét és menjél el a családoddal együtt, mondjuk január első hetében az Üveghegyen túlra. (Ha csak egyszerűen otthon maradsz, abban nem lesz semmilyen ünnepi.)
A vásárláson alapuló ajándékozást meg vagy felejtsétek el, vagy halasszátok el pár héttel.

(Bár az igazi, amire már évek óta próbálok rákészülni, de valamiért soha nem jön össze, az az, hogy a fogyasztói társadalom legvadabb orgiája közben, december 20 és január 2 között meg tudjam szervezni azt, hogy elhúzunk a világ végére – Mátra, Finnország, mindegy, csak ember ne legyen – és tejízű, lassú békességben éljük át ezt az alapvetően ünnepi időszakot.)

5 Comments

  1. Emlekszem egy evre, amikor az egesz ceg [15-18fo] (ertsd a projekt manager team vezetojetol kezvde, a titkarnon at) eppen az aktualis projekten porgott, napi 16-20 orakat melozva keves alvassal. Amikor egy veletelnul az irodaban bent toltott delutan folyaman a technikai igazgato szobaja felol, hiszterikus nevetest hallottunk. Azt a nevetest mint amikor megorul valaki es minden mindegy csk rohogjon.

    Miutan a kin konnyeit kitrolte szemebol elmondta, hogy egy Magyar Telekommunikacios ceg, egyik vezetosjetol kapott emailt amiben egy szolid middleware rendszer fejlesztesere kernek fel minket dec.29ig. Mindezt 15-en. A rendszer nem kell hogy nagy legyen, de epp oly hatekony mint az MQ. na itt mar mi is hiszterikusan kacagtunk.

    Termesztesen a rendszer hataridore es megfeleloen le lett szallitva, amit az atadas atveteli jegyzokonyv igazolja.

  2. Ja, legfeljebb egy kicsit még reszelni kellett rajta átadás után.

  3. A múlt héten kedves ismerősünk adventi estére hívott minket. Minden évben -négyvasárnap- összejönnek család (jó nagy),barátok .Nincs hajcihő,csak naracs,mogyoró nagy kosárral,forraltbor ,sok-sok kis-és nagygyerek (ugye a harmincéves is valakié),dédi meg nagyi.És volt beszélgetés meg beszélgetés,meg beszélgetés ,meg éneklés .Síppal-dobbal (tényleg mindenféle csingilingi zajkeltővel ).És az én fölhözragadt párom ott ült mellettem a földön és dörmögött.gyerekeim nyakában kiskölkök csüngtek.És mindez egy piszok kommercializálódott világ kellős közepén ,Budapesten.

  4. Látod, én már ehhez is túl zárkózott vagyok. Belegondolok, hogy ha az én nagycsaládom csinálna ilyet, akkor elmennék-e… valószínűleg nem.

  5. Épp a minap mondtam a páromnak, hogy milyen gyűlöletes az adórendszerünk, hogy ilyenkor kell többféle adónak is az előlegét befizetni, amivel az embereket (vajon tudatosan?) keményen anyagi dolgokba zavarják bele. Ahelyett, hogy lelassulnánk és lelkiekben fölkészülnénk az ünnepekre, ugye. Ilyenkor tudom értékelni azt a gyakorlatot, ami pl. Új-Zélandon van: a pénzügyi év április 1-től március 31-ig tart, ergo nincs ilyen jellegű kapkodás karácsony előtt.

    Vállalkozásban nem résztvevő olvasóknak egy kis ízelítő: az említett adócsokorból az egyik “legkedvesebb” a 2006-ban bevezetett különadó, ami eredetileg az igen tenyérbemászó “elvárt adó” néven futott. Leegyszerűsítve ez a haszon 4%-a, ennek a 4%-nak a 90%-át kell befizetni előlegként december 20-ig. Ha nem jól becsülöd meg, az APEH büntethet; márpedig az évvégi vásárlási hajrában (két ünnep között is!) egy ilyen “hiba” becsúszhat. Jó, mi? :I

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading