Hoppá!

Természettudományos rovatunk következik.

Beléndfű:
Melius-Juhász belénfű, bilind, beléndek, bolondítófű, bölényfű; Rómernál disznóbab, bolondító csalmatok
Undorító szagu, már a kigőzölgése is kábulást és fejfájást okoz; leginkább gazos, szemetes helyeken nő. Az egész növény külseje gyanus és elárulja, hogy tőle óvakodni kell. Hosszu, puha, kissé ragadós szőrök borítják. Alsóbb levele nyeles, a felsők nyeletlenek; szívalaku aljakkal a szárat félig körülölelik, szárnyasan karéjosak. Virágai egyenként a levelek tövében vannak, a bimbós virágzat bekunkorodott, elvirágzás után féloldalu füzért ábrázol. Kelyhe alsó része kihasasodik, fent ötfogu, elvirágzás után nem hervad le, hanem tovább növekszik s a fejlődő fiatal gyümölcsöt védi. Szirma egy, tölcséralaku, szennyessárga, finom lilaszinü erek csinosan hálózzák. Gyümölcse kétrekeszü, többmagu tok, megérve a tetején fedőcskével nyilik (kupakos tok). Magva a mákéhoz hasonló. Jun.-szept. Nagyon mérges, különösen a gyökere meg a magva. Aki megeszi, elszédül, szeme káprázik és elsötétedik, bódulásában elalszik és iszonyúakat álmodik, vagy megbolondul, gutaütés és halál lehet a vége. Leghathatósabb orvosság ellene a hányás, azután pedig több ízben kevés erős fekete kávét borecettel kell inni. Gyökerében meg a magvában hyoscyamin nevü alkaloid van. Levele és magva kisebb mértékben görcs- és fájdalomcsillapító szer, különösen pedig, a friss levelek kivonata (extractum, tinctura et óleum hyoscyami) görcsös fájdalmak, szamárhurut és idegláz ellen óvatosan használatos. Régen, ezzel a fűvel készítették a nem jó hírü boszorkánykenőcsöt.
Pallas Nagylexikon

Illetve lásd még itt.

Akkor most… mi van?

13 Comments

 1. Hááát, kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben orvosság, még nagyobb mennyiségben meg méreg. Nem elég egzakt?

 2. Na de… büdös, meg már a szagától is rosszul lehet lenni – írja a lexikon.

  De! Itt a megoldás: fordítási hiba. Ha visszamegyünk a latin elnevezésekhez, azt a füvet, amelyikből a vodka az aromáját nyeri, úgy hívják, hogy ‘Hierochloe odorata’. Magyar nevet nem találtam mellé, de az angolban úgy hívják, hogy édesfű (sweetgrass). Érdemes ezen az oldalon elcsemegézni: http://www.rook.org/earl/bwca/nature/grass/hierochloe.html
  Itt írják azt is, hogy ennek a fűnek alternatív nevei: Buffalo Grass, Holy Grass, Vanilla Grass… és igen, ott van az is, hogy Zebrovka.

  Tehát annyi történhetett, hogy a magyar kereskedő fogta magát, és a Buffalo Grass-t csak úgy lefordította bölényfűre, nem foglalkozva azzal, hogy a név Magyarországon már foglalt. (Hyoscyamus niger.)

  Huh. Megnyugodtam. Meg is kóstolom még egyszer, már csak a biztonság kedvéért is. :)

 3. És mi a (szigorúan tudományos) érzékszervi vizsgálat eredménye?

 4. illatos szentperje.

  A fűnek jellegzetes vaníliás-kókuszos aromája van, amelyet kumarin jelenlétének köszönheti. Kumarin adja a vodkának specifikus ízét és aromáját, még a színét is.

  Szláv testvéreink egész szép nevet adtak neki:
  – trávy panny Márie
  – tomkovica vonná , tomkovica plazivá
  – tomkovica voňavá panónska (Hierochloe odorata subsp. pannonica Chrtek et Jirásek)

  Szűz Mária fű – tájegységenként más és más növényt takar, ezért vigyázni kell vele.
  Apropó nálatok melyik növény a borsó, s melyik a bab?
  A többit nem próbálom meg lefordítani.

  Mivel a bölények előszeretettel legelték, azért kapcsolták ehhez a fűhöz. A kis drogosok. Nekem legalább is így mesélték a gorálok. Szerintem a bacsák is rágcsálták, a gulya őrzése közben, ill. használták tea ízesítésére. Ugyanis édes íze van.

  Úgyhogy semmi köze a beléndekhez. Inkább a szagosmügéhez. Bár az kicsit más ízű.

  Teaházakban lehet beszerezni, ha nincs kedved keresgélni a mezőn. Bólék, krampampuli ízesítésére is jók, nem csak vodkába.

 5. fredi,

  Most lementem a földszintre, kisétáltam az előszobába, kinyitottam a gardróbot, előkerestem a téli sapkámat – és megemeltem előtted.

 6. Gyuzsu,

  Finom. Még mindig… :)

 7. fredi,

  A pannonica Chrtek az nem a magyar vakond?

 8. A bókot köszönöm, de inkább a zasszonyt illeti. Ő van otthon benne. De mivel asszociatív típus vagyok kihagyhatatlan.Előre is elnézést.Bár lehet hogy ismered:

  -Anyaaa…, mehetek cseresznyét szedni?
  -De hisz esik a hó!!
  -Tudom sapka, sál, kesztyű…

  Az “krtek maďarský” lenne.

  Na még egy kupicával a fél lábadba!
  Én meg dobok egy Mysliveckát.
  Egészségedre!

 9. Pre-Trianon változata:
  Uhorsky Krtek.

  Egyébként a Krtek alapszó, minden családapa megtanulja, amikor már tizenhetedszer fordul a DVD a lejátszóban :)

 10. Persze, csak nekem már régen volt, ezért kevertem a Chrtek szót a Krtek-kel.

 11. Hát hogy én mit találtam!!!!!!!!!
  Megmutatnám,de sehogyse tudom idevarázsolni a képet.(másik kedvenc helyünkre feltettem).A céges repi között bújkált a munkahelyemen.Jó helyen dolgozom:-))

 12. Elég bizarr helyen dolgozol, hallod, ha jól látom az üveg még meg sincs bontva. :)

 13. Hvala, ilyen tartalmu irattartot kuldhetsz nekem is. 8) koszi .
  Muslicak kimeljenek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *