Elkaptam. Avagy a zombi visszanéz.

Jó két napja az összes agykapacitásomat ez a címlistás balhé kötötte le. Aztán tegnap este fél tizenegykor bevillant a fejembe egy beállító panel. Bakker, tuti, hogy azon rossz adat van! Beléptem az ügyfél rendszerébe, megnéztem – és tényleg. A gyerektartományra vonatkozó RUS olyan GC-re hivatkozott, mely időközben megszűnt. (Miért zombi? Mert elméletileg Exchange2007 organizációban a címlista frissítésében már nem lenne szabad, hogy a RUS szerepet játsszon. Aztán mégis.)
Mindenesetre, anélkül, hogy túlzottan belemennék a részletekbe – úgyis cikk lesz belőle valamilyen formában – ettől még nem lett barátságosabb ez a címlista szétosztás. Csak hogy két rétegét említsem:

  1. A kijelölt Exchange szerver alapértelmezésben naponta egyszer csomagolja bele a GAL pillanatnyi állapotát az Offline Address Book-ba.
  2. A cached módban működő Outlook kliensek alapértelmezésben 24 óránként töltik le az OAB-ot.

Azaz extrém esetben simán összejöhet, hogy az adminisztrátor létrehoz egy postafiókot, de a kliensnél csak 48 óra múlva jelenik meg a címlistában. Döbbenetes. És akkor a többi rétegről, a kiszámíthatatlan RUS stemplizésekről, a hasonlóan kiszámíthatatlan Public Folder replikációról, a kiszámítható, de szintén időt befolyásoló címtárreplikációról még nem is beszéltem. Nagyon ráfért már erre az egész koncepcióra egy ráncfelvarrás – szomorú, hogy az új disztributálás csak Exchange2007/Outlook2007 kombinációban működik.