Egy dolgot sajnálok, a velemi őszülés miatt nem tudtam ott lenni kedden az önkormányzati ülésen. Rosszabb, hogy az ismerőseim közül sem tudott ott lenni senki, így csak másodkézből értesültem arról, hogy mi történt.
Az történt, hogy egyfelől az önkormányzat jelenlegi formájában – azaz 6 méter mély kéregút – elutasította a főváros tervét. Az is elhangzott, hogy teljesen megakasztani az útépítést nem lehet, hiába beszélt korábban az alpolgármester a vétójogról. Viszont a végeredményt nem tudtam kihámozni; azt, hogy mit tervez az önkormányzat ezek után lépni. Elhangzott olyan, hogy várják meg, amíg megépül az M0 keleti szakasza és utána végezzenek forgalmi méréseket – akkor derülne ki igazából, hogy szükség van-e egyáltalán erre az útra. A magam részéről ez logikusnak tűnik – de nem tudom, hogy ez csak indítvány volt, vagy elfogadott csapásirány.

Viszont úgy látom, hogy ezzel a projekttel kapcsolatban meglehetősen kritikus a kommunikáció – illetve annak hiánya. Ha rosszindulatú lennék, azt is mondhatnám, hogy az önkormányzat megpróbálta elsunnyogni a beruházással kapcsolatos tájékoztatást. Másfelől tényleg nem árt nekünk, civileknek sem, ha pontosan tudjuk, mik a tervek, mik az elképzelések – és mik a lehetőségeink.
Hogy konkrétumokat is mondjak, a közeljövőben lesz lakossági fórum a Halomi-erdővel kapcsolatban, és a múltkori lakossági fórumon az is elhangzott, hogy a komposztálóval kapcsolatban is lesz valamikor egy lakossági fórum. (Sajnos nem írtam fel az időpontját, de a közeli tesi iskolában lesz.) Jó lenne, ha azok is megtudnák, mi történt, akik nem tudtak elmenni – illetve azok is tudnák hová kell menni, akik szívesen elmennének.

Hogy valahogy meggyorsítsam az információáramlást, létrehoztam egy levelezési listát, pontosabban egy Yahoo Group-ot. Akinek esetleg újdonság az ilyesmi, a levelezőlista működési elve az, hogy egy központi levélcímre küldve minden tag megkapja a levelet – és a válasz (reply) is a központi címre megy.
Feliratkozni úgy lehet, hogy elküldtök egy levelet a lista címére arról a címről, amelyről fel szeretnétek iratkozni, majd a válaszlevélben leírtaknak megfelelően jártok el. (Én a linkre kattintós konfirmálást ajánlom, nekem a levélküldős nem működött.)
Listatag kétféleképpen lehet valaki:

  • Csak a listára iratkozik fel, ekkor kapja a leveleket, küldhet leveleket.
  • Magára a Yahoo Group-ra íratkozik fel – ehhez létre kell hozni egy Yahoo felhasználót – ebben az esetben hozzáfér a feltöltött linkekhez, képekhez, egyéb fájlokhoz, amellett, hogy listatag is lesz.

Az extra kényelmeseknek ideteszek egy feliratkozós ablakot is:

Feliratkozás a kkkbp listára
Powered by groups.yahoo.com

A listával kapcsolatos szabályok nagyon röviden:

  • A listára bárki feliratkozhat.
  • Csak listatag írhat a listára és csak listatag kapja meg a leveleket. (Bár az archívum a weben böngészhető.)
  • Csak listatag férhet hozzá az egyéb feltöltött anyagokhoz.
  • Feltölteni bármit is csak úgy lehet, hogy el kell küldeni emailben a moderátornak és ő feltölti.
  • A lista nem demokratikus: a moderátor fenntartja magának a jogot, hogy mind a személyeskedő, mind a destruktív, listaromboló jellegű hozzászólásokat beíró listatagokat – előzetes figyelmeztetés után – eltávolítsa a listáról.