Megint kerti nap

Éppen kavargattam a tehénszart a gödör alján, amikor úgy elgondolkodtam a szakmámon. Hogy mennyire szépen is lehet megfogalmazni dolgokat a szakmai terminológia segítségével. A Kálmán-féle rendszermodell jutott eszembe, az input, az output, a rendszer állapota, na meg a hozzá kapcsolódó fogalmak, mint például az átviteli függvény. Mennyivel elegánsabb már úgy fogalmazni, hogy Ftehén(fű) – ahelyett, hogy tehénszar. És mennyivel kifejezőbb is: benne van, hogy szemben azzal a rengeteg fűvel, mely mellettem hever, mennyivel értékesebb az, amelyik már átment a tehénen. A tehén tud valamit.

És akkor jöjjenek a képek.

Mielőtt bármit is ültetni kezdtem volna, ki kellett pucolnom a szomszéd felé eső kerítés előtti részt. De mielőtt kipucoltam volna, el kellett rendeznem a kocsibeálló melleti tujasort. De mielőtt tényleg beröffentettem volna a láncfűrészt, még le kellett rohannom Gödöllőre málnatövekért. Bármilyen hihetetetlen is, de Pesten van Malling Exploit málna, meg Malling Exploit, meg… a többi nem jut eszembe. Ha egy kicsit is cifrázni akarom – márpedig – akkor le kell autóznom a térképről. De most már legalább van folytontermő Autumn Bliss, meg aranyszínű Fertődi Aranyfürt. Szeder fronton nagyjából ugyanez a helyzet: Pesten van a Dirken. Ha egyáltalán. Nekem meg kellett volna Jumbo, meg Lochness… végül Nej vadászott Százhalombattán Thornfree-t, amely már benne van a konfidencia-intervallumban.

Nagyítás Nagyítás

A férfiember fát vág. Ki láncfűrésszel, ki fejszével.

Nagyítás Nagyítás

A konyhaablakot takaró tuja kikapása után megnyílt az út az udvar felé – így be tudtam tolni végre az utánfutót és felszabadult a kocsibeálló.

Nagyítás Nagyítás

A következő lépés a kerítés melletti növények kiszabadítása volt. A jobb oldali képen látható a kitermelt csökevényfenyők kupaca.

Nagyítás Nagyítás

Balra a málnasor látszik, a háttérben talán a ribizlik is kivehetőek. A jobb oldali képen pedig a szedersor gyönyörködteti a szemet. Oké, egyelőre csak az enyémet, de ha ez az öt tő beindul, lesz itt gyümölcsözön.

És akkor most nézzük meg, mi a helyzet a korábban ültetett díszcserjék frontján.

Nagyítás

Itt volt a redőslevelű bangita. Egy teherautó rátolatott.
(Éppen mélyítik a záportározót. Habár a teherautók simán meg tudnának fordulni az úton is – éppen itt van egy útkereszteződés – inkább betolatnak a növényzetbe.)

Nagyítás

Itt egy trombitafolyondár volt. Eredetileg egy kiszáradt fa árválkodott ezen a helyen, arra szándékoztam ráfuttatni a folyondárt. Aztán egyszer váratlanul kivágták a fát, de úgy, hogy az én növényemet békén hagyták. A teherautósofőr viszont nem kegyelmezett.

Nagyítás

Itt meg tűztövisek voltak. Illetve valószínűleg vannak is, csak éppen a főld alá préselve.

Valahogy hatékonyabb eszközökkel kellene felfegyverezni a növényeket: tüske helyett aknavetővel.

7 Comments

  1. Tedd teli szögekkel azt a részt, had’ tanuljon a parasztja… fú de bosszantó lehet számodra, átérzem.

  2. Annyira nem, inkább az emberi sötétség elkeserítő.

    (A bangita nem fogant meg, tavasszal úgyis kicsaptam volna. A trombitafolyondár, a támasz kikapása után szintén halálra lett itélve. Egyedül a két tűztövist lehet sajnálni, de azoknak meg darabja 600 forint volt, nem tétel.)

  3. “Egyedül a két tűztövist lehet sajnálni, de azoknak meg darabja 600 forint volt, nem tétel.)”

    Nem az a lényeg, hogy “nem tétel”-hanem az, hogy az emberek szarnak a másikra és a másik tulajdonára.

    Próbáld meg körülvenni őket úgy, hogy leütsz 3szög alakba 3 nagy karót, köré madzagot tekersz és valami színes vízhatlan cuccal teszed mégjobban észrevehetőbbé (szatyor, vagy zsák….).
    Hátha akkor a barom nem tapossa ki a teherautójával.
    Kár a növényekért :-(

    Balage

  4. Betonkolonc kell az ilyen autósanyargatta városban a növényeknek.

    Egyébként meg szép adag fát kicsaptatok. Mi a terv? Kandallóban végzik, vagy van valakinek a környéken vegyestüzelésű kazánja még?

  5. Ez a tehénszar-függvény, ez zseniális. Matektanár ismerősömnek elmeséltem, azonnal “megvette”.

  6. S Balage,
    Látod, ezen már fel se húzom magam. Örülök, hogy még sem sok pénzem, sem sok munkám – és sem sok szeretetem nem volt a növényekben.
    A nylonfóliás elkerítésen eleinte gondolkodtam, aztán nem csináltam meg, mert gondoltam, így is elég jól látszik, hogy ez itt már művelt kert.
    Úgy látszik, nem.
    (Másfelől nem tudom, elkeríthetem-e? Hiszen egy közterületet ültettem be – és akármennyire is gyomos volt, de attól még nem az én területem, hogy megműveltem.)

  7. Varanusz,

    Rátapintottál az elképzelés gyenge pontjára. A fenyő nem komposztálható, azaz nem rakható a kerti zsákokba. Lomtalanításoknál is tilos kerti hulladékot kitenni. Az erdőbe meg csak úgy beszórni, valahogy illetlenségnek tűnik, még akkor is, ha egyébként természetes, lebomló hulladék.
    Fogalmam sincs, mit fogok vele csinálni. Egyelőre nem zavar, a lengőteke helyén van, azt meg tavaszig úgyse rakjuk össze. Aztán lehet, hogy apránként eltüzelgetem kerti sütögetéshez – úgysem ettem még gyantaízű szalonnát.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading