Az a kis vacak kötöződrót


Úgy vélem, nem adjuk meg a megfelelő tisztelet annak a vacak kis kötöződrótnak. Tudjátok, arról a rozsdás, 1 milliméter vastag vacakról beszélek, melyet felingerült állapotban akár szét is tudunk szakítani. De hajlítgatással simán kettékapható.
Szóval semmi különös. Egy jelentéktelen izé.
Mégis ezen alapulnak többtíz emeletes felhőkarcolók, hatalmas betonmonstrumok.
A vasbeton ugyanis – mint neve is mutatja – vasrudakból és betonból áll. A vasrudaknak viszont megfelelő módon kell elhelyezkedniük a betonban. Csakhogy az elején a beton igencsak képlékeny, nincs semmi, ami megakadályozza, hogy a vasak arrébb ússzanak benne.
Itt jön képbe a kötöződrót.
Ezzel a semmi kis anyaggal rögzítik egymáshoz a vasrudakat, kengyeleket, hogy arra a rövid időre, amíg legalább felületesen meg nem köt a beton, ne mozduljanak el. Ez tartja össze a szerkezetet addig, amíg a beton körbe nem folyja. Utána már senkit nem érdekel, mit csinál – a munkáját elvégezte. Nem ő tartja a súlyokat, de ha a megfelelő pillanatban nem fogja össze a vasakat, akkor nem épülhetett volna fel a monstrum.

Respekt.

6 Comments

  1. És még mennyi mindenre jó, javítottam már vele fűnyírót, átmenetileg biciklit, valamint kíváló kerítéskötöző eszköz.

  2. Irgalmatlan mennyiségű cikk előtt nyitottál ajtót. Főhajtás a tűz előtt. Mire jó a folyó víz. Az ásóbot háztáji alkalmazásának lehetőségei. A kavics és én :)

  3. Azért komolyabb szerkezetekben hegesztik a betonvasat, nem kicsinyítve a lágyhuzal érdemeit:-)

  4. Varánusz, ezek nem esnek egy kategóriába. A tűzről, a folyó vízről tudjuk, hogy nagy dolgok, tiszteljük is. A kavics kicsi ugyan, de additív – azaz nem nehéz elképzelni, hogy naggyá nőhet. És az ásóbotban sincs semmi trükkös.
    A kötöződrótban az a drámai, hogy ott van egy vacak hétköznapi eszköz, mely bizonyos szituációban erejét megfeszítve küzd azért, hogy rövid ideig összefogjon vasakat: addig, amíg a beton haverok oda nem érnek és erőre nem kapnak. Hétköznapiból így lesz rövid időre főszereplő, hogy azután elsüllyedjen.

  5. dib,
    Igen, gondolom a nagyon nagy épületeknél már hegesztenek. De például nap mint nap eljárok egy focipálya méretű lakóparki ház alapozása mellett, ott simán csak kötöznek.

  6. …és ha horganyzottat veszel, még csak nem is rozsdásodik. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *