Kvíz

Annyi parlagi szószaporítás után jöjjön egy kis magas művészet.

Ki írta a verset?

Azt danolja a kismadár
a virágos ágon
Legszebb leány Kálkopf
Maca ezen a világon.
Ő a szívem rugója,
Én meg az ő Hugója.

A. Victor Hugo
B. Mester Hugó
C. Peterdi Pál

6 Comments

 1. Hátööö… Vaslogikával kell kitalálni. A tartalmi elemzés után, az tűnne evidensnek hogy valamelyik a két Hugó közül. Mivel a Victor csak nem írt ekkora marhaságokat, ezért a Mester marad. Ennek ellenére, én mégis a Peterdire tippelnék. Bár leginkább a Nyomasek Bobóra.

 2. De rögtön elsőre egy igen korrekt válasz.:)

  Ez egy rekurzív költemény: a szerzője Mester Hugó. Csakhogy ő egy kitalált szereplő, Peterdi Pál egyik írásában szerepel. Ilyen értelemben teljesen analóg Nyomasek Bobó, alias Glázser Bozsó költővel, aki szerintem szintén Peterdi volt, lévén Peterdi volt a XX. század második felének a legtermékenyebb négere, emellett a stílus is rá vall.

 3. Az lehet :) Igen, a fenti vers kapcsán én is a stílus alapján tippeltem végül Peterdire, lévén őt tudtam hogy humorista, a Mester Hugóról viszont még életemben nem hallottam. Ami Nyomasek Bobót illeti, őt a Szeszélyes Évszakokban hallottam csak idézgetni anno, Antal Imrétől, szóval eleddig úgy gondoltam hogy ő (vagy a Trunkó Barnabás) volt a kiagyalója, de simán lehet Peterdi is mögötte, lévén ezek gyakorlatilag egy alkotói banda voltak.

  De ha már ilyen stílusról diskurálunk, hadd álljon itt az én hasonló kvízem is. A kérdés ugyanaz: ki a szerző ? Persze tudom hogy ilyen internetes kvízeknél mindenki legalább olyan becsületes mint én, és még csak véletlenül se próbál google vagy hasonlókkal utánanézni (ezt speciel meg is lehet találni ilyen módon, nem úgy mint a tiedet :) ), de ha másra nem, legalább közművelődésre jó. Ebben a tekintetben a kérdés költői :) Ime hát:

  Eléggé hosszú ideje annak,
  hogy a vers végén rímek vannak.
  Viszont annak is már hosszú ideje,
  hogy a vers végén rímek nincsenek.

  A költészet tehát ilyen is, meg olyan is,
  csermelypatak, de hömpölygő folyam is.
  A kis cseppben jól benne van a parsprototó,
  jól tudja ezt minden alkotó.

  Ami a szívét nyomja, az a száján
  távozik el az ihlet óráján.
  De azért van a költőnek foga,
  hogy legyen mivel összerágnia.

  variánsok, ha mégsem akarnátok csalni :)

  a, Aaron Blumm
  b, Parti Nagy Lajos
  c, Virág Gábor

 4. Passz. Nem ismertem. Persze megnéztem a gugliban, de úgy meg ugye nem ér. :)

 5. Az se baj, mert most már legalább tudod és ez volt a cél :) Egyébként Partitól, aki amúgy valóban költő és drámaíró, leginkább csak ezt a nagybecsűt ismerem (egyelőre), viszont Aaron Blumm (alias Virág Gábor, vajdasági író – ez volt a crosslinking :) ) novellái a kedvenceim közé tartoznak. Itt elolvashatod őket:
  http ://irodalom .elender .hu/ vajdasag/ blumm/
  (bocs a link engedélyezés kijátszásáért :P )
  Nekem speciel a kezdő, “Miért szeretünk óvodába járni” című a kedvencem. De a többi is nagyon jó.

 6. Partival elég bizarr viszonyban vagyok. Bár tudom, hogy a szavak nagy mestere, ennek ellenére egy verseskötetét sem olvastam még. Ezzel szemben két regényét már kivégeztem és egy novelláskötete itt figyel az olvasásra várók között.
  Mondjuk az egyik regény az paródiának íródott. Annak jó, regénynek borzasztóan rossz. A másik viszont, a ‘Hősöm tere’ zseniálisan jó, csak ajánlani tudom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *