Egészségügyi etüd

Mivel a tegnap estét már úgy vészeltem át, hogy papírzsebkendőt tömködtem az orrlyukamba, beletörődtem, hogy itt az idő, el kell mennem orvoshoz gyógyszert iratni. (Parlagfű és feketeürömfű allergia.)
Egy idősebb nő volt csak előttem, igaz, valamivel több, mint félórát töltött bent. Én közben hallgathattam azt a vidám faszit, aki ismeretlenül is a bizalmába fogadott és széles jókeddvel magyarázta, hogy ugyan semmi baja, de mivel úgyis utaznak Gyulára, így írat magának beutalót a reumatológiára. Gondolom, ez ingyen strandbelépőt jelent.
Nekem gyorsan felírták a gyógyszert – bár amikor szóltam, hogy írjanak két csomaggal, kicsit furcsán néztek. (30 szem/doboz, napi egy szem, durván két hónap.) Utána az orvos kiment fekvőbeteghez. Rendelési időben. Mondjuk nem értek hozzá, lehet, hogy ezt így szokták.
Én mindenesetre átsétáltam a gyógyszertárba. Itt legalább megláttam, mi tartott az idősebb nőnek félóráig a rendelőben: nagyjából egy Harrypotter kéziratnyi receptet tartott a kezében. 6-7 perc után is még csak ott jártunk, hogy a gyógyszerész az asztalon rendezgette a papírokat. Mint elmondta, a programnak nem mindegy, milyen sorrendben viszi fel a recepteket. Jó tíz perc múlva az öreg hölgy megjegyezte, hogy miért nem megyek közvetlenül a kiadóablakhoz? Ha csak egy receptem van, akkor ott is kiszolgálnak. Átmentem. Tényleg. (Biztonság kedvéért csak az egyik csomag receptjét adtam be.) Mondja a nő, hogy 2300 forint.
– Ejha – szaladt fel a szemöldököm.
– Hát, igen – bólogatott a gyógyszerész – ennyi, amióta megszűnt rajta a támogatás.
– Nem csak ez a baj – vakartam a fejem – lehet, hogy nincs ennyi pénz nálam.
– Azért számolja meg.
Megszámoltam. 2260 forintom volt.
– Bankkártyával lehet fizetni?
– Csak a másik ablaknál.
Felmarkoltam a cuccomat, készültem, hogy visszaállok az előző helyemre – de nem tudtam nem észrevenni, mennyire összezárt a sor, mennyi káröröm nézett vissza a szemekből. Elnyomtam egy káromkodást, félhangosan csak annyit mondtam, hogy van még más gyógyszertár is a városban – aztán eljöttem.
Útközben beléptem egy másik gyógyszertárba. Bankkártya? Oké. Gyógyszer: 2280. Eljátszottam, hogy meglepődök.
– Mitől lett ez ilyen drága?
– Mert levették róla a támogatást.
– Aha. Akkor biztos van olcsóbb alternatívája, ugyanezzel a hatóanyaggal.
– Ennek ugyan nincs.
Remek. 16 éve van allergiám, eddig ez a szer jött be nekem a legjobban. Valamelyest csillapítja a tüneteket és nem is alszok el tőle. A TB szerint viszont nem érdemlem meg, hogy a sokmilliós befizetéseimből támogassák ezt a gyógyszert.
– Viszont, ha nincs rajta semmi támogatás, akkor gondolom, orvoshoz sem kell mennem feliratni – próbálkoztam tovább.
– Hogy gondolja? Recept nélkül nem adhatom ki.
Na, itt hidaltam le megint. Ha úgysem tesznek hozzá egy kumma forint támogatást sem, akkor mi közük van hozzá, hogy vásárolni akarok? Miért kell nekem egy fél napot a körzeti orvosnál rohadnom, miért kell nekem vizitdíjat fizetnem, amikor úgyis piaci áron kapom meg a terméket?
Valahol elvesztettem a fonalat.

24 Comments

 1. Ebben most speciel nincs igazad. A recept nem azért kell, mert piaci áron kapod meg vagy sem. A két dolognak nincs köze egymáshoz, inkább a benne lévő hatóanyag veszélyessége határozza meg.

 2. Mert:
  – morfium: az ópiumkészítmények legerősebb kábító-fájdalomcsillapító hatóanyaga …
  Érdekes lenne önköltségi áron a patikában venni, de van akinek ingyenes és ezt kapja rendszeresen.
  – korábban nekem is írtak fel olyan “biciklis” injekciót, amivel most a Tour-on lebuktak.

  Az viszont nem fér a nagy fejembe, miért nem támogatott az antiallergén szer.

 3. Rea,

  Hát, nem mondanám, hogy az orvos túlságosan töri magát a veszélyesség meghatározásában. Jelen esetben kifejezetten nevetséges a helyzet.
  Így megy:
  Bemegyek az orvoshoz.
  – Gyógyszert szeretnék íratni parlagfűallergiára.
  – Melyiket?
  – Zyrtec.
  – Rendben.
  Ennyi.

  Simán meg lehetne csinálni, hogy megmutatom a gyógyszerésznek az SZTK leletet, bekeretezve rajta a két fő allergént – és már adhatná is ki az általam kért tablettát.

  Viszont annyiból igazad van, hogy rendszertechnikai elemként tényleg kell egy ellenőrzési pont a gyógyszerhez jutásnál. Ideális esetben ez a körzeti orvos. De én eddig csak annyit tapasztaltam meg ebből, hogy ‘Gyógyszerallergiája van? Nincs? Akkor írja, Évike…’ Ennyit a gyógyszerész is tud.

  Persze lehetnek komolyabb betegségek is, komolyabb gyógyszerekkel… szóval mégis csak neked lesz igazad.

 4. Kurbli,

  Igen, ez is igaz.

 5. Van olyan antiallergén, ami nem receptköteles, a Claritine. Közben ennek kapcsán rájöttem, hogy többek között azért is kell recept, mert így van esély arra, hogy egy terhes vagy egy szoptatós kismama – akiknek ugye ellenjavallt – nem jut hozzá. A Claritine-t sem tesztelték rajtuk, viszont az elmúlt x év tapasztalatai alapján kimondható, hogy nem veszélyes, ezért kaphatott a loratidine vény nélküli fokozatot.

 6. Oké, bár ez szerintem megint olyan kérdés, melyet egy gyógyszerész is meg tud kérdezni.
  Igaz, egy benzinkutas már nem. ;-)

 7. A magyar egészségügy igenis jó!!!
  Csak össze kell hasonlítani más országéval.
  Mondjuk ott van például az angol.
  Komolyan fizetne az ember azért, hogy “vizitálják meg” de jól. Nem, nem… előbb kérj időpontot. Kéthét múlvára kapsz is. Ha nagy a baj, akkor menj be az ambulanciára (tiszta E.R.).

  Szóval a magyar eü. minősége csak inerciarendszer kérdése.

 8. Józsi bácsi,

  Hát már hogy az istenbe ne lenne akár a zyrtecnek, akár a claritine-nek helyettesítő rerméke azonos hatóanyaggal?

  http://drinfo.eum.hu/drinfo/pid/0/medicine
  Aszondod neki, hogy “Helyettesíthetőségi vizsgálat”, aztán olvasgatsz.

 9. Varánusz,

  Köszi a linket. Lám, az Internet már okosabb, mint a patikus. :-)
  Ráadásul a Merzin jobb is, mint a Zyrtec – az utóbbi ugyanis azt írja, hogy fogyasztása mellett abszolút tilos alkoholt inni, míg a Merzin-nél csak annyi van, hogy “fokozhatja az alkohol hatását”. :-)

 10. zsUK,

  Erről is lesz hamarosan egy írás, csak keveredjünk ki belőle.

 11. Jó cucc a drinfó, kár, hogy egy properti hiányzik az adatbázisból:
  http://varanusz.blogspot.com/2007/01/ovszhu.html

 12. Az nem úgy van, hogy a helyettesítő gyógyszerről is az orvos dönt (és nem a patikus)?

  Én is elégedetlen vagyok a magyar eü-gyel, igen sok helyen nyilvánvalóak a hiányosságai, hibái. Azoban az is igaz, hogy az egész viszonyítás kérdése. Idén Görögországban jártunk, ahol is a kislányomnak 40 fokos láza lett. A külső hőmérséklet kb. 45 fok volt. Busszal voltunk, szóval eléggé helyhez kötve. Gondoljátok, hogy sikerült elintézni, hogy kijöjjön egy orvos és nézze meg? Tisztára hülyének néztek, amikor ezzel az igényemmel előálltam. Taxit kellett hívnunk és elautózni 40 km-t a legközelebbi gyerekorvosig.
  Szóval ehhez képest a magyar rendszer (ügyelet, kiszállás, stb.) nagyon jó. Csak sok a hibája.

 13. a 300 forintodért küzdenek ezzel a procedurával

 14. Hamurabi, én rendesen adózom, nekem nem 300 Ft-ban van az eü, hanem sokkal-sokkal többen. Ugye el kell tartani a sok szegény kényszervállalkozót.

 15. Ki is írta nemrégiben, hogy jó úton halad az egészségügy javítása? :))) Csak ismételni tudom magamat az előző hozzászólásom után: instant karma. :)))))

  Nekem egyébként egy nagyon enyhe parlagfű-allergiám volt/van, amit kb. 10 éve állapítottak meg. Akkor kiröhögtem őket (illetve az első alkalommal anyáztam, mert sorozás miatt volt a vizsgálat :)))), aztán egy olyan 5-6 éve minden augusztusban kicsit folyik az orrom és többet fújom.

  Így volt ez, egészen mostanáig. Tavasszal ugye kiköltöztünk Bel-Budáról ide Pestszentlőrincre és körben minden zöld, no meg itt a Halmierdő is – az allergiám meg idén nem akar előjönni. :) Nem tudom, hogy hogyan csinálja, de örülök neki. :)

 16. Varánusz, cinikusan értettem én is.
  Ma fizikoterápia közben halgattam ahogy a terapiás nővér dumcsizik a beteggel:
  – tudja, amióta van ez a reform, azóta a betegnek csak jogai vannak, kötelezettsége semmi…
  Nabazmeg. Ha valaki bemegy betegen ekkátásért, akkor milyen kötelességei vannak? Köteles lázasnak lennie, görnyedni a fájdalomtól? Nem értettük ezt többen… Kiderült, hogy amióta 300 forint van, azóta lecsökkent a zsebbeötszáh’ így nehéz priorizálni a beteg queue-t. Viszon bevezették az időpontozást, így nem is tudna trükközni, kit hív be haverságból előbb kezelésre. Oszt nemtetszését ki is fejezte a fenti kijelentéssel.

 17. Adi,

  Jó neked. Nekem Kispesten volt ilyen ‘kicsit többet folyik az orrom’ – itt meg majd megpusztultam az utóbbi két napon. És nagyon nem értem: mindenhol ápolt kertek vannak, belátok a víztározóhoz, ott sincs semmi… csak az erdőben lehet a parlagfű. De ott meg nem szokott…?

 18. Ápolt kertek? Haha! A parlagfű mindenhol megnő, ahogy régebben olvastam róla, sajnos igencsak szereti országunk éghajlatát (mert ugye nem őshonos növény). Szerintem a járdák-utak mellett (a Flór mellett az erdőszél néhol kifejezetten gondozatlan), illetve az iparvasút környékén keresgélj, ott biztos lesz.

  Egyébként elkiabáltam, ma olyan szinten jelentkezett a dolog, hogy párszor rámjött egy-egy tüsszögő-“roham”, de ez is legföljebb 5-6 hapcit jelent.

 19. A globalizáció mellékterméke: “…Észak-Amerikából származó gyomnövény, Európában nem őshonos….” stb.

 20. Hja, mint a paprika vagy a kukorica. ;-)

 21. Az ellenszer:

  – izmos torma

  – dijoni mustár

  – hagyma-hagyma-hagyma

  – és egy csúnya beb.szás, hogy tompítsa a receptorokat. :)

  B megoldás: Egyiptom, Thaiföld vagy Ausztrália

 22. Mert akkor már nem tudod, mitől könnyezel.
  Ha jól sejtem, akkor te azok közé tartozol, akik a fejfájást hasfájással gyógyítják? ;-)

 23. További idevágó link Balla Zoltán bányamérnök-geológus írása: Receptek, beutalók és leletek a magyar egészségügyben címmel (http://www.es.hu/pd/display.asp?channel=VISSZHANG0734&article=2007-0822-2116-07RMUG)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *