Véletlen

Csütörtökön reggel nézegettem a kertet, próbáltam eltervezni, hogy mi minden fog ide bekerülni. Az alapvető gond az, hogy fantáziám van, de növényismeretem szál sem. Például tudtam, hogy lesz itt olyan narancssárga bogyós bokor – de nem tudtam a nevét. Úgy meg rákeresni, hogy izébigyó…
Aztán hazafelé a tömött buszon beleolvastam egy idősebb hölgy könyvébe. Észrevette, indignáltan berakta a könyvjelzőjét és becsukta a könyvet. Majdnem nyomtam egy csókot a homlokára – a könyvjelzője ugyanis egy planétás lap volt, rajta az a bizonyos bokor: kerti madárbirs.
Már csak meg kell venni.

6 Comments

  1. Szia! A tűztövis narancssárga bogyós és magas bokor lesz. A borbolya (Berberis) is narancssárga, de sokkal több a bogyója. A madárbirs piros bogyós. abból van vízszintes (Horizontalis) és felfelé növő. Ha kell, küldök fotót a garázstetőnkről. nálunk madárbirs és tűztövis van, hogy eltérő legyen a színük.

  2. Megköszönném. Mindenesetre jó hír, hogy van több fajta is, mert így mind magasságban, mind szélességben tudok majd komponálni.

  3. Vedd figyelembe ,hogy a tűztövis baromi nagy helyigényű egy idő után és veszettül tüskés,bár igen kiváló sövényalany. Szépen díszít a fehér virágával ,sárga bogyóival,amit pl. nálunk előszeretettel dézsmálnak le a madarak.Télen is megmaradnak levelei. Nálunk ez a kerítés, cca 120 m-nyi és a kezdetben kicsi bokrocskák ma már(az évi két nyírás ellenére is )elérik a 4(!)m szélességet. Az utcai fronton már kitúrta az autócskámat a helyéről kis mocsok:-) .

  4. Ez egyre jobban hangzik, hely ugyanis van. A növényt nem kerten belülre tervezem, hanem kerten kívülre. Hátul, a földút túloldalán van egy ronda betonkerítés, amely mellé az emberek már megpróbáltak mindenfélét ültetni. Vannak gyümölcsfák, vannak mindenféle bokrok – én pedig valami narancssárga-piros bogyós kompozíciót álmodtam abba a lyukba, amelyik a mi portánk mögött van.

  5. Szia, én javasolnám az ehető bogyós bokrokat is. Tapasztalatból mondom, baromi jó, amikor az ember a kertje végiből szedegetheti este a ribizlit (piros,) málnát (piros), jostát (ha megérik, sötétkék), és a lilaakácot is javasolnám, ez ugyan nem ehető, de ezt a nagy szárazságot is jól birta szinte öntözés nélkül, és már másodszor virágzik (lila).

  6. Nyitott kapukat döngetsz. :)
    Ilyenek vannak tervben, hogy feketeszeder, málna, egres és cseresznye. Meggyünk és szilvánk már van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *