Ha felépül egyszer a házunk

Nagyítás

Igen, itt van. Rögtön az elején belefutottam egy ránézésre megoldhatatlan problémába. A faház léceit szorosan kellett illesztenem, ha nem akartam, hogy elmásszon a méret. Csakhogy bejött egy olyan léc, amely az egyetlen rossz irányban volt görbe – hosszanti irányban, alul volt benne az ív. Lenyomtam az egyik sarkon, felkunkorodott a másikon. Ha a másikon kalapáltam le, feljött az elsőn. Ha lecsavaroztam mind a két oldalon, akkor felszedte az alatta lévő deszkákat. Nem volt más megoldás, vissza kellett bontanom az egész házat és minden deszkát rögzítenem valahogy. Igenám, de… A képen láthatod, hogy a deszkákat a keresztezési pontban lehet egyedül rögzíteni. Csakhogy ha itt lecsavarozom a második sor deszkáit az első sorhoz, akkor a csavartól nem tudom majd lerögzíteni a harmadik sor deszkáit. Hacsak nincs egy csomó derékszög alakú vasam. Volt.
De nem voltam nyugodt. Mi van akkor, ha a tizedik sorban fogok ki egy ugyanilyen rossz görbületű lécet? Visszabontok a padlóig?
Szerencsére nem került rá sor, a probléma trükkösen oldódott meg – magától. A lécek többsége ugyanis borzasztóan görbe volt. Vetemedett jobbra, balra, spirálisan… rossz volt rájuk nézni. De hamarosan rájöttem, hogy ez az igazi alapanyag: ha ugyanis valahogy mégiscsak sikerült kalapáccsal, nyers izomerővel belegyüszmékelnem a nutot a horonyba, akkor az úgy befeszült ott, hogy jobban tartott, mintha lecsavaroztam volna. Itt-ott azért raktam bele csavart is, de csak éppenhogy.

A fényképek alapján azt mondhatnád, hogy nincs ebben semmi különös, hajigálni kellett befelé a léceket, oszt jól van. Amekkorát tévedsz. Minden léccel meg kellett ismerkedni, birkózni egyet, legyőzni, elvenni a libidóját. Mindezt a tűző napon. Iszonyú pepecs munka volt és még csak azt sem mondhatom, hogy segítséggel könnyebb lett volna. Nem.
De legalább kiderült, mire is jók igazából a literes kiszerelésű horvát sörök.

Nagyítás Nagyítás

Nagyítás Nagyítás

Nagyítás Nagyítás

9 Comments

 1. Ha félépül *végül* a házunk! ;)

 2. Gondolom a kovetkezo kerdest mar varod: Minek neked fedett homokozo? :D

 3. Payskin,
  Ez volt a másik esélyes. :)

 4. Szindbad,

  Nem homok, sóder. Amikor készült, nem akartam a havi fizetésemet betonra költeni. Biciklitárolónak, szerszámtárolónak jó lesz így is.

 5. bocs, semmi közöm hozzá, de az alapot nem lett volna jobb 10 centivel magasabbra önteni?

  Mert így – ahogy kiveszem – egy zápornál igencsak esélyes feltőltődni vizzel.

 6. Jelenleg ez olyan 1 centivel van a földfelszínnél magasabban. A telek maga vízszintes, nem várható nagy vizek keresztülhömpölygése, még nagyobb viharok esetén sem. Ha mégis megállna benne a víz, az egyrészt a sóderen keresztül le tud szivárogni, másrészt nem okoz nagy kárt, mert a fa impregnált, odabent meg csak kerékpárok, kerti szerszámok lesznek.
  Másfelől… ez most tíz centis alap – ehhez kellett 12 zsák előkevert beton. Nem is a pénz volt durva, hanem az, hogy egy napon keresztül kevergettem a betont, mire készen lettem. Kétszer ekkora magas alap már nem fért volna bele a napba.

 7. Hahó Joe

  Azt szeretném kérdezni, hogy mivel izélted a nútokat a fába?

  Köszi a választ előre is

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *