Egyszerű RAM bővítés

Nagyon keményen indult számomra a hét, tegnap nem is szándékoztam mást csinálni otthon, mint berakni két darab 1GB RAM modult az otthoni gépembe, enni egy kis hermelint, majd a sör után beájulni az ágyba.
Hát, nem.
A gépben 3 db memóriaslot van. Eddig egy 512 MB RAM modul volt benne. Tettem volna be a másik két modult, amikor kiderült, hogy az egyik vinyó sarka belóg a harmadik slot fölé, emiatt nem megy be a modul. Nézegettem aztán feltűnt, hogy a DVD író rövidebb pár centivel, ha megcserélném ezt a kettőt, akkor éppen bemenne a RAM a helyére. Nosza. Igenám, de a kábelek így már nem értek el az eredeti egységig, azokat is meg kellett cserélnem. Ez még nem is lett volna olyan nagy baj, csakhogy ekkor borul az eredeti primary/secondary slave/master kiosztás – amiben az a tragikus, hogy a fene sem emlékszik, hogy a három vinyó és a DVD közül melyik milyen státuszban volt. Megnézni meg csak úgy lehet, ha kiszerelek mindent – ehhez viszont ki kell kapnom a procit is, mert a szerelőkeret csak úgy fér ki. Félóra múlva számítógépalkatrésszel volt tele a nappali… meg a hócipőm. Gyakorlatilag darabokban hevert a gép – de legalább meglett a szükséges információ. Összeraktam, bekapcsoltam. (Persze ekkor még nem raktam vissza a helyére, ugyanis bútorba van szerelve a kis drága.)
A jó hír az volt, hogy nem sípolt. A rossz az, hogy nem is működött.
Első körben kikaptam a két új modult, bekapcs – sípol. Ekkor átraktam a régi modult a nullás bank-be, és már be is indult a gép. Beraktam mellé az egyik újat, akkor is elindult. Beraktam a másik újat – se kép, se hang. Tehát 2 giga a max.
Modulok újra ki, 1 gigás a nullás bank-be. Beindul. Még egy giga, megint beindul. A félgigás a harmadik slotba, ájulás. Hmm… tényleg 2 GB lehet a határ.
Kiszedtem a félgigásat a harmadik slotból, szomorúan nézve az üres helyre: végülis emiatt kellett darabokra szednem a gépet majd újra összeraknom.
Újabb tesztindítás, működik. Ráraktam a külső borítást, beszenvedtem a helyére, ahogy kell: földöncsúszva az íróasztal alatt, zseblámpa a szájban, fojtott káromkodások. De minden jó véget ér egyszer, elkészült. Igaz, ekkor már este kilenc volt, de a jól végzett munka öröme mindenért kárpótol.

Bekapcsoltam… se kép, se hang.

Ott rohadj meg.

Tudom, ebben nincs semmi rendkivüli, mindenkivel történnek hasonló dolgok. Csak nem éppen akkor, amikor egyre súlyosabb időzavarban vagyok – és nem ilyen sűrűn, mint ahogy mostanában velem. Apró, hétköznapi dolgok (vasárnap délután DVD-t akartam írni – ráment az egész délutánom és nem sikerült) vadulnak be és falják fel szörnyetegként az időmet. Mintha ólomcipőben kellene sodró vízben Cooper-tesztet futnom.

2 Comments

  1. Szűk helyeken egy tükör és egy zseblámpa csodákra képes ;)

  2. Annyi már nem fér a számba. :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *