Mindenféle

A derekam… valami olyan dimenziókban tartózkodik, ahol az entitások fájdalom útján kommunikálnak. És be nem áll a szája.
De megcsináltam. Pedig reggel nem úgy nézett ki, hogy összejön: eleve későn keltem (9-kor), aztán elszuttyogtam az időt, később elmentem kocsit mosatni, bevásárolni… délután kettőkor tudtam csak nekiállni a betonozásnak. Viszont este nyolcra le is pörgettem.
Marha nagy szívás volt, nem is kívánom senkinek. Egy pici műanyag kádban kevergetni a betont… hiába előkevert a por, azért fánglinként csak el kellett azt keverni vízzel. Gyakorlatilag egész nap görnyedtem… csak akkor egyenesedtem fel, amikor újabb – bazi nehéz – zsákot kellett kihozni a lakásból.
De elkészült. Igaz, a házról még semmi hír, a Bricostore-ban lepattintottak, miszerint igaz, hogy náluk vettem, de nem tőlük: valami fertőrákosi cég az eladó, nekik semmi közük az ügylethez, érdeklődjek esetleg ott. Százötvenezer forint csak úgy lóg a levegőben…

Nagyítás Nagyítás

Nagyjából félidőben. A tűző napon.
A munkahelyen azt fogom hazudni, hogy a hétvégén Egyiptomban voltunk.

Nagyítás Nagyítás

Itt meg a vállizmaim úgy megdagadtak, hogy nem bírtam leengedni a kezem. Mellette meg az elkészült mű csodálható meg.

De nem csak ennyit történt vasárnap. Boltba betonozási kellékekért mentem be. Ilyen kellék volt az a szép világoskék lavór is, a második képen. Pusztán emiatt kellett bemennem az Auchanba. Aztán ha már ott voltam, gondoltam benézek a műszaki részlegbe. Az első döbbenet a mikro hifi pultnál ért. A héten vettünk a dolgozószobánkba egy ilyesmit: semmi extra, cédé, rádió, erősítő, hangfal. A Mediamarktba mentem, mert egyrészt közel van, másrészt jó szokott lenni a választék, harmadrészt meg szülinap van és nem akarok hülye lenni. Találtam is egy minden szempontból ideális LG versenyzőt harmincért – pont annyit tudott, amennyit szerettünk volna. Csakhogy csak az az egy darab volt belőle, amely a polcon is volt. Így vettem egy felmarketingolt másikat harminchétért. Erre most belefutottam az Auchanban egy raklapnyi ugyanolyan LG-be, huszonnyolcért. Mert ők sem hülyék.
Na de nem is ez a lényeg, gondoltam megnézem a tévéket is. Tudni kell, hogy egész héten tévét kerestem neten/telefonon – és nagyon elkettyentem. A készüléket már régen kiválasztottam, erről lenne szó. Tessék megnézni az árakat: száznegyvenért van olyan helyen, ahol értékcsökkent termékeket csomagolnak újra forgalmaznak. Afölött meg százhatvantól megyünk felfelé.
De nemcsak ez van. Kipróbáltam a webes vásárlást, ennél a cégnél. Regisztráltam, végigmentem a webáruház formjain, aztán a végső kattintás előtt úgy döntöttem, elolvasom alaposan a szerződési feltételeket.
Nos, jól tettem. Azt írják, hogy ha a boltjukban veszem meg, akkor érvényes a szokásos három napon belüli csere, amennyiben tré a termék. Ellenben ha a webáruházban rendelem meg, akkor ilyen nincs, helyette van nyolcnapos elállási lehetőség. Ez, ugye, ránézésre sokkal jobb: nem három nap, hanem nyolc, nem kell, hogy a termék műszaki hibás legyen, elég, ha nem annyira jó, mint gondoltam… vevőbarát.
Aztán elolvastam jobban:

Elállás joga

Megrendelése során Ön élhet a 17/1999. Kormányrendeletben részletesen rögzített feltétel nélküli elállási jogával. Ha el szeretné olvasni a törvény szövegét, kattintson ide. Ön a szerződéstől az áru átvételét követő nyolc munkanapon belül indoklás nélkül elállhat. Ebben az esetben az Eladó köteles a Vevő által kifizetett összeget haladéktalanul, de legkésőbb az elállást és az áru visszaszolgáltatását követő harminc napon belül visszatéríteni. Figyelem! A Vevő viseli az elállási jog gyakorlása miatt az áru visszaszolgáltatásával kapcsolatban felmerült költségeket. Az Eladó követelheti az áru nem rendeltetésszerű használatából eredő kárának megtérítését. A Vásárló nem jogosult elállási jogát gyakorolni, ha a csomagolást felbontotta.

Hát, igen. Azért így könnyű. És természetesen ebben az esetben nem érvényes a 3 napon belüli visszacserélési móka.
Nyilván ezek után azt mondtam, vegyen tőletek tévét a harapós ló. A többi webáruházban gyk. ugyanezt a sablonszöveget találtam, úgyhogy azokat is hanyagoltam.
Igenám, de hol találok ilyen jó áron tévét máshol? (Tudni kell, hogy ezt a tévét január környékén néztem ki magamnak: akkor 230e volt. Azóta leesett 180-ra, illetve webáruházakban 160-ra.)
Szóval fel volt adva a lecke – és fogalmam sem volt, hogyan oldom meg. Ez az állapot egészen addig tartott, amíg az égszínkék műanyag lavórommal be nem csámborogtam az Auchan műszaki osztályára: ott figyelt az én kis tévécském százötvenért. Nem sokat tétováztam.

Így ma megint nem ért véget a nap a kerti munkákkal – éjszaka tévét barkácsoltam. Egyelőre tetszik – de az erejét nyilván akkor fogja megmutatni, amikor sorra rácsatlakoztatok mindent, aminek van hozzáillő dugója.

2 Comments

  1. Azt mondják mellettem az okosok, hogy ezt az elállás dolgot nem a webáruházak találják ki, hanem ez van a törvényben. Azt gondolom, mindkét oldal felé nehéz ügy: megveszed, kibontod, nem az van benne, nem működik, nyivlán vinnéd vissza azonnal. Mondok jobbat: egy 3 napos konferenciára kell egy szép nagy plazma. Elmész, megveszed, kicsomi, használod a konferencián 3 napig, aztán visszacsomagolod, és visszaviszed, hogy elállsz a vásárlástól. :) Azalatt összefogdosták, leöntötték kólával, leverték az asztalról… Nehéz ügy.

    Jártunk hasonlóan szoftverrel. X cég Y1, Y2, Y3 szoftverét felvettük a kínálatba. Y1, Y2 honosítva volt, Y3 nem, csak mi ezt nem tudtuk, és azt is magyar nyelvűként tüntettük fel. Emberünk megvette Y3-at, mert magyar nyelvű. Aztán feltelepítette, beaktiválta, és kiderült, hogy mégsem magyar nyelvű, és akkor ő szeretné ezt azonnal kicserélni a Z cég AB programjára. Nekünk meg maradt egy eladhatatlan Y3-unk, amit ráadásul X nem vesz vissza tőlünk, mert vitatja, hogy ki volt a hülye. :-P

  2. De azt te is látod, hogy így meg értelmetlen. Akkor legyen itt is 3 napos visszavásárlás, műszaki hibás termék esetén. De a webes vásárlás során ilyesmi nincs – van helyette ez a semmire sem jó elállás.

Leave a Reply

Your email address will not be published.