Hulla*hulla

A négynapos ünnep elérte célját. A Munka Ünnepét harsány munkával ünnepeltük. Pihenés…? Majd holnap a munkahelyen. Ha engedik.
Viszont az is tény, hogy nagyot haladtunk előre. Habár egy elég hülye ágyunk van, de azért már mégsem a föld… és már állnak a szekrények, csak éppen egy selejtes fiók miatt pont az enyém nincs befejezve.
Kicsit csalódtam azért az IKEÁ-ban. Éppen a lányomnak magyaráztam, hogy mennyivel egyszerűbb IKEA bútort szerelni, mint KIKÁ-t, és ezt egy fiók összerakásán keresztül akartam illusztrálni – richtig ez az egy darab volt selejtes a hihetetlen sok elem közül, melyeket az utóbbi egy hónapban összeraktam. Rosszul volt kimarva a fiók aljának a vájata, emiatt nem lehetett tökéletesen összefogatni a széleit, emiatt meg eltört egy kör alakú rögzítőanya. Végül valahogy csak összeraktam (a ráspoly csodákra képes), viszont ilyen anyát fogalmam sincs, honnan szerzek.
De a legdurvább csalódást ezek az egy méter széles PAX gardróbok okozták. Elméletileg simán be kell férnie négy fióknak/kosárnak még a középső zsanér alá. A tervezőprogram simán engedi így megtervezni. Fényképen látni is ilyen bútort. A gyakorlatban viszont ez így nem működik. Már tegnap is eszméletlen sokat szerelgettük ki-be a fiókokat, mire kijött valami elfogadható megoldás… de ma, ma sokkal nagyobbat szívtam. Itt egy kicsit más volt a fiók/kosár arány, és egész egyszerűen nem fértek be sehogy. Semmiféle trükközéssel. Ekkortájt a gondolataimban felváltva keveredtek a tervező kedves édesanyjának, egy talicska aprómajomnak és egy ravatalnak az ideái. Végül úgy oldottam meg, hogy az egyik szekrényben dekorszikével, tűreszelővel műtöttem le egy milimétert a kosár mindkét műanyag tartósínéről, így be tudtam rakni egy lyukkal lejjebb a következő fiókot. Igaz, a zsanér továbbra is hozzáér a felső fiókhoz, ki is mart egy vájatot a fiók oldalában… de majd összekopik.
A legutolsó szekrénynél jöttem rá a végső megoldásra: nem kell foglalkozni a gyári furatokkal. Vízmértékkel, colostokkal meghatároztam az új furatokat – és sikerült egy centivel a zsanérok alatt befejeznem a legfelső fiókot. Miközben az egészben az a legbosszantóbb, hogy semmi probléma sem lenne, ha a vas tartósín két miliméterrel keskenyebb lenne: harminc miliméterből simán tudtak volna engedni kettőt.
Szóval, kedveseim, ezt kurvára félreterveztétek.
De azért csak megcsináltam: két darab egy méteres szekrényt vágtam készre ma, pluszban felcuccoltunk lentről két szekrényt is az emeletre, ugyanazzal a lendülettel szinteztem és rögzítettem is őket a falhoz, majd elrendeztük lent is az étkezőt. Fél tízkor végeztem.
Haladunk, haladgatunk… de nagyon messze még a vége. Habár azért egyre közelebb van a minimális komfort elérése – az a pont, ahonnan már lassíthatunk, mert már nem lesz annyira sürgős, mint most.

10 Comments

 1. “viszont ilyen anyát fogalmam sincs, honnan szerzek”

  Megmondom: Ikeából. Bemész, szólsz, hogy eltört, adnak másikat. Esetleg kettőt is. Nekem a Poaengben pattan el mindig az egyik csavar, simán pótolják.

 2. A PAX-al nemárt vigyázni :)
  Kedves megoldás a részükről, hogy páronként minden PAX ajtó ugyanolyan. Térbeli idomként egymásba “forgatható”, azaz nem tükörszimmetrikus. Mivel az ajtókban a középső zsanér rögzítési pontja _nem_ (a mértani) középen van, ezért az egymás mellett felszerelt két ajtó zsanérja nem egy vizszintes síkban van. Ez még nem lenne baj, de az már igen, hogy ebbe a pozícióba nem tudsz polcot rögzíteni. Az ember szépen megtervezi és kiszámolja, hová kerüljenek a polcok, az egyik oldalhoz méretezve mindent. Aztán ugyanazokat a számokat kiméri a másik oldalon és koppan egy nagyot…
  Vicces, bár nem tragikus…

 3. varánusz: “Nekem a Poaengben pattan el mindig az egyik csavar”
  Akkor már tudom, hogy honnan kapta a Poäng a fantázianevét… :-)

 4. Amúgy meg az IKEA igenis jól tervezte meg a bútorait. Más kérdés, hogy mi a helyzet Pakisztánban, ahol legyártották… :-)

 5. Zs, tegnapig én is így gondoltam. De amibe belefutottam, az tényleg tervezési hiba. Ha a 3 centi magas sín két miliméterrel kisebb lenne, akkor simán lehetne a fiókokat szorosan egymás fölé rakni. Így viszont a harmadik fióknál kénytelen vagyok egy meglévő (de eltakart) lyuk fölé fél centivel egy újat fúrni, hogy a negyedik fiók majd beférjen a zsanér alá.

 6. Pix,

  Ezt most nem egészen fogtam. Én 230-as PAX szekrényekkel dolgoztam, ezekhez négy zsanér jár ajtónként – és akárhogy forgattam, mindig szimetrikus volt a két oldal.

 7. Varánusz,

  Nem lehet ilyen egyszerű a világ. :-) De holnap kipróbálom.

 8. Tovább megyek. Még az is lehet, hogy a Michelle Wil^H^H^H^H^H^Hfeitben, akarom mondani a Kikában is kapsz hozzávalót. Én a reklamációs pulthoz, vagy ügyfélszolgálathoz szoktam fáradni, 3 perc.

 9. JoeP, a 200 magas PAX szekrényekhez ajtónként 3 db. zsanér van. Na, ott probléma lehet – nem egymással szembe kerül a két középső zsanér. Gondolom ezzel is spórolnak, egyforma a jobb és bal oldali ajtó. Csak így ami a jobb ajtó tetejétől van X távolságra, az a bal ajtó aljától lesz X messze. Az ajtó persze nem 2X magas :)))
  Egyébként mi is néztünk ilyen kombinált, többfunkciós belső terű PAX-okat. A leírásban szépen nézett ki néhány fiók a szekrényajtók alatt. Valamiért gyanakodtunk és az áruházban összemértük az elemeket. Az jött ki, hogy nem stimmel, nem lehet kirakni az általunk elképzelt kombinációkat. Úgyhogy nem variáltunk, vettünk külön egy sokpolcos nagyszekrényt meg 2 akasztós gardróbot :) Nix fiók. Kicsit sokaltuk is a legózás költségeit, kicsit megvariálja az ember a belsejét aztán másfélszer annyiba kerül, mint egy sima polcos szekrény.

 10. A leírásban szépen nézett ki néhány fiók a szekrényajtók alatt.

  Az egy másik kategória, olyanba én sem mertem belevágni. Mi a belső fiókos kombináció mellett döntöttünk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.