Életem apró örömei

Tesztkérdéseket állítok össze jövendőbeli MCSE kollégák számára.
Nem is tudtam, hogy ennyire jó gonosznak lenni.

Immár rengeteg kérdés gyűlt össze, igazán nem szorulok rá segítségre – de lássátok, mennyire nem vagyok önző, megosztom a szórakozásomat veletek. Akinek van kedve, írja be ide a komment rovatba, mit kérdezne egy informatikustól ahhoz, hogy eldöntse, az illető papír MCSE vagy valódi?

19 Comments

 1. na asszem hozzátok se megyek interjúra :) (igaz még MCSE se vagyok)

  egyébként ez egy nagy parám: ha sikerül (és ha végre neki kezdek tanulni a következő vizsgákra) nemsokára talán én is MCSE leszek. Viszont ahol dolgozom nincs semmi… na jó van két fájl szerver meg egy rakat kliens, de “komoly” dolokat max viruális gépen látok. Szóval még ha meg is leszenk az MCP vizsgák akkor is potenciális papír MCSE leszek :(

 2. Szerintem ez 3 dolog, amit említesz. Van a papír MCSE, aki braindump-ból bemagolja, hogy ha a kérdés úgy kezdődik, hogy… akkor a B válasz a helyes, aztán van, aki rendesen megtanulja az anyagot és van, aki nemcsak megtanulja, de nap, mint nap élesben használja is. Az utóbbi kettő egy normális fejlődési útvonal, az első zsákutca.
  Nyilván a legtöbb helyen az utóbbi kategóriából keresnek embert, de nem szoktak elzárkózni az olyan kandidálóktól sem, akiknek megvannak az elméleti alapjai ugyan, de még nincs tapasztalatuk. Legfeljebb kevesebb zsét ajánlanak nekik. :-)

 3. Hali,

  Az egyik kedvenc gusztustalan kérdésem:

  Adott egy AD csoport aminek full controll joga van a c:\personal könyvtárra. A Szabó Mancika a vezetőségtől engedélyt kapott arra, hogy tagja legyen a csoportnak. A felhasználót felveszed a csoportba. Szabó Mancika szól miután felvetted a csoportba, hogy nem tudja elérni a c:\personal könyvtárat. Ha közvetlenül full controll jogot adsz Mancikának a c:\personal könyvtárra, akkor működik. Mi a probléma?

  üdv,
  Zoli

 4. Izé, írjátok már be a megfejtést, ha nem titok :). Én csak MCP vagyok, és tippem lenne néhány, de kíváncsi vagyok, hogy ennyire összekacsintósan egyértelmű-e a válasz :)

 5. Nem titok, de nem is olyan egyértelmű. Én arra tippelnék, hogy a csoporttagság információ nem érkezik meg a gépre, azaz valahol a globális katalógus környékén lesz a gubanc. Ez viszont ezerféle lehet – erre utalt a ‘jó cucc’ megjegyzésem.

 6. Hali,

  Nem teljesen erre gondoltam, pontosan arra, hogy amíg Mancika nem lép ki és be a gépéről addig nem fogja megörökölni a csoport jogait.

  üdv,
  Zoli

 7. juhéé erre gondoltam én is. Már hogy még nem került be az ACL listába.

  Örülnék ha írnátok még ilyen kérdéseket!

 8. Hazugságvizsgálóval a markában megkérdezném tőle hallott-e már a BrainDumpról.

  Lehet kölcsönkérni a sciósoktól. :)

 9. Nem szeretném nevén nevezni az illetőt,főleg mert itt is kommentel időnként és mert egy igen-igen elismert guru de én először braindump-ról az egyik Neta-s tanf végén hallottam az oktatótól! (ajnálotta, nem tiltotta. Persze nem azt mondta, hogy azokból tanuljunk :))

 10. Azért ez vizsgakérdésnek erős, ha ezerféle megoldás van :). Akkor inkább a falka, vagy mi :).

 11. Tako ez en vagyok? :)

  de ha nem, az se gaz, mert a velemenyemtol egyebkent nincs messze. a braindump imho nem gaz, de nem a tanulas es a gyakorlat helyett, hanem maximum ellenorzeskepp…

  es hat egyebkent is ovatosan kell kezelni ezeket a cuccokat, mert sokszor felrevezet(het)nek.

 12. A braindumpoktól én sem zárkózom el teljesen. Sőt, elismerem, rengeteget használtam is azokat. Maga a használat módja a nem mindegy. Ha már rászántál pár hetet az anyag megtanulására, meg azért van is valamennyi tapasztalatod a területen, akkor lehet foglalkozni a braindumpokkal. Hogyan? Bemagolni a válaszokat – hülyeség. Gondolom, nem kell részleteznem. Tudás tesztelésére? Eleinte próbálkoztam vele, de nem az igazi: sok a hibás válasz. Az egyedüli normális használat a kérdések áttanulmányozása a megfelelő vizsgagondolkodás kialakítása céljából. Meg azért, hogy ha egy kérdéstől megijedünk, akkor azt a részt még át kell egyszer olvasni a tankönyvből.

 13. Caleb,

  Nem vizsga. Tudásra, gondolkodásmódra vagyunk kíváncsiak. Ha az illető egy ilyen problémamegoldós kérdésre olyan választ ad, mely lehet jó, attól függően, hogy mi mindennel találkozik menetközben, akkor az jó válasz. Hiszen a valóságban is így zajlik egy hibakeresés: hiba -> hipotézis -> igazolás… stb.

 14. GT: igen, miből ismertél magadra? :))

  Egyébként én a Visual Certexam nevü cuccot használtam illetve ehhez szedtem le egy rakat vizsgát. Ezekben a Testkinges anyagok vannak csak épp nem a könyvet kell nyálazni, hanem tényleg időre megy és a végén pontoz is. Amiket elrontottam azokat újra meg újra elővettem, utána néztem stb. Ez még csak XP volt, a többitől nagyon parázok mert a gyakorlati hiányosságokat baromi nehéz lesz behozni.

  Joep: nem dobnál be esetleg egy-két kérdést te is?

 15. az osszetett mondat elso felebol :)

  amit emlitesz az nem is braindump, hanem igazi gyakorlas – azaz bevett modszer, csak ugye mivel tobbnyire penzes, tehat itthon max. ceges keretek kozott mukodik igazan…

  anno sok-sok evvel ezelott en is csinaltam ilyet, nem is keveset, a felkeszules utolso fazisaban tenyleg hasznos volt, de mar olyan regen volt, h a szoftver nevet is elfelejtettem :)

  viszont az MS-nek is vannak/voltak online tesztjei, a /learning oldalon biztos megvannak meg.

 16. Az MS tesztkérdésekkel annyi csak a baj, hogy közel sem annyira gonoszak, mint az éles kérdések.:-)

 17. Tako,

  Nem lehet. Nem zárhatom ki, hogy egy jövendőbeli pályázó éppen olvassa a blogot.

 18. Rossz irányba asszociáltam a ‘tesztkérdés’ szóból, jogos. Imádnék meghallgatni egy ilyen interjút (no nem mint felvételiző :) ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *