Lolka

Mert már csak vigyorogni tudok rajta.
Ma szerettem volna feltölteni az adóbevallásomat az ügyfélkapun keresztül.
Ha be tudtam volna lépni. Pedig amikor regisztráltam, akkor leteszteltem néhányszor, ment a belépés. A jelszavamat becsületesen felírtam a jelszótároló programomba. Erre most nem megy.
Jó, tegyünk úgy, mintha én lennék a hülye, kérjünk új jelszót, tánclépés balra, tánclépés jobbra, ugyanaz a jelszó visszaírva – és már bent is vagyok. A koreográfia lejátszása közben kaptam a mellékelt képet. Egyszerűen gyönyörű… egy informatikusnak ilyenkor eláll a szava és rezzenéstelenül tűri azt a kellemetlen viszketést, melyet a legördülő könnycsepp okoz a szeme sarkában. Jóistenem, hát már ennyire szarul állunk, hogy erre sincs pénz?
No, mindegy, hátha még nem fogják megfisingelni az adóbevallásomat. Mehet felfelé az űrlap. Pontosabban mehetne, ha SUN-féle java lenne a gépemen. De nem az van, így marad az egyszerűsített feltöltés, ahol nekem kell megkeresnem, melyik alkönyvtárba mentette el a program a feltöltendő fájlt. Oké, amikor kijelöltem felküldésre, akkor kiírta, de valami piszok hosszú útvonal volt, a fene sem jegyezte meg. És az már legalább félórával ezelőtt volt.
Mindegy, józan paraszti ésszel megtaláltam. Már tényleg csak a küldés maradt hátra. Fél perc körömrágás – végül közli a weblap, hogy sikerült. Persze nyugodt csak akkor lehetek, ha a visszaigazoló email is megjön. Megjött.
Mehetek ebédelni. A mai nap sem telt el hasztalanul.

25 Comments

 1. Penzuk van, agyuk nincs. Az egyik banknal is hasonlo problemaba (lejart tanusitvany) futottam bele, ott sem a penzhiany a gond.

  A Java eroltetes pedig egyik legfobb jellemzoje a szellemileg visszamaradott informatikai cegeknek.

  Van rosszabb is, a hazai informatikai kozepkor allapotait legjobban a “domain igenyles” folyamata mutatja. Nyomtatas, faxolgatas, varolista, majomkodas. A Yahoo elintezi online, percek alatt (persze nem tud .hu domaint).

 2. jaja, én is két példát szoktam mondani a Balkánra.
  Az egyik az, hogy az ekereskedelmet egy 1988-ból visszamaradt kereskedelmi miniszteri rendelet szabályozza (=csomagküldő szolgálat, létező, engedélyezett, nyitva tartó üzlethelyiség kell hozzá(!)).
  A másik az, hogy Magyarországon, az ISZT és jogelődjeinek 10 éves balfaszkodása után sem lehet online domaint regisztrálni.

  Amíg ez a két dolog fennáll, addig minden kormányzati öltönyös majom fogja be a pofáját és ne vegye szájára szókapcsolatban sem az internet és elektronikus ügyintézés szavakat.

 3. Pedig… a fiúk nagyon bíznak a javá-ban.
  http://nol.hu/article-proxy/433997/

 4. Hali,

  Teljesen egyetértek zokszigen-el. Pénzük van, csak agyuk nincs. A tanusítvány nem lejárt, hanem ahelyett, hogy szolgáltatótól származó minősített tanusítványt használnának felépítettek irgalmatlan pénzért egy nagy (azt hiszem Entrust) CA-t, és persze ennek a Root tanusítványa nincs benne az Windows Root listájában.

  üdv,
  Zoli

 5. JoeP: Ezek … betegek. A YouTube, Gmail, Google Docs & Spreadsheets koraban ilyesmivel bohockodni… Szegyen es gyalazat, mifele sarlatan koklerek dolgozhatnak az allami szferaban? Hogy mernek reggelente turkobe nezni? A YouTube/Gmail nekem ugyanugy mukodik harom kulonbozo platformon, harom kulonbozo bongeszon, raadasul az alapdolgokon kivul *semmit* sem kell telepiteni. Raadasul ennek a szerencsetlen adobevallasnak meg videot sem kell lejatszania, nehany elfuseralt urlap lehet az egesz. Informatikai kozepkor, mintha valami parhuzamos vilagban elnenek, megrekedve a geocities magassagaban.

 6. És még örülhetünk, hogy ők legalább megmozdultak. Ezzel szemben a Nyenyi… hidegrázás.
  http://mivanvelem.hu/2006/12/05/nyugdij-nyogvenyelve/

 7. tanács, a visszaigazoló ímél nem elég.
  amit kérnek majd (bár remélhetőleg nem), az a nyugta, amihez a hozzájutás még cselesebb, csupán 2x kell különféleképp bejelentkezni hozzá.

 8. Sajnos nem tudtam időben elejétől fogva követni bejegyzésed, mert hasonló okból kiindulva erős káromkodási állapotba jutottam. Mi az ördögöt csinál az APEH SZTADI? Kiadta a bevallással összefüggő dolgok megírását néhány szünidős német diáklánynak?

 9. eBev szolgáltatások ->nyugta. Azzal igazolod, hogy az apeh megkapta és elfogadta a bevallást.

  Az egész rendszer egy rakás… ráadásul csak emiatt a vacak miatt kell windózt raknom szegény gépemre, eh.

 10. Zoli,

  Csak most esett le, amit írtál. Így még jobb a sztori: Ugocsa non coronat. Nehogy már bemenjünk a Verysign alá.
  Legalább le lehet tölteni valahonnan a tanúsítványukat?

 11. efg,

  Kösz. Igen, belépkedtem, nem is kétszer, hanem háromszor – végül printscreen-nel kinyomtattam a nyugtát. Mivel máshogy nem lehetett.

 12. Kurbli,

  És azt figyeld ki, mi lesz itt pár nap múlva. Mindenkinek – tehát az ilyen lófütty minivállalkozónak is, mint nekem – február 10-ig be kell adnia a kötelezően elektronikus bevallását. A magyarorszag.hu már ma reggel is kurva lassú volt.

 13. Mennek a zsebekbe a milliok a tenderek soran, aztan majd a sok alvallalkozo osszehegeszti pascalban meg clipperben az alkalmazasokat.

  Kicsi orszag, kicsi IT, nagy korrupcio.

 14. Hali,

  Sajnos fogalmam sincs. Én nem regisztráltam a magyarorszag.hu pedig egy normális Netlock C tanusítványt használ, az pedig benne van a windowsban.
  Az egész Entrustos mizériát onnan tudom, hogy Melasz tag vagyok és a Melasz nagyjából kereszteshadjáratot indított, hogy az Apeh talán tartsa már be az ország törvényeit.

  üdv,
  Zoli

 15. JoeP,
  az IE7 alatt el sem zöldül az address bar, ha megnyitom ezt az oldalt (pedig kéne), tehát MS szerint nem is olyan hiteles. Az Avast! Verification Engine ugyanakkor jónak tarja.
  A tanúsítványt a NetLock Expressz adta ki. Nem tudom, honnan lehetne letölteni.

 16. De azet ahoz ertenek az APEH IT-sek, hogy jo dragan vegyenek szervereket: http://w.blog.hu/2007/02/01/a_huszonnegy_karatos_szerver

 17. Kiegészítés a 15. kommenthez:
  ‘IE 7, Microsoft’s newest Web browser, will show a green address bar only when displaying a Web site that has an “extended validation certificate,” or EV SSL. ‘

  Úgyhogy nem mindig ződül el, csak ha EV SSL a cert.

 18. Hm, en elolvastam, meg a kommenteket is, de attol meg jo dragak nem? :-)

  Meghat tudom en, hogy ennyibe kerulnek ezek a szerverek, de ennyit nem ernek az biztos.

 19. Szindbad,
  gondolom a régebbi VAX-ok már nem vszínű, hogy megfelelnek a komplett államháztartás bevételi oldalainak kezelésére.

 20. Hogy mennyire szuper a rendszer, jól példázza, hogy az imént kaptam levelet kedves apehtől, hogy a ma délelőtt elküldött bevallás (egy hetet görcsöltem rajta, hogy végre jó legyen, telefonos segítséget igénybevéve by Nagyméltóságú Tekintetes Adóhivatal) nem jó, mert… dobpergés… elektronikusan nem lehet leadni.
  Kicsit se vagyok ideges.

 21. Hogy mi? Beadtad elektronikusan azt, amit nem lehet elektronikusan beadni?

 22. Pontosan.
  Mindezt úgy, hogy előtte beadtam ugyanígy – az apeh szerint rosszul – elektronikusan. Aztán ők szóltak, hogy úgy nem jó, mert csak, és itt tényleg ennyi indoklást kaptam, de mindenképp adjam le a mai nap legkésőbb.
  Hívtam őket meg minden, hogy akkor mégis hogy, közben az omniózus nyomtatvány az oldalukról is sikeresen lekerült.
  Ma röpke fél órás telefonos útmutatás során a szuperjó kis Abev2006.exe is azt mondta a beadandóra, hogy nincs benne hiba. Volt nagy öröm. Elküldtem.
  Erre most jött a levél, hogy ezt így ugyanmár.

  Figyeljétek meg, a végén meg minket fognak megbüntetni, és mindezt egy nagy nullát tartalmazó két oldalas, de mégis korrektül kitölthetetlen izé miatt.
  Abszurdisztán a köbön.

 23. Atmeneti benazasok. Remelem.

 24. en ma este probaltam. feltoltottem, hibatlanul. majd fel ora mulva jott a level hogy nem vagyok jogosult bekuldeni. meg jo hogy tavaly majus kozepen elinteztem minden papirmunkat a pech-nel, most utolso napokban lehet menni nem-elektronikus ugyfelszolgalatra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *