Gmail… hát te, mit csinálsz?

Ezen most meglepődtem.
Ma egész nap két gépen dolgoztam. Mindkettőn fel van véve mindkét POP3 postafiókom, de a régin be van állítva, hogy hagyja fent a letöltött leveleket a szerveren. A Technet listák a gmail-es accountomra jönnek. Az Outlook mindig fut, amikor be vagyok lépve, mindkét gépen.

Aztán ment ma az off-on ez a vita a szerencsétlen home user supportról. Próbáltam laptopról követni a levelezést – és itt tűnt fel, hogy nem kapok meg minden levelet. Kíváncsiságból megnéztem a másik gépen – és ott voltak a hiányzó levelek. Azaz a gmail nagy ívben nem foglalkozott azzal, hogy nem akarom törölni a leveleket – leszedés után törölte. (Webfelületen megnéztem, üres volt a postafiókom.)

Logika szerint lehetne kliens oldali hiba is, de a másik POP3-as postafiókkal semmi ilyen asszimetrikus problémám nem volt ma.

Nehezen hiszem el. Azért ez durva.

5 Comments

  1. A gmail/beállítások/átirányítás és POP -ban is az van, hogy ne törölje a letöltött leveleket?

  2. Nem, de nem is lehet. Gondolj bele, a történet arról szól, hogy két kliensen is lehúzom POP3-mal a leveleimet, de csak az egyik esetben kellene törölni, a másiknál nem. Ezt egy normális levelezőszerver megugorja, mert figyeli, hogy a kliens milyen pop3 parancsot adott ki.
    Megnéztem a beállításokat, tényleg ez lehet a probléma. De ez akkor is f@szság. Miért akarja egy szerver jobban tudni azt, hogy én mit akarok? Miért nincs olyan választási lehetőség, hogy ‘by client settings’?

  3. Az ugy van, hogy pop3 protokollban mehetnek olyan parancsok hogy list, retr, dele, amik rendre listazzak, letoltik, torlik a leveleket (retr, dele parancsnak meg kell adni hogy melyik levelet torolje, sorszam alapjan).
    Ha neked van 2 kliensed amelyik kozul az egyik sosem mond dele-t mig a masik szorgalmasan torli a leveleket, akkor nyilvanvalo hogy ki fogja torolni a leveleket a szerverrol (fuggetlenul attol hogy masik x klienssel be vagy lepve, es az nem ad ki dele parancsot).
    A dologban meg az a “szep” hogy a pop3 protokoll pop rendszeru (meglepo :), tehat a leveleket a kliens huzza le x idonkent, igy siman elkepzelheto hogy 11:05-kor a torlos kliens lehuzza az uj uzeneteket, majd 11:06-kor a nem-torlos kliens mar nem fog ott talalni semmit sem.

  4. Izé, ismerem a pop3-at, nem ezzel van a baj. :)
    Ott van a gond, hogy a _nem törlős_ kliens töröl – és utána hiába jelentkezik be a törlős, már nem tud mit leszedni. A Gmail oldalán van ugyanis pop3 beállítási lehetőség – és itt választhatsz, hogy pop3 leszedés után mi történjen: fent maradjon a levél vagy törlődjön. Nincs olyan opció, hogy a kliens dönt.
    Na, ez az, ami kiborított: miért nem engedik, hogy én kliens oldalon határozzam meg, hogy törlöm vagy fenthagyom a leveleket? Miért kell szerveroldalon ezt felülvágni? Külön bosszantó, hogy ez az az “én jobban tudom” mentalitás, melyet baromira rühellek a Microsoftnál – és most itt a jele, hogy a Google is tud hasonlót.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading