Nem értem

Sokadjára ugrok neki a Babó/Gyűrűk ura párosnak, most a változatosság kedvéért angolul.
Ez a tény az apropója egy régóta bennem lappangó kérdésnek: hogyan is működik a regény bioszférája? Eszméletlen helyeken – Mória bányáiban, Mordor kietlen sziklarengetegében – élnek milliószámra az orkok. Növényzetnek nyoma sincs. Állatoknak szintúgy. Mi a francot eszik ez a ragadozókból álló hatalmas massza? Ha egymást… akkor nem kell matematikusnak lennünk, hogy megsejtsük, hová tart a sorozat. Ha követ, sarat vagy földet ennének, akkor rendben lennénk, de ilyesmiről szó sincs – sőt. A főhősöket többször is el akarják fogyasztani, legyenek akármilyen fajtához tartozók is. (Az, hogy az orkok sárból származnának, az csak a filmes adaptációban jelenik meg. Könyvben ilyesmiről szó sincs. Igaz, orknőkről sem.)
No, mindegy, törődjünk bele, hogy orkok milliószámra hemzsegnek olyan környezetben, ahol egy mormál halandó egy hét alatt éhenhalna.
De itt van a következő kínzó kérdés: mi a biznisz ebben az egészben Szauronnak? Úgy értem, háborúzáson kívül semmire másra sem jó lényekkel lerohanni a világot, kiirtani minden növényt és egyáltalán minden élőlényt, üres kősivataggá változtatni a világot… mi ebben a jó neki?
Mi a motivációja?

15 Comments

 1. Kettő válaszom is van.
  Az egyik olyan mismásolós, hogy hátugye Tolkien nyelvész volt nem biológus, jóhogy nem írt arról, hogy mit eszik az ork.

  A másik viszont talán értékelhető. Az – egyébként többnyire olvashatatlan – előzményekből, a Szilmarilokból és A gyűrű kereséséből kiderül, hogy Szauron az igazi ősgonosznak csak a kisinasa volt, aki itt maradt miután a főnökét megbüntették. (Vagy megszökött? Valami ilyesmi.) Tehát egy képzetlen munkaerő lát el egy magas képzettséget igénylő munkakört. Nem csoda, hogy pár hobbit legyőzi.

 2. Na ilyen az informatikus tipusu racionális gondokodás :-)

 3. Ádám,

  Ez oké, olvastam mindegyik könyvet, nagyjából képben vagyok. A kérdés ettől még nem változik: mi a motivációja az ősgonosznak, hogy kietlen pusztasággá változtassa ezt a világot?

 4. Hamurabi,

  A helyzet az, hogy el vagyok kényeztetve, Fantasy témában számomra Pratchett az Isten – márpedig ő nem követ el ilyen logikai bukfenceket.

 5. Azt gondolom nem feletkezhetunk el a mu ideologiai kotodeseitol, azt hiszem, ezek ismertek. Es innen tovabb lehet gorgetni a kerdest: Hogyan lehetseges az, hogy egy teljes orszag, egy teljes kontinens “gonossza” valik? Hogy egy ideologia elveszi a tobbseg jozan eszet, es tarsadalmi szinen gyilkolni kepes erte? Tolkien nem fejti ki a gonosz motivaciojat, egyaltlan nagyon keveset tudunk a gonoszrol. Azthiszem azert, hogy parhuzamba allitsa a “minta” megerthetetlensegevel, felfoghatatlansagaval. Szerintem a hetkoznapi ember tapasztalatan alapul: Fogalma sincs hogy miert, de korulotte terjed a bizonytalansag, kapcsolatok mennek tonkre ideologiai nezetelteresek miatt, no az agresszio, es bizonytalan a jovo.

 6. JoeP, csak finoman, a gyuruk urabol nem kerdojelezunk meg semmit. :)
  Egyszeruen Szauron gonosz es muszaj neki annak lenni. Belulrol fakad, ezt el kell fogadni vagy nem tudsz tovabb menni.

 7. Mit lehet erre mondani?
  “Usap betik”. És közben egy rézkockával ütöm a térdemet.

 8. Nem ütöm, hanem nekiütközik a lábszáramnak. A társalgás meg:
  – Vaké! Vaké!

  Az megállt, és végtelen komoly grimaszt vágva megrázta lábán a rézkockákat, majd mosolyogva kérdezte:

  – Hogy nő az orrod, kaleb?

  – Vakszi, egyre.
  (http://mek.oszk.hu/01000/01071/html/kazo09.htm)
  Bocs a pontatlanságért.

 9. Ezekszerint még nem találkoztál olyan emberrel, aki csak azért gonosz, mert az neki jó? Tisztán csak a pusztításra törekszik? Szerencsés vagy.

  Ehetnek bogarakat, állatokat, (patkányokat). Móriában lehetnek barlangtavak folyók – ne felejtsük a törpök s megéltek vhogy, azok sem követ ettek.
  Mordorba meg folyamatosan szállították délről az utánpótlást. A milliószámra elég nagy túlzás.

 10. Olyannal, aki öngyilkos módra volt gonosz, még nem.
  A törpök véleményem szerint kereskedtek. Az orkok viszont nem igazán voltak jók ebben a műfajban. (Nem is tudnának mivel.)
  Délen is csak a kalózok voltak a szövetségesek – szintén nem egy produktív népség. Ráadásul innen ellátni egy akkora kősivatagot, mint Mordor…

 11. @JoeP:
  Az ősgonosznak legjobb emlékeim szerint a tiszta önzés. Az ainuk énenkébe Melkor beleénekelte a saját kis szemétségeit. Onnantól pedig magyarázhatjuk akár eleve elrendeléssel is.

  Ám ahogyan a dallam egyre jobban kibontakozott, Melkor szívében vágy ébredt, hogy beleszője a saját gondolatait, amelyek nem voltak összhangban llúvatar dallamával; mert Melkor növelni kívánta a maga hatalmát és dicsőségét.

  (…)

  S most némely gondolatát beleszőtte a muzsikába, s nyomban disszonancia keletkezett körülötte, s a közelében dalolókon csüggedés lett úrrá, gondolataik összezavarodtak, muzsikájuk megtorpant; ám néhányan Melkor dallamát kezdték követni a maguk gondolatai helyett.

  @Szinbad:
  Biztos vagy benne, hogy tisztán ideologikusan lehet értelmezni a Gyűrűk Urát, illetve a Tolkien-i életművet? Abban biztos vagyok, hogy a Mordor – náci németország, Megye – Anglia párhuzamokat nyíltan elutasította Tolkien. De a szerzői szándéktól független értelmezésként is kicsit meredek nekem ez a megközelítés.

 12. “Hogy egy ideologia elveszi a tobbseg jozan eszet, es tarsadalmi szinen gyilkolni kepes erte?”

  Hmm… hol is hallottam én már ilyenről… hmm… Emlékeztet egy kicsit a középkori katolikus egyház bizonyos dolgaira, nem?

 13. Engem közelebbi dolgokra is emlékeztet.
  “A hatalom célja a hatalom.”

 14. hrongyorgy:
  Ha már erről van szó, nem kell olyan messzire visszamenned a múltba: az iszlám itt tevékenykedik mellettünk.

 15. erdojaro:
  Ez abszolút így van – de a hatalom az tulajdonképpen birtokos viszony. Ha a történetnek az lesz a vége, hogy nem lesz senki, akin gyakorolhatnád a hatalmat, akkor eltűnik maga a hatalom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *