Kleine szívás, gute szívás

Tulajdonképpen ez az írás valamennyire kapcsolódik Al hozzászólásához. Az ember ugyanis nem úgy utál meg egy terméket vagy egy gyártót, hogy egyszer belefut egy kellemetlen hibába – az általánosabb utálathoz sokkal inkább tömérdek apró bosszúságon keresztül vezet az út.
Olyanon, mint amilyenbe pl. ma este is belefutottunk.
Egy ügyfelünk meglehetősen cifra címtárának forest root tartományát állítottuk át Windows2000-ről Windows2003-ra. (Már céloztam erre a melóra.) A tartományvezérlők HP blade szerverek.
Nyilván a munka oroszlánrésze (büdös vagy és ordítasz) az előkészítő munka volt. Összeszedtünk mindent, kezdve a megfelelő Support Pack-tól a legapróbb információig. Többek között tudtuk, hogy amennyiben a hálókártyák teamingben vannak, akkor inplace upgrade előtt szét kell őket szedni. És még számtalan apró trükköt tudtunk – de tényleg nem akarok túl sokáig ezzel macsózni.
Kezdtük a jó öreg forestprep-pel.

Megjegyzés:
Isten áldja, aki kitalálta a ‘repadmin /options +DISABLE_OUTBOUND_REPL’ parancsot. Eszméletlen mennyiségű munkától kímélt meg bennünket. Ha lesz időm, akkor majd a Technet blogba meg is írom, mi a hálálkodás lényege.

Mint a mesében, minden simán lement. Replikáció – mint kés a vajban. Alig telt el másfél óra és az ország legeldugottabb sarkában is ott vigyorgott az új séma. Jöhetett az upgrade. Távoli gépre rámásolva az i386 könyvtár, ILO porton keresztül belépve a winnt32 elindítva. Elméletileg ennek a kezdeti érdeklődés után minden interakció nélkül le kellett volna futnia. Elméletileg.
Éppen amikor kezdett gyanús lenni, hogy minden túl szépen megy, beütött a ménkű.
Feljött egy ablak, hogy a program hiányol egy francseemlékszikanevére.sys állományt egy Compaq Network Teaming Disc nevű médiáról. Alul egy browse jellegű menü, felette a lehetőségek: OK vagy Cancel.
Zavartan néztünk egymásra a kollégámmal.
– Istenbizony nem voltak teamingben a kártyák – mentegetőztem.
– De a teaming fel van telepítve… – szögezte le.
– Igen. De ki volt kapcsolva.
Vakaróztunk rendesen. A kérdéses DC nagyjából a legfontosabb DC volt az erdőben. (Azzal illik kezdeni.) Schema Master, Domain Naming Master… meg fontos replikációs csomópont.
Értelemszerűen ilyen telepítő médiánk nem volt. Lévén este kilenc után, az se volt valószínű, hogy be tudunk szerezni egyet. Azaz az OK gomb kiesik – marad a Cancel gomb. Belegondoltál? Egy marha bonyolult erdő legfontosabb tartományvezérlője behal inplace upgrade közben.
Nyilván megvoltak a rollback stratégiáink. Innen tudtuk, hogy ha ezt a DC-t – pontosabban a funkcióit – elő akarjuk varázsolni a semmiből, akkor kényelmesen megtekinthetjük majd az ablakból azokat a hajnali kukafosztogató egyetemistákat, akik még éppen megelőzik a hajléktalanokat.
Főnökünk volt olyan balszerencsés, hogy pont ekkor telefonált ránk, hogyan állunk. Nem adhattunk mást, csak mi a lényegünk. Még a telefonon keresztül is érzékelni lehetett, hogyan nyúlt meg az orra.
Természetesen nekiálltunk felszántani az Internetet. Én megpróbáltam a HP oldaláról közelíteni, kollégám pedig guglizott. Mondanom sem kell, hogy én egy abszolút érdektelen oldalra jutottam, ő viszont talált egy érdekes doksit.
Idézek belőle:

If you have Compaq Network Teaming installed, see the informations below:

 • During the Installing Network phase, the installation stops (approximately with 32 minutes left of the install to complete) and a dialog pops up specifying Insert Disk (see actual message below.)
  Please insert the compact Disk labeled ‘Compaq Network Teaming Disk’ into your CD-ROM and then click ‘OK’.
 • When dialog pops up, click Cancel for the installation to proceed. After this point, the installation proceeds uninterrupted until it is complete.

Gondolj bele azoknak az embereknek a lelkivilágába, akik szerint ez így korrekt megoldás. Nem, nem teszünk ki az ablakba egy ‘skip’ gombot. Nehogymár. Szarjon csak be az a rendszergazda, hogy ha nyom egy Cancel-t, akkor lesz egy installálás közben ábrándosan félbehagyott, használhatatlan szervere. Hogy esetleg ki is írhatnánk valami információt az ablakba? Ugyan már… nyomd meg öcsém a gombot, ha bátornak érzed magad!
Természetesen ez volt a megoldás. Megnyomtuk a Cancel gombot, a telepítés pedig – a félbeszakítási szándékunkon jót derülve – simán lefutott.

Ez messze nem volt hetedhét határra szóló szívás. Olyan aprókára sikerült. De mögötte ott van egy olyan mentalitás, melyet nem tudok elfogadni. Hiába jók általában a HP vasak, hiába dicsekedhetsz szép nagy uptime értékekkel – az ilyen pofonok jobban megmaradnak az emberben. Különösen, ha nem csak egy termékcsaládnál találkozik ezzel a felelőtlen trehánysággal.

7 Comments

 1. en ezt kicsit nem ertem. a cancel a speci eszkoz frissitesere, nem? azaz ha nem akarod _ezt_ akkor cancel. nekem ez logikus is.

  persze, nyilvan innen a “karosszekbol” az csak :)

 2. Nem, nem így jött le. Az ablak úgy nézett ki, hogy a telepítőnek szüksége van egy fájlra, ehhez kéri a médiát. Ha beraktad, akkor nyomd meg az OK gombot. Ha meg akarod szakítani a telepítést, akkor nyomd meg a Cancel gombot.
  Kár, hogy nem csináltunk screenshoot-ot. Pedig a kollégám meg is jegyezte, hogy “fényképezzünk, bazdmeg!”. :-)

 3. Nezopont kerdese az egesz. De egyebkent nem tudok nyilatkozni, mert egyreszt en nem win oldalon mozgok, tehat nagyjabol meg sosem futottam bele ilyen OK-CANCEL es tarsai hibaba, de elhiszem, hogy ezek maradnak meg.
  Nekem is csak a szivasok jutnak altalaban eszembe, de amikor az egyik aplikacio upgrade utn egeszsegugyi restartok vannak, mint elerzekenyulok, hogy tulajdonkeppen 7 eve nem volt oracle problemank, 7 eve nem esett el HP szerverunk es hasonlok. Ellentetben mondjuk az EMC storage-aival, amikben viszonylag rendszeresen elszalltak disk-ek, nem kis problemakat okozva. Pedig egy DMX-3 (nem is tudom, hogy van-e belole mashol az orszagban, amikor hozzank kerul meg a magyar supportnak sem volt) nem olcso moka es az ember elvarna, hogy akkor. Aztan megsem.

 4. Lehet, hogy felmenői ö(rök/kör)ség (Compaq). Az is igaz, hogy a HP NetServer sorozatával ilyenek nem forultak elő tudtommal, csak a ProLiant sorozattal (még Compaq korában is).

 5. Al, én is ambivalens vagyok leginkább. Visszatérve a szkennerre, nekem pl. egyik leghőbb vágyam teljesült, amikor megvettem ezt a gépet – a korábbi vacak lapolvasókhoz (Mustek) képest ez ég és föld. (Nálam nagyon kijön: fényképeket mindegyik egész jól olvas, de akvarellpapírra felkent vízfestményt egyedül HP szkennerrel lehet jól beolvasni, mindenki más elhasal.)
  Aztán itt van egy jó vas és így elkefélik egy lehetetlen gagyi vezérlőprogrammal.

 6. Én pont a múlt héten láttam egy angol nyelvű doksit (igen, azt, amit átküldtem hétfőn FYI-vel…), amiben úgy kezdték, hogy tiltsd le a HPQ Network teaming szörvízt befór ápgréd… ;)

 7. Nem, ez nem elég. Ha fel van telepítve az a nyomorult HP Network Teaming, akkor eljátssza ezt a trükköt – függetlenül attól, hogy milyen állapotban van a szolgáltatás.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *