Levelezzen veled az Adóhivatal!

A százedeleji élclapi átok kezd betelni rajtam. Nemrég megint kaptam a hivataltól egy levelet, miszerint úgy látszik, nem gondolkodom felelős állampolgárként és még mindig nem tagozódtam be az Adóhivatal nagyívű fejlesztési vonulatába – azaz nem regisztráltam magam az elektronikus adózási rendszerükbe. Felhívták a figyelmemet, hogy január egytől már csak azon keresztül lehet majd bevallanom, igaz cserébe legalább havonként.
Hiányzott ám ez, marhára. Van egy icipici főállás melletti vállalkozásom (egyéb művészeti alkotó tevékenység(1), öt év alatt 300e bevétel, 700e kiadás), ki lehet számolni, mennyire éri meg nekem könyvelőt tartanom.
No, nézzük a lépéseket. Ugye elektronikus, online rendszerbe kell regisztrálni, gondoltam, lesz egy https link, oszt jólvan. Meg is lett, www.magyarorszag.hu. De a végén befigyelt a klasszikus magyar farok:

Felhívjuk továbbá, hogy az ügyfélkapus regisztráció teljesítéséről az azt követő 8 napon belül az állami hatósághoz be kell nyújtani a 06180 számú bejelentés és regisztrációs adatlapot.

Aranydrága bogaraim. Nem is az a százegynéhány forint zavar, amennyibe egy ilyen nyomorult űrlap kerül… de honnan szerezzek én arra időt, hogy bemenjek hozzátok, sorbaálljak és benyújtsam ezt a vacakot?
Arról meg végképp nem is beszélve, hogy nehogymár ti ne kapjatok semmilyen értesítést a rendszerből, hogy beregisztráltam magam, ilyen meg olyan azonosítókkal.
Eszméletlen.

(1) Gyönyörű kategória, nem? Amikor megláttam a választható lehetőségek között, egyből ráböktem, hogy igen, ez kell nekem. Most gondolj bele: az életben tulajdonképpen minden lehet művészet, csak megfelelő keretek közé kell helyezni. Lásd például az egyik alapviccet:

Két orosz avantgárd művész üldögél egy párizsi kávéházban.
– Mit szólnál hozzá, Iván, ha beleszarnék a zongorába? – kérdi az egyik.
– Hagyd Vászka, itt úgysem értenék.

5 Comments

 1. Szerintem az APEV 2006-tal kitöltheted és akkor már csak fel kell adni postán.

  Le kell tölteni az abev2006telep.exe-t és a 06180-as nyomtatványt is. (Kitöltési útmutató opcionális)
  http://www.apeh.hu/cgi-bin/lap.php?id=prog/pr2006

 2. Csak szólok, ne lepődj meg, amikor néhány hét múlva TÉRTIVEVÉNYES levél jön az APEH-től: mindössze arról értesítenek, hogy megkapták a regisztrációs lapodat.
  (Én ezen egy teljes napig voltam kiakadva!)

 3. Akkor az már nincs is, hogy először az okmányirodában kell szopatnia magát az embernek, hogy regisztrálhasson a portálon?

  Kezd túl egyszerűvé válni az ügyintézés.

 4. De van, opcionálisan most is választhatod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *