Day: November 8, 2006

Update4

Most meg F99 ébresztette fel bennem a sztorizhatnékot.

Én ezt földhivatali széljegyzettel játszottam el, amikor el akartam adni a lakásomat. Két előző tulajdonost kellett felkutatni és aláíratni velük ügyvéd előtt, hogy megkapták a lakás árát és érvényes az ő adásvételük.
Nem mondom el, mert megint sírva fakadok.

Nem rossz. :)
Ha már rémtörténetekről esik szó, az sem volt kispálya, ahogy ezt a mostanit megvettük. Ez valamikor önkormányzati lakás volt, megvette Jenő, tőle pedig megvette Ödön, akitől megvettük mi. Igenám, de az önkormányzat rossz helyrajzi számot jegyeztetett be rögtön az első adásvételnél – így hivatalosan nem az a hapi lett a tulajdonos, aki benne lakott, hanem egy pár lakással arrébb lakó öregember. Úgy mentünk át hozzá, hogy ‘Pista bácsi, lenne itt egy önkormányzati papír, amit alá kellene írni…’ az öreg meg – szerencsére – olvasatlanul aláírta. Ha tudta volna, hogy ezzel a mozdulattal megszabadult egy lakás tulajdonjogától…
Utána már csak a Földhivatalnál kellett átverekedni, hogy végigmódosítsák a láncot. (A hiba azért csak nálunk ugrott ki, mert mi hitelt is akartunk felvenni az ügylethez.)
Első körben nem akarták kijavítani. (Ez még abban az időben volt, amikor hálózsákkal kellett menni a Földhivatal elé, ha aznap be akartál jutni.) Akkor átmentünk a szemben lévő ‘ügyvédi irodába’, jó vastagon megkentük az egyik ügyvédet. Két óra múlva visszajött, majd zavartan visszaadta a kenőpénzt – még úgy sem vállalták a fiúk a hivatalban.
Ekkor bementünk az önkormányzathoz és nekiálltunk verni az asztalt, hogy ha elbaszták, akkor javítsák is ki. Végül elég magas szintig felhallatszott az ordítozás és létrejött egy hármas csúcstalálkozó: mi mint adásvételben érdekelt felek, egy ember az önkormányzattól és egy ember a földhivataltól. Ítt sikerült végre mindent tisztázni és rávenni a két hivatalt, hogy tegyék rendbe, amit elbénáztak.
Két hónap ügyintézés… meg néhány ősz hajszál.
És most megint ilyesmi előtt állok. Normáális?

Update3

Itt válaszolok Mysticnek, mert a sztori önmagában is megér egy bejegyzést.

Hehe, úgy jártál mint én, amikor anyám lakását akartam eljelzálogosítani… Azon is volt egy előző évezredben lejárt jelzálogjog. Mert azt a bank azonnal ráteszi, de le nem szedi ám :) Azt neked kell… Gondolom, itt is hasonló a szituáció.

Kicsit cifrább. Egész konkrétan ez történt:
1997-ben vettük meg a lakást, mindketten vettünk fel hozzá vállalati kölcsönt. Mindkét kölcsön ugyanakkor járt le. Nejem kölcsöne utáni jelzálogot – ugyanaz – az OTP simán leszedte. Az enyém utáni jelzálogot is leszedte – de egy évvel korábban, mint amikor kellett volna. :) Aztán később kezdtek el kapkodni és berendeltek mindkettőnket, hogy legyünk kedvesek beleegyezni, hogy _újra_ rárakhassák a jelzálogot. Kedves ember vagyok, beleegyeztem.
Na, ezt az új bejegyzést viszont már nem szedték le, amikor lejárt a kölcsön.