Nem szokásom az Indexből szemlézni, de most olvastam egy igen jó cikket. A nagy kavarodásban, országfelfordulásban teljesen elsikkadt az írás, pedig egyfelől fontos dolgokról szól, másfelől még köze is van a felforduláshoz.(1)

Egyebek mellett ezzel indokolta a Magyar Nemzeti Bank, hogy támogatja: a pénzügyi ismeretek oktatása legyen a nemzeti alaptanterv része. Egy erről szóló keddi tanácskozáson kiderült, a lakossági pénzügyi kultúra szegényes, a gazdasági híreket százból csak hat ember érti, nincsenek alapismereteink, képtelenek vagyunk felmérni a kockázatokat.

És amit képtelenek vagyunk felmérni, de a hatásait tapasztaljuk, az frusztrál. Ha azt hisszük, hogy elég jól dolgozni, a fizetés ezért már jár – valahonnan -, akkor nagyon hülyén járhatunk. Ha azt hisszük, hogy egy munkahely, egy bank állandó és megváltoztathatatlan dolog, a forintot meg kívülről rángatják le/fel gonosz magyarellenes összeesküvők, az energiaár pedig teljesen a kormány jóindulatán múlik – akkor nagyon pofára eshetünk ebben a világban. És ilyenkor hiába megyünk hőbörögni az utcára, körülbelül annyi esélyünk lesz, mint ha azért tüntetnénk, hogy mostantól délelőtt tízkor kelljen fel a nap.

(1)
Hogy ne menjek túl messzire, ezeket a mai nap során szedtem össze:

 1. Ha a külföldi befektetők nem vennék meg az évi hárommilliárd eurónyi államkötvényt, finanszírozhatatlan lenne az ország.

  A teljes cikk.

 2. Az ÁKK tájékoztatása szerint a meghirdetett 35 milliárd forint névértékű papírra 56,13 milliárd forintnyi jegyzés érkezett, amelyből a kincstár csak 25 milliárd forintnyit fogadott el.
  Az alacsony kereslet az aukción a piac bizonytalanságát, a befektetők óvatosságát jelzi a kereskedők szerint. A hozamemelkedéshez az is hozzájárult, hogy az aukciót megelőzően kötvényeladási hullám indult meg a másodpiacon, aminek hatására 5-8 ponttal följebb mentek az éven túli hozamok.

  A teljes cikk.

 3. A Japan Credit Rating hitelminősítő intézet szerdán egy fokozattal lejjebb sorolta Magyarország hosszú távú szuverén devizaadósságait, kötvényeit, egyben leminősítette a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott kötvényeket, hosszú távú tartozásokat is.

  A teljes cikk.