Bankolunk

Írtam már néhányszor, lakáscserére készülünk. Az évek alatt összegyűlt hatalmas mennyiségű zsét takarékszámlán tartjuk, rendszeresen lekötögetve.
A jelenlegi helyzetben ez az összeg okozza az egyik aggódásomat. Szívem szerint már rég beleöltem volna egy ingatlanba és vigyorognék boldogan, hogy ezt már nem vehetitek el tőlem. De ez egyelőre még nem megy – és könnyen úgy fordulhatnak a kerekek, hogy mégis elvehetik. Elég csak arra gondolni, hogy mondjuk 16-nál több kormánypárti képviselő szarja össze magát ijedtében és Gyurcsány nem kap bizalmat. Ekkor várhatóan elindul egy leminősítési hullám. Az MSzP jó szokásához híven nem fog tudni találni 40 nap alatt magának új miniszterelnököt, ezért új választást írnak ki. Ekkor a forint beszakad és megcélozza a kirgiz som vásárlóértékét.
Hihetetlen forgatókönyv? Nem annyira.
Nyilván a megoldás a devizaszámla. Ezt előrelátóan már a tavaszi választások idején megnyitottam. Most már csak a tempóra kell figyelnem. A lekötés október 11-én járna le – de ha baj lesz, akkor az addigra már meglesz. Tehát lekötés feltör, 15 KHUF kamat megy a levesbe. (Ha százalékosan nézem, úgy már azért nem fáj annyira.) Viszont vigyázni kell, a bankomnál a feltörés két napig tart – tehát ha csütörtökön már euróban szeretném látni a pénzem, akkor kedden el kell kezdenem a tranzakciót.
Jópofa.

“May you live interesting times” – sértegeti egyik kínai a másikat. Tudják, mit beszélnek.

[Update]
Persze ez se tökéletes. Ha a forint végül kevesebbet zuhan, mint amekkora jelenleg a vételi/eladási ár közötti különbözet, akkor buktam. Akár nem is keveset.

[Update2]
Az ördög megint a részletekben.
Megkérdeztem, a bank egész konkrétan 266,64-ért vásárol és 283,18-ért ad el – azaz 16,54 forint a különbség az eladási és a vételi árfolyam között. Iszonyú durva. Így persze csak nagyon extrém esetekben éri meg a kavarás… mondjuk egy 7%-os forintleértékelésnél már sanszos.

6 Comments

  1. Ja, akartam mondani, hogy a mostani valószínűleg egy árfolyammélypont, legnagyobb hülyesség lenne devizát venni. Nézd meg ezt:
    http://finance.yahoo.com/currency/convert?amt=1&from=EUR&to=HUF&submit=Convert

    Egyébként meg most érdemes devizahitelt felvenni. Persze nem biztos, hogy ezen a héten :)))

  2. Bocs, hogy a csapos közbeszól :-)
    Az általad idézett árfolyamok valutára (cash) vonatkoznak, devizánál (tehát a “számlapénznél”) jóval kisebb a különbség.

  3. Egész konkrétan azt kérdeztem meg a személyi bankártól, hogy ha bankon belül utalok át pénzt a takarékszámlámról a devizaszámlámra, akkor hogyan váltják oda, illetve vissza. Erre kaptam a fenti számokat.
    Én örülnék a legjobban, ha nem lenne ennyire széles az olló – de miért ne higyjek az ezzel foglalkozó hölgynek? (Tudom, hogy jót akarsz, de ha a bank azt mondja, hogy ennyi és később kiderül, hogy tényleg ennyi, akkor hiába veszekszem velük, hogy nem ugyanarról beszéltünk.)

  4. JoeP!
    Nem akarsz megpróbálkozni a tőzsdével? :)

    Szerintemm a Huf gyengülésre az Euróval szemben spekulálni, már nincs sok realitása.
    Az elmúlt hetekben- hónapokban érkeztünk el a mélypontra bizonytalanság, hiány szempontjából.
    Mostmár elkezdünk majd szépen kijönni a gödörből, ha a kormány megszoritó intézkedésinek hatására kezdenek befolyni a milliárdok,s idővel a reformokat, ill.a gazdaság élénkítő intézkedéseket is megkezdik.
    Az MNB is szorgalmasan fog emelgetni alapkamatot, s ha tényleg nem fog nőni a bizonytalanség tovább, akkor ennek meg kell tartania a forintot ebben a mostani tartományban.
    Ha hosszabb távra akarsz biztosan befektetni,akkor majd pár hónap múlva, mikor a kamatemelések vége felé közeledünk, állampapírokba fektess.
    Viszont szerintem ha ennyire érdekelnek a hozamok, hogy hogy jársz jobban, és minden egyes %-ot meg akarsz fogni, akkor inkább próbálkozz meg a tőzsdével. Ott most elég nagy a pesszimizmus, de ilyenkor mikor senki sem hisz az emelkedésben, ilyenkor szokott emelkedni. Szerintem, egy OTP-Mol-EGIS-RICHTER-MTCOM-FHB portfolioban, idén még benne van simán 10+% emelkedés 3 hónap alatt.
    Persze, ez most nagyon gagyin hangzik, meg okoskodásnak. :)
    Egy megfelelően kialakított portfolioval,valamelyest kiküszöbölheted a kockázatokat is. Pl. a tőkédet lebontod részekre,
    – egyszer, a fennt fölsorolt 6 blue chips között fölosztod,nem egyenlő részekre (Likviditásuk szerinti sorrend szerint tenném) úgy hogy egyik papír sem érje el az össz.tőkéd 20%-át,
    – aztán, hagysz egy részt kb.:20-30%a tőkédenek,amit bef. alapba fektetsz(pl.pénzpiaci, aztán ha abbamarad a kamatemelés akkor kötvényalap, ill. különböző állampapírok), plusz cashben hagysz ha akad kihagyhatatlan beszálló a tőzsdén.
    Ehez persze nem árt sokat utánna olvasni a napi hírek között, de teljesen más dimenziókat lehet elérni hozamok terén, mint olyan módszerekkel.
    Online rendszerrel, real adatokkal pedig te lehetsz a magad brókere.
    Nem akarok reklámozni de az equitas Peti rendszere a legjobb sok tekintetben.Utánna olvasni költségekről stb.az equitas.hu oldalon.

    Bocs ha sok voltam!

  5. Huh… egyszer már belekóstoltam a tőzsde világába – igaz, akaratomon kívül. (Nej részvény formában kapott meg egy adag prémiumot.) Jó fél évig kezdtem úgy mindegyik napomat, hogy átfutottam a gazdasági híreket, napközben pedig mindig meg volt nyitva egy ablakban a Fornax monitor. Fél év keferágás, idegeskedés… végül amikor már elfogadható mértékűvé szelídült a bukás, akkor kimenekültem.
    Akkor megfogadtam, hogy soha többet.

    Így pár év eltelte után már látom, mik okozták a hibákat… de attól a hajam nem fog visszabarnulni. Szóval részemről a tőzsde almás. :)

  6. Viszont köszi a spekulációs infókat, nem az első vagy, aki arról győzköd, hogy már nem várható jelentős forintgyengülés. Ez fontos infó számomra, mert kismértékű esésnél tényleg nem érdemes játszani a devizaszámlával.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading