Day: September 10, 2006

Kicsit savanyú, de a miénk

Ilyen kib rövidlátó idióta ellenzék valószínűleg a világon sehol máshol sincs. Nem mintha a kormánypárt olyan sokkal jobb lenne. (Valami kicsivel igen, de ez maradjon személyes vélemény.)
Ahogy Tölgyessytől hallottam nemrég, az ország 2001-2002-ben a gazdaságát tekintve tíz évet haladt vissza az időben – és ennek kiemelkedő oka az országban tomboló populizmus és hideg polgárháború. Ezek ma még erősebben vannak jelen a közéletben – emiatt nem is valószínű, hogy belátható időn belül kimászunk a szarból.
Ilyenkor elgondolkodik az ember azon a mondáson, hogy ‘minden országnak olyan politikusgárdája van, melyet megérdemel’. Én sokáig nem értettem ezzel egyet, hiszen rendszeresen azt tapasztalom, hogy amikor eljön a választás ideje, akkor valahogy mindig egy arrogáns vadparaszt vagy egy tehetetlen macskajancsi között kell választanom. Nyilván ebből a választékból soha nem lesz ütős politikai garnitúra, akármelyiket is választom.
De ma, takarítás közben megvilágosodtam. A mondás tényleg igaz. Nem az a lényeg, hogy választáskor melyiket választom a két alkalmatlan közül. Nem, itt a politikusok evolúciójáról van szó. A kezdő politikus egy fehér papír és menetközben válik olyanná, amilyenné a választói szerint válnia kell. Ha nálunk ez a két mentalitás kell a tömegnek, akkor ilyen politikusaink lesznek. Amilyet a tömeg megérdemel.
Ha te nem vagy a tömegben, akkor ráb@sztál – kereshetsz értelmesebb országot.