Nice try

Jött egy telefon valamelyik délelőtt.
– Halló, jó napot kívánok, aktuális még a lakáshirdetés?
– Igen, bár mostanában nemigen hirdetjük.
– Remek. Megkérdezhetném, hogy pontosan merre is található?
– A Mészáros és a Rákóczi utcák sarkán.
– Mennyi a házszám? Tudja, a hirdetésben csak a telefonszám volt benne.
– 44.
– És ez tégla épület?
– Abszolút. A külső falak 60 centi vastagságúak. Sima tégla, nem a Wekerlén megszokott mészhomok tégla.
– És mit takar az, hogy mostanában nem hirdetik?
– Azt, hogy egyrészt alig vagyunk itthon, tehát úgyse tudnánk érdeklődőt fogadni, másrészt meg a politikai ökörködés miatt annyira visszaesett az érdeklődés, hogy maximum akkor kezdjük újra hirdetni, ha vége lesz a hitelfelvételi pániknak.
– És mikor hirdették?
– Durván tavasztól nyárig.
– Csak újságban vagy közvetítőnél is?
– Mindkettő. De most éppen sehol sem megy.
– De attól még eladó?
– Természetesen.
– Nagyon jó. Tudja én egy ingatlanközvetítő vagyok és nemrégiben adtam el egy lakást az Önök utcájában. Csakhogy arra a lakásra két vevőjelölt is volt és amelyik lemaradt, az nagyon szomorú lett. Ezért örültünk meg mindketten, amikor rátaláltunk az Ön hirdetésére.
– Remek.
– Viszont én csak úgy tudnám kivinni Önhöz az ügyfelet, ha előtte szerződést kötünk.
– Lehet róla szó.
– Önnek nem kell fizetnie előre semmit. Amikor létrejön az üzlet, akkor vonunk le egy meglehetősen alacsony közvetítői százalékot… viszont a szerződés kizárólagos.
– Stop. Kizárólagos szerződést elvből nem kötök.
– De miért? Úgyse hirdet sehol. Mi viszont minden létező fórumon hirdetünk, újságban, interneten.
– Ha akarok, én is tudok hirdetni újságban és interneten is.
– De nálunk itt van egy komoly érdeklődő.
– Igen, ez elgondolkodtató.
– Melyik délután tudnánk leülni átbeszélni a lehetőségeket?
– Jó kérdés. Minden napom be van táblázva a héten, reggel héttől éjfélig.
– Akkor jövő hét? Mondjuk kedd?
– Rendben. Előtte azért csörögjön rám.
– Jó. Viszonthallásra.
– Viszonthallásra.

Hátradőltem a székben. Most ezzel mit csináljak? Egy bizonytalan érdeklődő miatt kössek szerződést? De mi van, ha pont ez veszi meg? Amilyen vevőínség van, minden apró esélyt meg kellene játszani…
Jó öt percig néztem a plafont, majd széles vigyor költözött az arcomra.
Már tudtam, mit fogok válaszolni a hapsinak, ha legközelebb felhív.
Kitalálod?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Azt, hogy bassza meg a telihóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóódat!

Gondold még egyszer végig. Először megkérdezte, hogy hol is van pontosan az ingatlan. Később utalt is rá, hogy csak a telefonszámot ismeri. Aztán előhúz a cilinderből egy érdeklődőt, akivel a _hirdetés láttán_ mennyire megörültek, hogy van egy ingatlan abban az utcában, ahol a csóka vásárolni akar.

Élesedik a verseny.

3 Comments

 1. Hat en inkabb egy betorore gyanakodnek…

 2. Jöhet. Készpénz nincs itthon, ékszer szintúgy, a drágább műszaki cikkeink meg tíz évnél öregebbek. Emellett elég intenzív közösségi élet zajlik napközben a körfolyosón.
  De hidd el nekem, ez ingatlanközvetítő volt. (A párbeszédet némileg megrövidítettem.)

 3. Kommentálok egyet ide, mert muszáj. :)

  Mi is hirdetjük a lakásunkat, mert kinőttük. A weben több helyen is fönt van, van, ahol csak 2 képpel, van, ahol többel. Ez utóbbinál van alaprajz is.

  A minap jött egy telefonhívás, egy nő bemutatkozás nélkül (kapásból “jópont” nálam) megkérdezte, hogy a hirdetés él-e még, majd megkért, hogy írjam le neki a lakást. Ezt úgy hárítottam, hogy elmagyaráztam neki, hogy egyrészt az XYZ hirdetőfórumon ott az alaprajz, másrészt szövegesen nem túl egyszerű leírni, mert az alaprajza nem szabályos. Ezek után a hölgy rövid úton elköszönt. :) Szerintme vagy közvetítő volt, vagy valami nagyon bizonytalan érdeklődő.

  De hallottam a sztoridnál még pofátlanabbat is: egyik ismerőshöz a házuk hirdetésére kiment egy pár. Miután kb. fél órán át rabolták az idejüket, közölték, hogy hát ők tulajdonképpen ingatlanközvetítők és mit szólnának hozzá, ha szerződnének? Azt szólták hozzá, hogy megmutatták nekik a kijáratot. :))) Ti. a kirakott hirdetésben benne volt világosan, hogy közvetítők kíméljék őket. :I

  A lakáseladásnál már csak a lakáskeresés érdekesebb elfoglaltság. Mi most ezt is űzzük, van jópár érdekes tapasztalatunk. Mondhatnánk úgy is, hogy nem egészen értjük, hogy az ingatlanközvetítők miből élnek, ti. olyan szinten szarnak az ügyfél fejére, hogy az valami egészen hihetetlen – persze tisztelet a kisebbségben levő kivételnek. Nem hívnak vissza, ha visszahív, akkor többször is és piócáskodik, hülyének néz és rá akar beszélni mindenféle szarra stb. Készüljetek föl erre is majd lelkiekben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *