Jó?

Remélem, azon nem fogunk vitatkozni, hogy olyan fogalmak, mint jó vagy rossz, önmagukban nem léteznek. Nincs olyan, hogy valami egyértelműen jó. Nekem lehet, hogy jó, neked lehet, hogy rossz. Ami valakinek rossz, az egész biztosan másvalakinek jó.
Az a baj, hogy ennek ellenére olyan természetesen használjuk az ehhez hasonló abszolút fogalmakat, pedig egész biztosan nem ugyanazt értjük mögéjük.
Létezik olyan, hogy abszolút igazság? Ugyan, hogyan létezne. Hiszen valaki kell, aki értelmezi a tényeket és onnan már az objektivitásnak lőttek. Persze, lehet vitatkozni arról, hogy létezik-e valami, amit senkinek sincs lehetősége megtapasztalni – de ezt meghagyom másoknak. Én beérem azzal, hogy kinyírom az abszolút igazság fogalmát és helyére ültetem az abszolút őszinteségét. Ez ugyanis az, amikor azt mondom el, amit abszolút igaznak hiszek.
És ha már ilyen kinyírós hangulatomban vagyok, adok az abszolút értelemben vett jó/rossz fogalompárosnak is. Közlöm velük, hogy nem léteznek: mindenki, aki használja őket, igazából a jobb/rosszabb fogalmakat gondolja mögéjük.
Melyek viszont kegyetlenül szubjektívek.

2 Comments

 1. Nem, nem fogunk vitatkozni. Az evangéliumok sem vitatkoznak, azok ugyanis “kinyilatkoztatások”. Ez van öregem, tetszik, nem tetszik. Nincs vita.

  És ha egy ilyen kinyilatkozatásban valaki azt mondja magáról, hogy “Ego sum Via VERITAS et vita” az legalábbis NYUGTALANÍTÓ, nemde?

 2. Nem, nem fogunk vitatkozni.
  Én is így gondoltam. :-D
  Amit írtam, az tényleg nem úgy hangzik, mint valami vitára ingerlő felvetés. (Jó, legyen kinyilatkoztatás… bár nem tudom, kik számára jelent ‘jó hír’-t.:))
  Nem tudom, melyikre gondoltál, amikor nyugtalanítónak érezted: a ‘via vita’ csak szóalakban hasonlít az eszmecserére, valójában teljesen elfogadható számomra, hogy valaki az élettapasztalata által okosodik. A ‘via veritas’ kicsit húzósabb, különösen úgy, hogy pár centivel feljebb nyilatkoztattam ki, hogy szerintem nincs abszolút igazság… de ha behelyettesítem szubjektív megfelelőjével, az őszinteséggel, már nekem is jó lesz.
  Pardon… jobb.:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.