Lynx

Ezt is befejeztem. Jó hosszú munka volt.
Valamikor megfogadtam, hogy kinyírom a bookmarkomat. Tényleg csak azok a linkek maradjanak benne, amelyeket sűrűn használok, illetve amelyeknél kell a tabbed browsing.
Tudni kell, hogy 1997 óta görgetek magam előtt egy egyre gigászibbra növő gyűjteményt, tele ‘csak jó lesz valamire’ tipusú linkekkel. (Meg persze töröttekkel is, jócskán.) Csak az automatikus szinkronizáció kisebbfajta bravúr volt (via PDA), az állandó átszervezésekről, rendezésekről nem is beszélve.

Pont nekem találták ki a del.icio.us-t.
Átnéztem, megcumiztattam és megböfiztettem ezt a hatalmas linkkupacot, kidobtam legalább a háromnegyedét, a többit pedig igyekeztem olyan kategóriákba csoportosítani, hogy egyfelől gyorsan megtaláljak bármit, másfelől ha el akarok rakni egy fontosnak látszó linket, ne kelljen percekig gondolkodnom, hogy vajon milyen cimkét akasszak rá? Nyilván sokat segített, hogy az információim nagy részét ma már rss reader-en keresztül fogyasztom – így a linkek jelentős hányada egyből repült. Több helyen is találtam olyanokat, hogy egy nagyobb site egyes aloldalaira mutattak külön-külön linkek. Ezeket összevontam. (Nagyon jó példa rá ez az oldal: gyakorlatilag minden lényeges dolog elérhető a baloldali menüből.)

És elkészült végre; itt van. Értelemszerűen a jobb oldali menüsorra kell koncentrálni, a bejelentkező képernyőn bal oldalon idősorrendben ömlesztve láthatók a linkek.

Nem mellékesen megoldottam, hogy unalmas tanfolyamokon hogyan érjem el kedvenc oldalaimat.

ps: Csak szólok, hogy a kényelmes használathoz azért még telepíteni kell a nyomógombokat vagy plugint is a böngésző alá.

5 Comments

 1. Nem ugyanez lett volna az eredmény ugyanennyi munkával, ha eleve a böngészőből baszod ki a linkek háromnegyedét?
  Ettől még nem lettem del.icio.us hívő.

 2. Fisher99:
  Nem.

  Gyorsan néhány érv:
  – A bookmark menürendszerben mutatja a linkeket. 15-nél több elem nem lehet egy menüpont alatt, mert nem fér el egy képernyőn, a görgetése meg számomra idegörlő. Ekkor viszont feleslegesen szét kellett tördelnem a nagyobb kategóriákat.
  – A bookmarkban nem tudok mellé magyarázó szöveget írni. A link neve sem lehet olyan hosszú.
  – A cimkézéssel elérhető, hogy olyan link, amelyik két kategóriába is passzol, mindkettőben megjelenjen. A bookmarknál jártam már úgy, hogy emlékeztem egy linkre, csak nem tudtam, hová tettem.
  – A publikus linkgyűjtemény mindig veled van. Feltéve, hogy van internet hozzáférésed. De ha nincs, akkor nincs is értelme a linknek.:)

 3. rr:

  Tudom. De én minimal design rajongó vagyok.:)

 4. Ahh.
  Hát akkor a del.icio.us-t csakugyan neked találták ki.
  Én meg csak ismételni tudom magam.
  Primitív-e vagyok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *